И "военното НДК" като Чинията на Бузлуджа | webcafe.bg
Webcafe

И "военното НДК" като Чинията на Бузлуджа

Явор Николов
30.01.2014, 14:45 (обновена 30.01.2014, 16:01)
бузлуджа

Снимка: © atropa workshop

Паметникът на човешката мегаломания (или глупост, както би ни апострофирал Робинзон Крузо) за всички социалисти се намира на Бузлуджа. Този на НДСВ е насред София.

Задача като за олимпиада по математика: "Колко живота ще са нужни на чиновника Иван Иванов, за да плати близо 12-те милиона лева, които Министерството на отбраната си търси от него заради безстопанственост и неизгодни сделки около "военното НДК"?

Пада му се, ще кажете - пипал е, където не му е работа да пипа, сега да се оправя. Лошото е, че даже и Темида окончателно да обяви Иванов за престъпник, най-вероятно нито военното министерство ще си събере дължимото от него, нито ще изчезнат едрите крадци под пагон.

Защото те си имат много Ивановци (или Пешовци, или Драгановци). Хора, които си слагат подписа (и главата) под някоя едра далавера. Заради някаква мизерна комисиона или под заплаха. А Националният армейски комплекс е Далавера с много главно "Д".

Мнозина даже не разбраха кога старият леко ръждясал изтребител МиГ-17 и Военноисторическият музей около него изчезнаха от "златния" парцел на "Скобелев" 23. Царският военен министър Николай Свинаров започна да гради там билдинг за военните вестник, телевизия, киностудия, ансамбъл, архив и други. Ужким за 10 млн. лева. Макар и армията ни още тогава да беше ясно, че е институция със затихващи функции.

Години минаха, комплексът застърча сред планините от строителни боклуци... и всичко секна поради липса на пари за покриване на непрекъснато растящите разходи.

Правителството на ГЕРБ първоначално си правеше устата да продаде недовършеното "военно НДК", а после, през 2012 г., даде около 16 млн. лева, за да се премести на Петте кьошета наказателното отделение на препълнения Софийски районен съд. И това още не се е случило.

С оглед кризата и излишъкът на офисни и хотелски площи из София, вече държавата и да иска, трудно ще продаде изгодно както построеното, така и парцела отдолу.

Равносметката: "Военното НДК" е за НДСВ това, което е Чинията на Бузлуджа за БСП. 50 млн. лева на българския данъкоплатец си стоят на етап малко след груб строеж и чакат да се срутят (вече падна едно скеле и потроши няколко коли). Тези пари са отишли в нечии джобове. Тези на някой си Иван Иванов/Петър Петров/Димитър Димитров са твърде плитки, за да поберат всичко.

Oще: военното ндк  иван иванов  национален армейски комплекс  николай свинаров  присъда  съд 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.