Три пъти "Тц!!!" | webcafe.bg
Webcafe

Три пъти "Тц!!!"

webcafeДияна Костова
14.09.2015, 17:57 (обновена 14.09.2015, 18:15)
Цветан Цветанов

Снимка: © Sofia photo agency

Сигурно и на Цветан Цветанов не му е лесно да го дърпат на къс повод от висящи дела. Но по-жалко е положението на обществото, което прекара година и половина на протест за закон и ред - и така и не разви имунна система срещу беззаконието.

За наивниците, които още вярват в независимата и справедлива българска съдебна власт, трябва да има специална клинична пътека.

Така си помислихме през януари, когато внезапно Цветан Цветанов се оказа съвършено невинен за безконтролното подслушване в МВР "по технически причини". Под вещото ръководство на Мая Манолова парламентът беше зачеркнал оня текст в Наказателния кодекс, по който прокуратурата вече вземаше мярка за раиран костюм на бившия вицепремиер.

Същото си помислихме и през юни, когато ВКС върна делото за "шестте НЕ!!!" на втора инстанция с две страници литературна критика на осъдителната му присъда.

Но днес вече сме убедени - доверието в безпристрастния, обективен и справедлив български съд е обществено-опасно заболяване.

Защото това, което се случва през последната година по делата на Цветан Цветанов, отдавна мина границата на тъпата подигравка - това си е насилие над здравия разум.

Първо, няма логично обяснение за този български правосъден феномен, при който един и същи съд постановява две взаимно изключващи се присъди в рамките на 6 месеца - по едно и също обвинение, при един и същи "наръч" доказателства, при един и същи Наказателен кодекс.

Само си дайте сметка, че същият съд решава съдебните спорове между хиляди граждани, семейства и фирми.

На око и според натиска, а не по съвест и според вътрешно убеждение.

Второ, вероятно сега САС ще се опита да ви обясни необяснимото - че е възможно да се стигне до пълен обрат по наказателно дело само заради показанията на един-единствен свидетел на защитата - бившия главен секретар на МВР Калин Георгиев.

Свидетел, който вече беше разпитан на първа инстанция (т.е. аргументите му отдавна са известни на съда) и чиито засекретени показания няма да видят бял свят в детайли.

И трето, "обратът" идва по дело, по което основната теза на защитата беше, че почти всички министри преди Цветанов били нарушавали закона с аналогична практика - едва ли не, масовостта и безнаказаността на престъплението води до... липса на престъпление.

Човек, изповядващ подобна философия на правото, не просто продължава да заема висш държавен и партиен пост, но на всичко отгоре е идеологът на новата структура на МВР и ДАНС, автор на законите за управлението на системата за защита на националната сигурност (Държавна агенция "Разузнаване" и Военното разузнаване), на Закона за НСО и на поправките в Закона за СРС...

В крайна сметка, много му здраве на Цветан Цветанов, сигурно и на него не му е лесно да го дърпат на къс повод от висящи дела, пък и партийният му лидер Бойко Борисов го изпрати в принудителна "ранна" пенсия.

Но горко му на обществото, което прекара година и половина по площадите на протест за закон и ред - и което въпреки всичко не разви имунна система срещу беззаконието.

На такова общество му трябва шокова терапия. По "спешния" пакет.

Oще: бойко борисов  данс  делото срещу цветанов  мвр  отказ от прилагане на срс  срс  съдебна власт  цветан цветанов  шестте не 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 19.04.2014, 18:11

10 граф Сен-Жермен | 15.09.201519:42

Милиционер, ама слушка американците. Що лагер-школи изкара там, ще си го пазят во веки веков. А той ще слушка во веки веков, щото до шията е в лай.а.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.04.2015, 06:39

9 Диман | 15.09.201517:58

Политическа оправдателна присъда на един милиционер! Това казва всичко!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.03.2015, 17:06

