Хорът на клетите майки | webcafe.bg
Webcafe

Хорът на клетите майки

webcafeДияна Костова
03.07.2015, 18:10 (обновена 05.07.2015, 14:10)
образование

Снимка: © Getty Images

Обезценяването на знанията води до пълно изпростяване, избиващо в агресия срещу малкото здрав разум в системата

Човешката глупост е по-опасна дори от мафията. За разлика от престъпника, който вреди, за да се облагодетелства, глупакът причинява загуби на останалите, като не просто не извлича ползи от това, а дори сам си пречи.

Няколко майки-орлици от Казанлък са напът да докажат теорията на глупостта в опита си да се саморазправят с един от най-достойните учители в България - физикът Теодосий Теодосиев от местната природо-математическа гимназия.

За справка: това е човекът, който от 35 години насам безвъзмездно обучава медалисти по приложна математика и физика в школата си и е позлатил няколко поколения ученици със знания на световно ниво.

Хорът на клетите майки обаче обвинява Теодосиев в нещо като интелектуален садизъм над казанлъшката младеж - защото А) имал прекалено високи изисквания и преподавал материал "на високо ниво", B) пишел двойки на ученици, които "по всички други предмети имат шестици", което в крайна сметка C) "рефлектирало много лошо върху тяхната психика".

В своя опростен вид тази логика звучи така: А) Няма значение дали преподаваните знания са полезни, важното е да са "спуснати"; B) Няма значение дали оценките отразяват знанията, важното е да са отлични, защото са "полагаеми"; C) Няма значение, че собственият "мамин златен" е посредствен ученик, важното е да не изпада в дисонанс с елитния си гимназиален статут.

От всеки според възможностите, на всеки според потребностите.

Само че Теодосий Теодосиев не е Янка Такева. Не е поредният чугунен мозък, заради който образователната система е на ръба на разпада. Не се страхува да каже, че щом има "шестици, шестички и шестиченца", има хиперинфлация на оценките и че така не може да се продължава.

Уж-престижни училища бълват пълнолетни граждани, които не могат да си разчетат трудовите договори или сметките за ток. Не умеят да ценят достойнството, защото етиката им е също толкова евтина, колкото са евтини и дипломите им. Не правят разлика между добро и зло, както не правят разлика между физика и физкултура.

Обезценяването води до пълно изпростяване, избиващо в агресия срещу малкото здрав разум в системата.

Някои казват, че човешката глупост не трябва да остава безнаказана.

Много са прави. Иначе се възпроизвежда с нахалство и инат.

Oще: безработица  гимназия  двойка  диплома за средно образование  знания  казанлък  образование  пмг  родители  теодосий теодосиев  умения  ученици  физика  шестици 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

25 Крив Макарон | 07.07.201513:30

Винаги съм имал само шестици като текущи оценки, и само двойки за срока. Мисля, че имаше една учителка, която се промъкваше през ноща, и пишеше двойки в дневника, а после всички вдигаха рамене и нищо не казваха. Завърших средно образование чак когато бях на 44г. през 71-ва, и се опитах да кандидатствам, но ме взеха в казармата, където ме задържаха допълнително заради нисък успех на стрелбите, въпреки, че уцелвах мишени от следния тип: картечно гнездо на 250м, човек в полуръст на същата дистанция, човек в цял ръст на 350м и 550м от положение легнал, и човек в цял ръст на 150м от положение прав. Уцелвах винаги от пръв път, като пласирах и двата изстела. Подозирам, че страршината, който ми беше дал по-малки кубинки маниполираше оценките.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.07.2015, 09:26

24 Slavka Gogovska-Hitreva.852979111444468 | 06.07.201509:41

Здравейте,
коментарите за Тео (както го наричат неговите ученици) са излишни . Той се е доказал като най- можещият и най - знаещият учител по физика в средното образование в цяла България.Всички учители , чиито ученици имат успехи на международни олимпиади по физика използват малко или много неговите методи на преподаване.
Не се учудвам , че не използва учебниците по физика за гимназиален курс те са се превърнали в пълна боза!За , което много е виновна и програмата по математика.
А на майките , които правят подписката само ще пожелая едно : Неуспех! Защото те самите не осъзнават колко много вредят на собствените си отрочета "Отличници".
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 02.08.2011, 10:53

23 Stoyo Tinkov | 06.07.201500:27

Хора, които произнасят собствения си град КазаЛнък...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

22 Mako | 05.07.201518:20

Хорът на клетите майки обаче обвинява Теодосиев в нещо като интелектуален садизъм над казанлъшката младеж - защото А) имал прекалено високи изисквания и преподавал материал "на високо ниво", B) пишел двойки на ученици, които "по всички други предмети имат шестици", което в крайна сметка C) "рефлектирало много лошо върху тяхната психика".
...........................................................................

