Три пъти "Тц!!!" | webcafe.bg
Webcafe

Три пъти "Тц!!!"

webcafeДияна Костова
14.09.2015, 17:57 (обновена 14.09.2015, 18:15)
Цветан Цветанов

Снимка: © Sofia photo agency

Сигурно и на Цветан Цветанов не му е лесно да го дърпат на къс повод от висящи дела. Но по-жалко е положението на обществото, което прекара година и половина на протест за закон и ред - и така и не разви имунна система срещу беззаконието.

За наивниците, които още вярват в независимата и справедлива българска съдебна власт, трябва да има специална клинична пътека.

Така си помислихме през януари, когато внезапно Цветан Цветанов се оказа съвършено невинен за безконтролното подслушване в МВР "по технически причини". Под вещото ръководство на Мая Манолова парламентът беше зачеркнал оня текст в Наказателния кодекс, по който прокуратурата вече вземаше мярка за раиран костюм на бившия вицепремиер.

Същото си помислихме и през юни, когато ВКС върна делото за "шестте НЕ!!!" на втора инстанция с две страници литературна критика на осъдителната му присъда.

Но днес вече сме убедени - доверието в безпристрастния, обективен и справедлив български съд е обществено-опасно заболяване.

Защото това, което се случва през последната година по делата на Цветан Цветанов, отдавна мина границата на тъпата подигравка - това си е насилие над здравия разум.

Първо, няма логично обяснение за този български правосъден феномен, при който един и същи съд постановява две взаимно изключващи се присъди в рамките на 6 месеца - по едно и също обвинение, при един и същи "наръч" доказателства, при един и същи Наказателен кодекс.

Само си дайте сметка, че същият съд решава съдебните спорове между хиляди граждани, семейства и фирми.

На око и според натиска, а не по съвест и според вътрешно убеждение.

Второ, вероятно сега САС ще се опита да ви обясни необяснимото - че е възможно да се стигне до пълен обрат по наказателно дело само заради показанията на един-единствен свидетел на защитата - бившия главен секретар на МВР Калин Георгиев.

Свидетел, който вече беше разпитан на първа инстанция (т.е. аргументите му отдавна са известни на съда) и чиито засекретени показания няма да видят бял свят в детайли.

И трето, "обратът" идва по дело, по което основната теза на защитата беше, че почти всички министри преди Цветанов били нарушавали закона с аналогична практика - едва ли не, масовостта и безнаказаността на престъплението води до... липса на престъпление.

Човек, изповядващ подобна философия на правото, не просто продължава да заема висш държавен и партиен пост, но на всичко отгоре е идеологът на новата структура на МВР и ДАНС, автор на законите за управлението на системата за защита на националната сигурност (Държавна агенция "Разузнаване" и Военното разузнаване), на Закона за НСО и на поправките в Закона за СРС...

В крайна сметка, много му здраве на Цветан Цветанов, сигурно и на него не му е лесно да го дърпат на къс повод от висящи дела, пък и партийният му лидер Бойко Борисов го изпрати в принудителна "ранна" пенсия.

Но горко му на обществото, което прекара година и половина по площадите на протест за закон и ред - и което въпреки всичко не разви имунна система срещу беззаконието.

На такова общество му трябва шокова терапия. По "спешния" пакет.

Oще: бойко борисов  данс  делото срещу цветанов  мвр  отказ от прилагане на срс  срс  съдебна власт  цветан цветанов  шестте не 


Още от Да го web@...

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 19.04.2014, 18:11

10 граф Сен-Жермен | 15.09.201519:42

Милиционер, ама слушка американците. Що лагер-школи изкара там, ще си го пазят во веки веков. А той ще слушка во веки веков, щото до шията е в лай.а.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.04.2015, 06:39

9 Диман | 15.09.201517:58

Политическа оправдателна присъда на един милиционер! Това казва всичко!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.03.2015, 17:06