8 bludniq_sin | 15.09.201510:36

"един и същи съд постановява две взаимно изключващи се присъди в рамките на 6 месеца - по едно и също обвинение, при един и същи "наръч" доказателства, при един и същи Наказателен кодекс" ... не че искам да защитавам Онуй или съдебната система, НО е редно да поправя авторчето - не е точен като казва, че един и същи съд го прави. Редно е да ни осветли, че съставът на съда (т.е съдията) е различен и е в пълното си право да възприеме различна (ако ще и на 180 градуса) фактическа обстановка и да даде или да не даде вяра на доказателства, които предишният състав е кредитирал. Т.е - не е съвсем същият съд.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 10.12.2010, 18:49

7 conscience | 15.09.201508:59

Все си мислех, че ще изчакат резултатите от изборите, но явно при ясен мач и това не е нужно..
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

6 Крив Макарон | 15.09.201508:48

Терминал 1 и 2 са отговорите на всички въпроси. Ще оставим тук съдиите, и служителите на ДАНС да се дебнат и крият помежду си, и да осъществяват дезинформационни кампании едни срещу други, както и взаимно да се набеждават за извършване на съществуващи и несъществуващи престъпления. Ще им оставим, и някои предишни министри и висши магистрати, за да пътуват на техни разноски в различни екзотични дестинации. Те всички са затънали го гуша в "благовония", и ще им дойде точно по тяхна мярка да останат тук само отбрани "играчи". За нас хората, които работим, и честно си плащаме където и да отидем все ще намерим приемане, и възможност за реализация Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

5 Dox | 14.09.201523:02

"....едва ли не, масовостта и безнаказаността на престъплението води до... липса на престъпление...".

Ето това е квинтесенцията, това е камъкът, върху който се гради съвременната западнала /пардон - западна/ "цивилизация".

Във всички "напреднали" страни от т.нар. западна "цивилизация" неистово се крещи за права. Права, права и пак права!!! Повтарянето на този термин поне няколко милиарда пъти, е постигнало необходимото - хората вече считат т.нар. "права" за нещо съвсем естествено, за нещо, което е част от реалния свят. Т.е., тоталната заблуда е проникнала успешно в мозъците им. От сега нататък, те вече няма да могат да се ориентират правилно в ситуация, в която не става въпрос за права. Но това в никакъв случай няма да ги безпокои. Защото, в края на краищата, те добре знаят, че имат "правото" да умрат когато пожелаят.

На тази извратеност, на тази перверзия, наричана още и "правова държава", "върховенство на закона", "човешки права" и т.н., към днешна дата може да противостои само и единствено - морала, който християнските държави не само че забравиха, ами даже се срамуват от него. Споменаването на тази дума днес е равносилно да кажеш през средновековието, че земята не е плоска, а кълбовидна.

Има един проблем, обаче - моралът днес е резултат от прокламирането на религиозни догми, а не на естествена осъзнатост. А последното не може да става масово - само един по един. При това е трудно и настъпва по различно време. Не на абитуриентската вечер на поредния випуск.

С една дума - жална ни майка!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2015, 21:49

4 миш-маш | 14.09.201521:59

Дияна, трябва да си призная, че не за клинична пътека, а направо за стационар сме някои хора... Ние си мислехме една, а тя каква стана... Правосъдието у нас е като маранята през лятото - знаеш за какво става въпрос, но не спираш да се изненадваш.
Успех на нашите внуци... Дано те успеят да изградят родина, на мястото на територията... Ех, България.
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

3 Виктория Пенелопова 07 | 14.09.201521:52

Костова again. Нейната изсмукана от клавиатурата истина. За Пловдив кога пак? Много щастлив Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+0 -3

Регистриран на: 10.01.2015, 09:39

2 Илко Маринов.1833613901 | 14.09.201520:11

Дъра-бъра... Абе не го ли съдят защото неколкократно отказал използване на специални разузнавателни средства в разследване срещу регионален шеф на полицията. Който пък не направил (или направил) нещо, касаещо открадването на детска катерушка. Май нещо такова беше. Всеки говори за съд и присъда, ама аз имам спомен че беше някаква глупост. Помни ли някой всъщност или само ни хвърлят прах в очите?
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 25.09.2014, 23:41

1 1Sion1 | 14.09.201519:45

Статията казва всичко!Радвам се ,че вече не живея в Ръ Бъ.
   

оценка

+2 -1