Законът е закон, Слави си е Слави | webcafe.bg
Webcafe

Законът е закон, Слави си е Слави

Златина ДимитроваЗлатина Димитрова
15.06.2017, 19:40 (обновена 21.06.2017, 14:42)
Слави Трифонов

Снимка: © Webcafe.bg

Дори в Древен Рим народът е избирал сам трибуна си

За пореден път Слави Трифонов заговори от името на народа. Очаквано отхвърлянето на мажоритарния вот от парламента вбеси шоумена и го накара да се впусне в псевдоцитати.

„В Конституцията пише, че цялата власт произтича от народа и народът упражнява властта си пряко. На референдума народът пряко упражни властта си. Пряко изрази волята си. Днес депутатите не признаха тази воля и практически извършиха държавен преврат", заяви телевизионният водещ Слави Трифонов в отворено писмо към парламента.

Но какво пише всъщност в Конституцията? Освен че властта произтича от народа, "България е република с парламентарно управление", тоест най-високата трибуна в страната е парламентарната, а народът е този, който избира кого да постави на нея. Точка. Законът е закон. Няма нужда от допълнителни интерпретации, когато правилата са ясно начертани.

Дяволът обаче знае как да чете Евангелието.

В публичното пространство ясно начертаните правила, оказва се, лесно могат да бъдат изкривявани според нуждите на говорещия. Особено ако той си присвои ролята на народен трибун. Така например действията на законно избраното Народно събрание могат да бъдат определяни като „държавен преврат", а самото Народно събрание да бъде заплашвано със сваляне „по мирен път или с революция - няма значение".

Всичко това се случва не чрез изказване на избран политик, нито дори чрез... представител на армията например (за да влезем в постановката за преврат), а чрез...телевизионен водещ.

Темата за мажоритарния вот премина като тиха вълна през парламента, след като предизборно мнозина обещаваха да прокарат идеята в новото Народно събрание, но реалното гласуване показа, че воля това да се случи, няма.

Но резултатът от референдума, който не е лична заслуга на Слави Трифонов, нито вот на доверие към него, не го превръща автоматично в народен трибун, който да говори от името на хората, да поставя ултиматуми на властта, избрана от същия този народ, да сипе заплахи за протести и революции. И по този въпрос Конституцията, която водещият обича да цитира, е ясна - "Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет". Това е демокрацията. Дори в Древен Рим народът е избирал своите трибуни.

Демокрацията не се постига чрез удовлетворяване волята на малцинството, а ако някой иска да говори от името на народа - има право да се кандидатира за избори и да говори от името на избирателите си в името на избирателите си. Въпреки всичко шоуто все още не значи политика, въпреки че политиката понякога прилича на шоу.

Oще: депутати  държавен преврат  избори  изборна система  изборни правила  мажоритарни избори  народно събрание  парламент  политика  политици  референдум  слави трифонов  шоуто на слави 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

24 GETI | 17.06.201716:03

Дедо,от Виденов съм доволен,щото само той имаше топки и се озъби на Сорос-спря държавни пари за неговата фондация.от костов и станишев-не,но това е друга тема.

пропорционална система означава, че ако пет човека на сто искат да присъства някоя политика в парламента, то тя трябва да присъства, с брой депутати, пропорционални на тези 5 на сто. а ако десет на сто искат нещо друго, то пак ще влезе в парламента, пропорционално. мажоритарният вот казва не, не може. ще влязат само онези, за които е гласувала най-голямата група, т.е., това е някакъв вид болшевизъм, когато най-голямата група, през политиката командва останалите групи в обществото. забележи, в сфери на живота, в които няма никакъв проблем, да съществуват различни визии, както имаме различни видове медицина, съжителстващи успоредно.

откога болшевизмът е демократичен? това няма нищо общо с президентските или кметските избори, където и без друго не може да има няколко кмета или президента. само че в парламента може да се пренесе картината отвън, пропорционално. мажоритарно не може да се пренесе картината, защото мажоритарният вот изкривява, като дава несъществуваща прекомерна власт на някой, който не е спечелил съответното доверие, а хора гласували за друг, са принудени да гласуват за него.

..а учиндолският ни певец сам се издаде,че работи по поръчка:
"Видяхте какво става на мажоритарни избори в два тура. Госпожа Льо Пен претърпя тежък крах заради мажоритарната система, ако не беше така, Франция щеше да се управлява от националисти. У нас националистите са в управлението" – тва казал Слави Трифонов на петия ден от протестите си пред парламента.

аз,ти и други искаме националистите да са в парламента.днес са там,малко са,но правят много.съмнява ме при един мажоритарен вот да бъдат там.