8 bludniq_sin | 15.09.201510:36

"един и същи съд постановява две взаимно изключващи се присъди в рамките на 6 месеца - по едно и също обвинение, при един и същи "наръч" доказателства, при един и същи Наказателен кодекс" ... не че искам да защитавам Онуй или съдебната система, НО е редно да поправя авторчето - не е точен като казва, че един и същи съд го прави. Редно е да ни осветли, че съставът на съда (т.е съдията) е различен и е в пълното си право да възприеме различна (ако ще и на 180 градуса) фактическа обстановка и да даде или да не даде вяра на доказателства, които предишният състав е кредитирал. Т.е - не е съвсем същият съд.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 10.12.2010, 18:49

7 conscience | 15.09.201508:59

Все си мислех, че ще изчакат резултатите от изборите, но явно при ясен мач и това не е нужно..
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

6 Крив Макарон | 15.09.201508:48

Терминал 1 и 2 са отговорите на всички въпроси. Ще оставим тук съдиите, и служителите на ДАНС да се дебнат и крият помежду си, и да осъществяват дезинформационни кампании едни срещу други, както и взаимно да се набеждават за извършване на съществуващи и несъществуващи престъпления. Ще им оставим, и някои предишни министри и висши магистрати, за да пътуват на техни разноски в различни екзотични дестинации. Те всички са затънали го гуша в "благовония", и ще им дойде точно по тяхна мярка да останат тук само отбрани "играчи". За нас хората, които работим, и честно си плащаме където и да отидем все ще намерим приемане, и възможност за реализация Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

5 Dox | 14.09.201523:02

"....едва ли не, масовостта и безнаказаността на престъплението води до... липса на престъпление...".

Ето това е квинтесенцията, това е камъкът, върху който се гради съвременната западнала /пардон - западна/ "цивилизация".

Във всички "напреднали" страни от т.нар. западна "цивилизация" неистово се крещи за права. Права, права и пак права!!! Повтарянето на този термин поне няколко милиарда пъти, е постигнало необходимото - хората вече считат т.нар. "права" за нещо съвсем естествено, за нещо, което е част от реалния свят. Т.е., тоталната заблуда е проникнала успешно в мозъците им. От сега нататък, те вече няма да могат да се ориентират правилно в ситуация, в която не става въпрос за права. Но това в никакъв случай няма да ги безпокои. Защото, в края на краищата, те добре знаят, че имат "правото" да умрат когато пожелаят.

На тази извратеност, на тази перверзия, наричана още и "правова държава", "върховенство на закона", "човешки права" и т.н., към днешна дата може да противостои само и единствено - морала, който християнските държави не само че забравиха, ами даже се срамуват от него. Споменаването на тази дума днес е равносилно да кажеш през средновековието, че земята не е плоска, а кълбовидна.

Има един проблем, обаче - моралът днес е резултат от прокламирането на религиозни догми, а не на естествена осъзнатост. А последното не може да става масово - само един по един. При това е трудно и настъпва по различно време. Не на абитуриентската вечер на поредния випуск.

С една дума - жална ни майка!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2015, 21:49

4 миш-маш | 14.09.201521:59

Дияна, трябва да си призная, че не за клинична пътека, а направо за стационар сме някои хора... Ние си мислехме една, а тя каква стана... Правосъдието у нас е като маранята през лятото - знаеш за какво става въпрос, но не спираш да се изненадваш.
Успех на нашите внуци... Дано те успеят да изградят родина, на мястото на територията... Ех, България.
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

3 Виктория Пенелопова 07 | 14.09.201521:52

Костова again. Нейната изсмукана от клавиатурата истина. За Пловдив кога пак? Много щастлив Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+0 -3

Регистриран на: 10.01.2015, 09:39

2 Илко Маринов.1833613901 | 14.09.201520:11

Дъра-бъра... Абе не го ли съдят защото неколкократно отказал използване на специални разузнавателни средства в разследване срещу регионален шеф на полицията. Който пък не направил (или направил) нещо, касаещо открадването на детска катерушка. Май нещо такова беше. Всеки говори за съд и присъда, ама аз имам спомен че беше някаква глупост. Помни ли някой всъщност или само ни хвърлят прах в очите?
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 25.09.2014, 23:41

1 1Sion1 | 14.09.201519:45

Статията казва всичко!Радвам се ,че вече не живея в Ръ Бъ.
   

оценка

+2 -1