Бойко за снежинките, нощувките и началника | webcafe.bg
Webcafe

Няма да се стискате за Началника...

Webcafe.bg
10.12.2010, 16:41 (обновена 10.12.2010, 16:50)
Бойко Борисов

Снимка: © Бгнес

Бойко към подчинените си: Няма да се свидите за Началника...

На историческото заседание на Министерския съвет на 8 декември се вземат исторически решения за снежинките, за записалите се, но не отписали се в МВР туристи и за щедростта към Началника. Ето как се стигна до тези решения според официалната стенограма на МС.

Когато падне снежинка, да я хващате във въздуха

Точка 6 от дневния ред на заседанието на МС е меморандум за трансгранично сътрудничество със Сърбия, по който България ще усвои 31 млн. евро за приграничните райони. След като регионалният министър Плевнелиев приключва с докладването на точката, се включва премиерът, с много бърз скок по друга тема: 

БОЙКО БОРИСОВ: Проходът при Балчик?

РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ: Те подготвят проекта.

БОЙКО БОРИСОВ: В петък очакваме сняг. Да не ви изненада?

РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ: Ще се справим.

БОЙКО БОРИСОВ: Отсега искам да чакате с метли и снегорини, като падне снежинка, да я хващате във въздуха! Ако прочета: "Снегът пак ги изненада", ще бъда много ядосан. Затова ви предупреждавам: в петък ще вали сняг! До неделя ще се стопи, но в петък ще навали.

РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ: Германия, Англия, включително половината летище на Германия бяха доста изненадани от първия сняг. Ще бъдем по-перфектни от германците, надявам се.

БОЙКО БОРИСОВ: Аз като гледах по телевизията какъв ад и какво чудо беше по Германия, Австрия, Полша, как инфраструктурата не им издържа...

Грехота и срам! 

От името на екоминистерството зам.-министър Едвокия Манева докладва за необходимостта да се построи нова пречиствателна станция в „Златни пясъци" за 100 000 души за около 50 млн. лв. и за опитите на министерството хотелиерите да поемат част от сумата. Министър Плевнелиев добавя, че масово се крият реалните нощувки и съответните курортни такси, които събира държавата. Премиерът обаче вече е намерил решение:

БОЙКО БОРИСОВ: Това, което госпожа Манева казва - държавата просто не участва в процеса и ние сега влизаме - и заварваш цялото това безобразие! Идват хотелиерите вчера и туристическият бранш и казват: ние не може да плуваме в морето, защото 100 хиляди и кусур, все едно, си ходят в самото море, защото тръбичките водят в самия плаж!

"Дайте пари!" - Дянков казва: „Отивам в Брюксел и няма да се върна! Няма откъде да извадя 50 милиона!" А когато е трябвало всичко това да се прави, не е направено. Но сега - да вдигнем ръце от този проблем и ние, е абсурд. Затова - ето, сега с Министерство на вътрешните работи сме се разбрали, днес трябва да се доразберат с Министерството на финансите чисто документално, защото досега как лъжеха хотелите? В МВР отчитат когато туристът постъпи в хотела, но не отчитат кога си тръгва. Затова обикновено хотелите отчитат по една нощувка.

Сега въвеждаме и днес трябва да видят как да стане юридически - и когато си тръгват, пак хотелът да праща на МВР. Фактически тогава ще хванем реалните нощувки. По нашите изчисления 75 милиона повече ще се съберат поне от това, което не отчитат. Затова и туристическият бранш седнете, те да поемат една част, да се видят тези хотели, които особено са построени и са пуснати да работят по този начин, и ние да участваме също. Но не може да влизаме в сезон отново по този начин, това е просто грехота и срам!

Щом Костов и Първанов не харесват, значи работата е ок...

По 21 точка - концепция за по-добро здравеопазване, докладва здравният министър Стефан Константинов. Изказват се Трайчо Трайков и Симеон Дянков. Накрая Трайков заявява:

ТРАЙЧО ТРАЙКОВ: Поздравявам министър Константинов за анализа и за идеите. Наистина, всичко е поставено на много добра основа. Трябва да имаме предвид, че в момента хората, които плащат най-високи вноски, са тези, които не ползват системата.

БОЙКО БОРИСОВ: Щом Костов и Първанов не харесват някои, значи той си върши много добре работата. Да се притесняват тези, които ги харесват. Щом не харесват някого, значи там нещата вече като реформа са тръгнали.

Не след дълго обаче премиерът е по-сдържан към министъра.