Не съм много в час с хоровото пеене по въпроса, но защо ли ми се струва, че в така публикуваната партитура липсват определени части?
Шокиран
Госпожа Дияна Костова дали ще обясни липсите?
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

21 dedo adji | 05.07.201517:43

Драконе, изостанал си. От години е забранено на учителите да дават частни уроци на ученици от своето училище. Сега казват "Ако искате добри оценки идете при г-жа Петрова. А тя препраща своите. Така и законът спазен и парите спечелени и децата пак остават прости.
Не се слагам за адвокат на Теодосиев, но обвиненията са доста мъгляви. Пренебрегвал едни ученици за сметка на други. Никой не уточнява как става това в рамките на учебния час. Не нанасял наявреме оценките от текущия контрол. Това е сериозен пропуск, за който трябва да му се издърпат ушите. Също и на директора, който не го е контролирал. Отклонявал се от учебния план. Той не е непоклатима догма, може да е намерил по-рационален начин, без да изпуска материал. Преподавал с интеграли. Малко висок стил, но още през моето ученичество в някои елитни заведения се прилагаха някои най-опростени форми на интеграли. ПМГ елитно заведение ли е? Веднаж ми се случи да дам проста представа за интеграл на мой приятел-моряк. И той го разбра, макар да е стигнал само до 7-ми клас. И за капак, преподавал по руски учебници отпреди 30 години. Ясно - агент на Путин. Може и да съм пропуснал нещо, но не съм чул физиката за средния курс да се изменила от времето на Горбачов, че и от времето на Сталин. Отказвал ли е да разяснява неясни места в съвременния учебник?
Някой друг може да зададе още въпроси, някой може и да отговори.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

20 Дракон с кисело зеле | 05.07.201516:50

аз защитавам принципа, че учители като него са много по-полезни и за децата, и за страната като цяло, отколкото безличните учители, които си изпяват урока точно според плана и всички си отиват доволни вкъщи - директорът, колегите, учениците и ... няма проблеми.
---
Може би и аз щях да защитавам този принцип, ако знаех какъв учител е Теодосий Теодосиев. За момента знам само че нанася в дневника оценки, изкарани преди месеци (потвърдено от него), което е огромен проблем, че негови ученици се представят добре на международни олимпиади, което е прекрасно, ако не е за сметка на тези, които не се състезават, и че се отклонява от учебния материал - което изобщо не е добра идея.

Нека стане ясно, че аз не нападам човека. Още в първия си пост го казах, но искам да го повторя отново - не отричам вероятността Теодосий Теодосиев да е прекрасен учител, а майките, които роптаят срещу него, да са в грешка. Обаче медиите категорично ми отказват възможността да науча това със сигурност. Хората в медиите явно не са чували реномираните учители в малките градове в прав текст да казват: "Ако искате хубави оценки, идвайте в частната ми школа." (Теодосий Теодосиев може и да не иска пари от учениците, обаче списъкът с дарители за школата му е доста респектиращ, така че не мога да вярвам, че зад нея няма поне отчасти комерсиална цел, съжалявам.) Хората в медиите явно не се замислят, че проблемът има две страни и и двете заслужават еднакво внимание. Хората в медиите явно не се замислят, че към конкретния проблем успешните състезатели на учителя нямат никакво отношение - т.е. същият проблем можеше да съществува, дори и тях да ги нямаше. Хората в медиите представиха всичко толкова едностранчиво, че чак болеше.

Ами ако бяха взели другата страна? Ако бяха окрещяли Нета, че някакъв провинциален даскал системно пише ниски оценки на деца, които не му посещават школата? Тогава сигурно аз щях да пиша различно - по същата причина. Тук не трябва да се взема страна, проблемът трябва да бъде внимателно проучен и огледан отвсякъде.

