Какво се случи с теб, българино? Ще можем ли най-сетне сами да променим съдбата си... | webcafe.bg
Webcafe

Какво се случи с теб, българино?

Ross Whyte
16.08.2011, 17:00 (обновена 17.08.2011, 11:26)
Дете с националния флаг

Снимка: © Sofia Photo Agency

Няма ли наистина да се "събудим" и да направим нещо сами за себе си?

Един от нашите читатели от чужбина ни изпрати този текст...

Какво се случи с теб, българино? Нима с времето претръпна и сам си пожела да не виждаш? Нима такъв си бил преди - и такива са били твоите прадеди? Та ние вече и за смях не сме, а за рев.

Не са една или две издънките при нас, а Държавата - това сме ние. Така и ние заслужаваме парче от пая - да сме мъничко щастливи.

Чувал ли си - или чел декларацията за независимост на САЩ? Ако ли не, позволи ми да цитирам нещо, написано от Томас Джеферсън: "Ние смятаме тези истини за видни от само себе си, че всички хора са създадени равни, че те са дарени от своя Създател с някои неотчуждими права, че сред тези права са живот, свобода и стремеж към щастие".

А колко далечно всъщност е всичко това от нас. Не сме фалирали все още, но пък гърците си ни оплюха подобаващо. Станахме за резил и пак промяна никаква. Понякога се чудя дали не съм изпуснал изборите, кой ни беше президент?

Вече и аз не знам, не съм го виждал доста дълго време. След операция "Октопод" обаче си имам фаворит - Алексей Петров.

Но пък какъв премиер си имаме. Добре, че гледах "Кръстникът" наскоро, за да си припомня поне той как изглеждаше.

Оттам пък други мисли ме плениха - за корупция, измами, убийства и чужди лични облаги.

Някога сме се ширели на три морета, но в наши дни е различно. Сега се ширим на повече от три. Толкова много хора избягаха от България, че чак се чудя кога ли градовете ни ще заприличат на пустите сцени от уестърните. Знам ли, за всичко си трябва време! Вече вълк за човека е човек, само годините са ни различни.

Кога ли ще се появи българският Конан, могъщ и магнетичен, с лек акцент, но пък с желание да направи нещо и за хората в страната. Може би преломният момент чака някъде зад ъгъла и много скоро нещата ще се променят. Ако маите излязат прави и светът наистина свърши през 2012, то България със сигурност ще излезе на челни позиции.

Защо ли? Ами влез във Фейсбук, там си пише: "През 2012 се очаква да свърши света. Ако искаш да оцелееш - ела в България, тук сме с 20 години назад." Да се посмеем сами на себе си...

Дори една от българските ни народни приказки става много актуална днес след "леко" доловима промяна - "Беден богат носи". Разказано за нас и вас. Колко на място, по-добре не може и да се подреди.

Както и да го мисля, не знам как я докарахме до това положение. Уж бяхме стигнали дъното, то се оказа, че има тайник и пак продължихме да си падаме надолу. Докога?

Няма ли наистина да се "събудим" и да направим нещо сами за себе си?

Да отстояваме позициите и да защитим правата си.

Да разберем, че вече не сме роби, а свободни хора.

Да се борим за щастието си и това на близките ни.

Да използваме стагнацията като трамплин и сами да променим съдбата си. Ще можем ли?

Кажи, какво ще се случи с теб, българино?

Oще: българин  българия  роби  съдба 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

36 Boicho Boichev | 23.08.201211:57

сега пък,с изменението на етническия състав на населението/новородените циганчета стигат към 70% от общата бройка/-българското общество започва все повече да прилича на циганско гето- с всичките му там цигански царе и "патрони",с лъскавите мерцедеси по калните улици.И така ще бъде-каквито хората, такова и общесството.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

35 Boicho Boichev | 23.08.201211:54

парадокса е ,че след падането на комунизма българското общество вместо към апитализма отиде в обратна посока-върна се към предмодерните социални отношения от времето на феодализма.върнахме се в османската империя- с всичките й атрибути-продаване на постове и длъжности, рушвети за всичко, бейове и паши, със съответните местни бейства и пашалъци,кърджалии/мутрите8 и въобще -османската империя в цялата й прелест.
развитието в такова общество-икономическо или каквото и да било друго-е невъзможно!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

34 Boicho Boichev | 23.08.201211:49

проблема е много дълбок, и лекарство не е измислено-не само от нас ,но от никого.нарича се архаична социална структура на обществото.проблем е за всички южноевропейски народи-гърци, италианци испанци, португалци,българи, румънци.решението не е в парите-разбраха го и европейците след като наляха стотици милиарди в южна европа.какво е то-архаична социална структура2ами ето това-назначаваш за шеф на фирмата сина си, а не най-кадърния за тази работа.шуробаджанащина.корупция.всичко това е архаична-немодерна, предмодерна, феодална социална структура.родове, кланове, наследствени богатства, наследствени постове, наследствени титли.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.08.2011, 21:57