БОЙКО БОРИСОВ: Да. Държавата неслучайно тази година отделя толкова много пари в бюджета за здравеопазване. Но стратегията и това, което си направил за това кратко време и което и министър Трайков каза, абсолютно съм съгласен; за поздравления не става въпрос, защото затова сте поставен там. (...)

Няма да се свидите за Началника!

По 22-а точка - за допълнителни пари за спешен ремонт на православни храмове, докладва министър Божидар Димитров. Сред 10-те църкви е и любимият на премиера манастир в с. Гигинци, който напоследък доста често посещава.

БОЙКО БОРИСОВ: Колко пари общо са?

БОЖИДАР ДИМИТРОВ: Триста и осемдесет хиляди лева са, съгласувано е с министерството.

БОЙКО БОРИСОВ: Включен ли е тук този манастирът в Гигинци?

БОЖИДАР ДИМИТРОВ: Там си изплатихме всичко, което искаха.

БОЙКО БОРИСОВ: Там има още 70 хиляди лева.

БОЖИДАР ДИМИТРОВ: Напротив, последния път той вдигна мизата на 140 хиляди. Колкото поиска, за да завърши манастира, ние му го дадохме. Няма да го издържаме до края на света този манастир!

БОЙКО БОРИСОВ: Искам да се чуеш за последно с него.

БОЖИДАР ДИМИТРОВ: За последно искаше 140 хиляди, имам и свидетел, министър Дянков.

БОЙКО БОРИСОВ: Дадохме ги тези пари?

БОЖИДАР ДИМИТРОВ: Искаше 150 хиляди, дадохме му ги.

БОЙКО БОРИСОВ: Разплатили ли сме му ги?

БОЖИДАР ДИМИТРОВ: Да. Открихме манастира.

БОЙКО БОРИСОВ: Последното, което беше - за камбанарията и тази част за парапетите и т.н. трябвали още малко пари.

БОЖИДАР ДИМИТРОВ: Трябват. Той ги увеличава непрекъснато.

БОЙКО БОРИСОВ: Ходихме с Дянков. Това, което е направено, е прекрасно. Хиляди хора ходят там.

БОЖИДАР ДИМИТРОВ: И то стана основно с наши пари, на държавата. Супер лукс е.

БОЙКО БОРИСОВ: Винаги съм ви казвал: правите ли нещо за началника[1], никога няма да се свидите. Така че, днес искам да се чуеш с него и да ми кажеш, последно, за да го впишем в тази точка.

БОЖИДАР ДИМИТРОВ: Министър Дянков да му мисли.

БОЙКО БОРИСОВ: Ако трябва, ще отидеш на място там, да ти покажат точно какво още трябва да се направи, да го остойностим и да го приключим. Не знаете, че от парите, от държавната дотация, които се полагат на политическите партии, ние за няколко църкви вече направихме покривите с партийни пари, а не от бюджета на държавата, така че също помагаме.

Приемаме точка 22.

 


[1] Стенографките на Министерския съвет или са атеисти и затова пишат "началника" с малка буква, или пък са богобоязливи и не смеят да се мърсят с богохулство.

Oще: божидар димитров  бойко борисов  заседание  министерски съвет  симеон дянков  стенограма  трайчо трайков 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.12.2010, 11:52

5 Величка Илиева | 13.12.201012:22

Много щастлив МНОГО МЕ КЕФИ ТОЯ БОЙКО, ОТВСЯКЪДЕ, ..ПРЕКРАСЕН Е Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.02.2010, 18:39

4 Almudena | 12.12.201016:57

Боже, Боже, и Генералът управлява такива прости хора, изразяващи се така просташки. Нямате ли СРАМ от себе си ??? Че откъде срам, те и комунистите и социалистите нямат срам, така че не бива да се чудя много. То си е ясно....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.10.2010, 18:04

3 Pafkata | 12.12.201004:31

"Едни хора ги е страх от Господ, а други от затвора": Бойко Борисов

А други не ги е страх от нито едното и 400,000 ще са им достатъчно...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.08.2010, 08:58

2 Евгени Донев | 11.12.201009:26

Нищо не мога да кажа, освен да се повторя за кой ли път....
Много, ама мноооооооогооо е тъп!!!
Такъв тъпир до сега сякаш не ни е управлявал! По зле е и от бай Тошо!!!
Господ (т.е. началника) да пази България!!! Шокиран Шокиран Шокиран
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.11.2010, 16:59

1 lost | 10.12.201023:10

Проходът при Балчик? Какъв Балчик, какъв проход, кви 5 кинта? Явно става дума за Белоградчик... Балчик не граничи със Сърбия
   

оценка

+0 -0