Вижте един от коментарите тук:
http://novanews.novatv.bg/news/view/2015/07/03/116681/%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82-%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83-%D1%83%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%8F-%D0%BF%D0%BE-%D1%84%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D1%82%D0%B5%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D1%81%D0%B8%D0%B9-%D1%82%D0%B5%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D1%81%D0%B8%D0%B5%D0%B2/

Цитат:
Като не ви е преподавал моля да не правите малоумни коментари. Децата не знаят не защото не искат или защото стоят по кафетата каквито коментари имаше в соц. мрежа. Не може аз в 7 клас да съм бил на национална олимпиада по физика, а в 9ти (8ми не се изучава физика) нищо да не разбирам - не е нормално. Интеграли и тем подобни се учат в университета и на човек на който не му е интересна физиката трудно може да се обясни така че да го разбере. А и съгласете се че в 9ти клас преподаване на материал на супер високо ниво и то от университета не е много разумно. Теодосий казва че имало само 2% с двойки.... а защо не каже колко са с 3ки? Повече от 50%.... е как пък на половината училище не му е интересна физиката бе? Или пък ги мързи да седнат да учат.... ми не ги мързи ама няма от къде да учат. Драгия господин преподава по стари руски учебници, неизвестни на нито един от учениците му. Медиите извъртяха проблема и го показаха като "Родители на ученици с двойки обвиняват учителя". Глупаво е...
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

19 dedo adji | 05.07.201516:33

Ето на, Мима ни ориентира. Една случайна двойка и 2% ниски оценки според daisydogy. (низък може да бъде само човек, не и неодушевен предмет) И хоп, ето от мухата слон. На журналистите това им е работата - да манипулират безкритичния народ. На майките-орлици това им е работата - да не дават прах да падне върху безценното им отроче. На директора - да пази репутето на заведението и да замазва неудобните ситуации. При нужда може и да се отърве от неудобния даскал.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.02.2012, 17:37

18 mima | 05.07.201515:57

Аз имах 6-тици по всичко и само по физика една 2-ка. Е, хвана ме неподготвена на теория и нещата, които знаех от обща култура не го задоволиха и завъртя двойката в дневника. После цял срок се натисках да ме изпитва, за да я поправя и го направих. Но и до ден днешен помня онази двойка, даже малко се гордея с нея. Така че нищо фатално не е станало с децата. Ще учат повече и ще я оправят. А за майките не ми се говори...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 15.11.2010, 19:18

17 Burgas | 05.07.201515:29

@Drakon - По изключение се обръщам лично към участник във форума. Вярно е, че не знам дали и защо са се появили (може би повече от обичайните) двойки по физика в класовете на ТТ, но аз защитавам принципа, че учители като него са много по-полезни и за децата, и за страната като цяло, отколкото безличните учители, които си изпяват урока точно според плана и всички си отиват доволни вкъщи - директорът, колегите, учениците и ... няма проблеми. Проблемът е, че минават 1-2 години и 99% от така дадените и получени знания са се изпарили от главите на учащите се. Ще си позволя и една корекция - математическите знания не гарантират знания по физика, дори от обща култура. Впрочем ето една шеговита задачка, която често задавам на професионални, дългогодишни печатари и нито един от тях не отговаря правилно - защо при масовия цветен печат върху хартия се ползват CMYK мастила, а не RGB, както е по-логично, защото човек има RGB зрение?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

16 Дракон с кисело зеле | 05.07.201513:34

Пикси, по-назад Дедо Аджи го каза доста добре: "НЕ МОЖЕ един ученик да има 6 по всичко, вкл. математика и само по физика двойка."
Тук не става дума за разваляне на успеха на детето, става дума за това, че детето явно е учило здраво, за да изкара отлични оценки по останалите предмети. Нищо не предполага, че е изоставило точно физиката, да не говорим, че дори и да е, само с отличните знания по математика може да го добута поне до четворка по физика, без почти изобщо да пипне учебник. Бих разбрал, ако се представяше добре по всички природни науки и изоставаше сериозно по литература или физкултура, примерно.

@daysidogi
Ще ме извиняваш, обаче си спести личните нападки. По-старите потребители на сайта вероятно знаят, че винаги съм се изказвал в подкрепа на учителите. Даже веднъж ми баннаха IP-то заради това. В конкретния случай обаче просто не знам достатъчно факти, за да го направя. Ти също не ги знаеш. Burgas също не ги знае. Пичът, който се изказа за казана в Ада - също. Затова и аз говорих с учител по физика, преди да започна да пиша. Ти направи ли нещо подобно?
   

оценка

+0 -1