33 Veselka Kancheva | 18.08.201116:47

хе хе хееееее, ядосала съм някой хора с коментара си Много щастлив Типично бългаски симптом-яд, злоба и негативизъм. Критика приемам само ако е градивна, а тука виждам само неодобрение на моят коментар от злобни хора.
Жалко е все пак да се мразим помежду си. Хора с различно мнение винаги има но само в нашата държава това се изразява с обиди
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.07.2011, 20:34

32 Nikolai Martinov | 18.08.201116:26

иван костов - ти сериозно Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.05.2011, 16:32

31 Радева | 18.08.201112:05

Промиването на мозъци вече не е възможно - Интернет направи от света едно село, където всичко се знае: кой кой е и от кои е.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.07.2011, 20:34

30 Nikolai Martinov | 17.08.201120:46

31 Радева | 17.08.2011 20:08


радева звездите ти ги говорят кризата не беше заради честността на жан, а защото червените идиоти си изпечатиха вагони с непокрити пари

обаче те са идиоти и явно са си мислили, че чужденците няма да се усетят

чужденците просто отказаха да им признават ликвидност на левовете към техните си пазари като започнахме да печатим
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.05.2011, 16:32

29 Радева | 17.08.201120:08

Цитат от Google:
Жан Виденов се оказва ... единствения български премиер от 1990 г. до днес, който има смелостта да откаже да изпълнява Плана Ран-Ът. Дали той прави това от лоялност към българското общество или по някакви други свои интереси? Понеже явно няма какви да бъдат те, остава да приемем единствено възможното - че е честен човек. Как му организираха инфлацията, заради която го замервахме с камъни, тепърва ще излезе наяве. Ако искаме да бъдем и ние честни, един ден ще трябва да признаем, че не сме били прави...
Колкото и да е непопулярна тази истина днес, да не забравяме, думите на Оруел: "Ако свободата изобщо означава нещо, тя означава правото да казваш на хората онова, което те не искат да чуят."

"Жан Виденов беше свален, защото се противопостави по своему на изискванията на престъпната двойка Международен валутен фонд-Световна банка. Той забави колкото можа приватизацията на “Химко” - Враца, на “Стомана” - Перник, и на други български предприятия - и децата на работниците в тези предприятия имаха хляб още една година…
Вероятно се е противопоставил и на приватизацията на предприятия от мащаба на МДК “Пирдоп”, на загробването на “Балкан”… Спомнете си: МДК “Пирдоп” беше първото крупно предприятие, приватизирано от правителството на Костов от министър Александър Божков през есента на 1997 год. Комбинатът МДК “Пирдоп” - гордостта на България - производител на електролитна мед, злато, сребро, платина! - беше подарен срещу нищожна сума на Юниън Миниер дьо Катанга от Белгия, корпорация, известна с това, че предизвиква гражданска война в Конго и организира убийството на Патрис Лумумба на 17-ти ятуари 1961, законен лидер на тази страна…
И българската електролитна мед, българското злато, българското сребро, българската платина сега се транспортират в Белгия и осигуряват качествен живот на други хора.
Логично е да се допусне, че Александър Божков получава известния прякор “Мистър 10 %” точно във връзка с приватизация на МДК “Пирдоп”.
Жан Виденов беше свален още, защото се опита да се пребори с олигарсите от “Газпром” и да защити интересите български. (През май 1997 год. те бяха продадени от Евгени Бакърджиев от престъпното служебно правителство на Софиянски след преврата на 4-ти февруари 1997 год.…)
Виденов е пример за достоен българин на значим пост в новото време. Видяхте какво стана с него.
Трагикомедията в случая с Жан Виденов се състои в това, че обезмозъчените българи дори не разпознаха достойния, национално отговорен българин в негово лице. За тях той си остана само бивш комсомолец и лидер на БСП. В трагичния момент на преврата той беше напълно сам: изоставен от алчната купена партийна номенклатура - и от народа си…"
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.03.2011, 11:35

28 sharo | 17.08.201118:42

Прост народ! Заслужава си управляващите! Още Славейков го е казал "не народ а мърша"!

След като избираме такива дебили да ни водят напълно си заслужаваме мизериите които ни докарват! Това, че нямало за кого да се гласува също не е оправдание.. След като ние не гласуваме, всичките мангали, затворници (изнасилвачи, убийци, крадци, мошеници) гласуват вместо нас! Е естествено кого избират - агент Гоце, който за 7 години е опростил греховете на половината затвор и освободил само 492 затворника....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

27 Мина | 17.08.201116:47

Мия, 12, а би ли било по силите си да преглътнеш тази "обич" за малко, само за малко, колкто да помислиш, а не мога ли аз да науча от опита на онези, които са поживяли на други места и са научили различни неща? И чак после да прецениш искаш ли да почерпиш от този "акъл" или не...

Съмнявам се. Но все пак- трябваше да опитам поне.....
   

оценка

+0 -0