п.п.
чудно ми е,защо Победка Пенелопова,Скалето и Кафето не го подкрепят?!
незнаят,или не са осведомениЧуди се
Много щастлив
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

23 dedo adji | 17.06.201713:11

Гети, ти много ли си доволен от виденов, костов и станишев, избрани по пропорционалната система. Филчо димитров да не го броим, той не се удържа и една година. А Симеон и Бойко обраха точките точно след костов и станишев. И ние с тебе да се бяхме кандидатирали, и ние щяхме да ги оберем.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

22 dedo adji | 17.06.201712:59

Пета, от 10г. превключвам канала, като видя мазната муцуна на слави. Което не ми попречи да гласувам ЗА. Просто разграничавам вносителя и вноса.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

21 dedo adji | 17.06.201712:55

Победке, не влагаш цялата си душа. Само полуграмотен примат не е достатъчно. Защо забрави путинофилията?
А от излиянията на душата ти в това кафене, освен похвалното пристрастие към домашната ракия, друго българско не съм видял. Но няма да ти искам цитати, като свинчопрас, може пък да съм пропуснал нещо.
Не се гневя, само си казвам "Прости им, Господи, те не знаят що вършат."
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

20 GETI | 16.06.201723:20

всички, които са за мажоритарен вот, да видят какво се случи сега във Франция. Макрон спечели президентските избори. направи си партия и тя ще спечели и парламентарните избори. с 33 % от гласовете ще имат 80 % от мандатите. като много от кандидатите са напълно неизвестни, избрани са просто защото са издигнати от партията на Макрон, т.е. възползват се от неговата популярност.

така че и мажортарния вот не означава винаги, че се гласува за личности. всеки депутат от партията на Макрон, не би бил депутат, ако е издигнат от друга партия или е независим. макар че си една и съща личност.

погледнато в нашата история, и Симеон, и Бойко Борисов през 2009 имаха същия ефект и ако бяхме с мажоритарна избирателна система щяха да имат много голямо мнозинство и да правят каквото си искат. през 2009 се избираше мажоритарно един кандидат от всеки многомандатен избирателен район. почти всички ги спечелиха ГЕРБ и то не защото са издигнали много силни кандидати, а защото те са ги издигнали.
така че си задайте въпроса искате ли с 30% процента от гласовете ГЕРБ да имат квалифицирано мнозинство, т.е. да могат сами да променят и конституцията и ако отговора е "не", спрете да ревете за мажоритарна избирателна система.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

19 TheRock | 16.06.201722:29

Според мен Слави е нагъл, корумпиран, алчен и тъп идиот!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

18 peta_wawa | 16.06.201720:25

Мисля че Слави не може да реши с какво иска да се занимава, поради което прави всичко зле - и шоубизнес и политика. Ако ще е шоубизнес да е критик, да осмива политиците, но да не показва ясни предпочитания и да пробутва хора и идеи. Този вот не е реален, хора които не го понасят гласуват с не без да се замислят за съдържанието, а тези които го харесват - с да, макар и да не са сигурни в решението си. Сам проваля идеите си, които не са и негови. Едно голямо его със слушалка в ухото, смешна работа, несериозно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.11.2014, 21:47

17 boian | 16.06.201719:42

Добре, де.
Ако 2,5 милиона са СУВЕРЕНЪТ.
Останалите 3,5 милиона
/които фактически не подкрепиха Слави - пряко с НЕ и косвено - като го игнорираха/

те какво са?

Лукови глави?

СУВЕРЕНЪТ СМЕ ВСИЧКИ.
И понеже не всички сме на едно мнение, имаме /познайте какво?....../
ПРЕДСТАВИТЕЛНА ДЕМОКРАЦИЯ

Суверенът избираме наши представители, моито да упражняват власт.

Кратко и ясно, нали?

И не , че Слави не го знае.
Напротив.
Ама дали чалгарите, които му се кефят, го знаят?
Не съм сигурен....
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

16 Виктория Пенелопова 07 | 16.06.201718:55

Дедо, разбирам справедливия ти гняв. Накакъв си там интелигент не се признава за равен и еднакъв с неграмотника. Бой по главата, да му дойде акъла и да забрави граматиката, дето я е научил, защото обича и уважава от цялата си душа българското. Но не споделя приматските възгледи на полуграмотни хора и вкаменелости като теб. Впрочем, аз също.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 16.06.2017, 14:54

15 Ани Колева | 16.06.201715:00

Въпрос Доколкото си спомням имаше референдум за АЕЦ Белене да се строи,но нашите управляващи не изпълняват решението на народа от този референдум.Така че,нищо ново.
   

оценка

+1 -1