Лети, лети, Кугърче | webcafe.bg
Webcafe

Лети, лети, Кугърче

Webcafe.bg
06.02.2012, 17:31 (обновена 07.02.2012, 09:24)
Бойко Борисов

Снимка: © Sofia Photo Agency

Премиерът Бойко Борисов е прав - милиони са похарчени за безполезна техника за армията

Армията ни разполага с военна техника за близо милиард лева - нова и втора ръка. Премиерът Борисов каза половин милиард само за хеликоптери, но сгреши.

Цялата тази скъпа и за поддържане и напълно неизползваема от страната ни техника е неспособна да помогне при потопите, които заляха Югоизточна България и взеха жертви. Не е използвана и при други природни бедствия. Рискувайки живота на пилотите, "Кугър"-ите все пак се вдигнаха днес към потъналите под вода райони на страната. А там междувременно загинаха хора.

Хеликоптери "Пантери", "Кугъри", "Спартани", напазарувани при последните две правителства - на Царя и на тройната коалиция. Някои още не са изплатени напълно, но парите, както се разбра, се теглят директно от бюджета на Министерството на отбраната. Така са подготвени договорите.

"...Който договор позволява на банката директно от държавния бюджет - на Министерството на отбраната, да си взима парите. Щото тогава са казали "може да дойде некой друг и може да започне да пита: "Що сте взели толкова "Пантери", "Кугъри", "Спартани" и какво ли не? Кого ще нападаме, как ще се биеме"? Бойни хеликоптери..." Това заяви Борисов на една среща с работодатели през ноември м.г.

Днес се разбра, че "Кугър"-ите, нямат системи срещу обледяван, могат да се издигнат до не повече от 60 метра височина и не могат да летят бързо - над 60 метра температурата е много ниска и може да се обледят и да паднат.

"Над половин милиард сме дали за хеликоптери, които могат да летят само в пустинята и лятно време да ходим до морето с тях", каза още премиерът.

Така се оказа. Вдигат ги и на някой военен парад по Гергьовден. Поради същата причина, купената втора ръка военна фрегата "Дръзки" се разходи до войната в Либия, за да демонстрираме съпричастност към така сформиралата се коалиция и операцията "Зората на Одисеята".

Нека жертвите на потопа да тежат на съвестите на подписалите военните сделки.

Oще: бедствие  бойко борисов  кугъри  пантери  потоп  спартани  хеликоптери 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.01.2012, 12:51

22 Octavian | 08.02.201208:31

Айда сега да се вдигнат ултрасите на Локо София, както се дигнаха срещу цар Киро. Щото Николай Гигов е посредника по тия сделки. Къде са тия мърши, футболните пубери ?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 26.01.2012, 10:23

21 Miglena Nikolova | 07.02.201217:07

Светла им памет на загиналите!Жалко за страдащите близки на умрелите, както и за всички оцелели останали без покрив над главата!

От хеликоптери не разбирам, но да говориш за тях, до като умират хора, обвинявайки предходни управници, правейки си реклама...просто нямам думи...
Видяхте ли свободната медия БТВ, как го показаха да джапа из локвите с едни пролетни обувки премиера, отново на фона на бедстващите... тотално изтрещях...то няма такова малодушие.Да си кажем ей, виж го там е в локвите наравно с нас "простите" хора...пффф
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.12.2010, 12:50

20 newmind | 07.02.201213:51

Утре Ден на траур за жертвите и ден за размисъл за вината на отговорните държавни институции! Нека размислим доколко тези институции ни служат и доколко само ни заплашват с глоби,рестрикции и калпави закони? Институциите у нас са винаги невинни! Виновни няма обаче, когато са виновни държавните чиновници!

Най-лошото предстои, защото се допусна министър на мегаминистерство като МРРБ да стане едно дете на 33г. Свободен Университет при татко във Варна!Това е страшилището на оффроуда,детето което е израсло само в кожените кабинети без един ден в реалния живот, любителката на пушките и руския Лиляна Павлова. Сега ще строи приют на отец Иван, ама ако ние хората дарим 5 милиона лева, защото стария приют, който е напълно читав, тя го обявява за незаконен! Какво ли ще стане, ако тръгнат да проверяват и къщите в с.Бисер? Сигурно всички ще се окажат незаконни?Всички няма да отговарят на ЗУТ! Всички тези къщи Милка Гечева и Лиляна Павлова ще тръгнат да разрушават защото Правилата важали за всички! Правилата удрят само обикновените хора обаче! Правилата никога не се спазват от държавата и от общинските администрации! това точно се случва и сега!


Когато институциите в БГ не си взаимодействат, а си прехвърлят преписки потопът ще ни залива отвсякъде! Какво значи държавата да не знае,кой е собственик на язовира? Прах в очите на слепците!

Преди година обикаляха с хеликоптери,изхарчиха милиони левове, но да описват незаконните имоти на хората, а незаконните имоти на държавата/общината вкл. и една дузина язовири не беше направена!

Кой е виновен?

Кой от държавата отговаря за изготвянето на техническите паспорти на държавните/общинските имоти?

Защо сега ще прехвърлят отговорността на общините? Общините нямат пари за обикновена канализация, а ще имат ресурс да поддържат едно толкова сложно инженерно съоръжение като язовирите! Безспорна е вината на ДЪРЖАВАТА; ЛИЛЯНА ПАВЛОВА,МИРОСЛАВ НАЙДЕНОВ,НОНА КАРАДЖОВА,МИЛКА ГЕЧЕВА,АНЬО АНЕВ!

Хайде сега наблюдавайте един от тях дали ще си признае,че е виновен! Вината тръгва от министрите на министерствата!

Кога дъпржава ще изготви Публичен регистър на всички НЕЗАКОННИ ДЪРЖАВНИ/ОБЩИНСКИ ИМОТИ И ИНФРАСТРУКТУРА?

Само хората ли ще плащат цената на калпавите закони и калпавия контрол на държавната администрация? Удивителна
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.02.2012, 11:03

19 Емо Беров | 07.02.201213:19

@Hristo, мисля, че не прочете внимателно какво искам да кажа. Естествено, че при температура под 0 градуса е необходима система за размразяване. Тази система съществува при всеки Кугар. Опция е системата Installation for flight in extreme cold weather. Както се видя, Кугарите не замръзнаха, още по-малко паднаха......Пък и като се замислиш Боко би ли се качил в машина без елементарни системи против замръзване и то през зимата?! Както и да е. Мисля, че отместваме темата. За съжаление освен да пусна няколко смс-а, в момента не виждам как мога да помогна на хорицата.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.08.2010, 22:54

18 Nikola Aslanov | 07.02.201213:12

Какво точно е казал Ген. Златко Златев, командир на авиобаза Крумово:
Въпрос на журналист:
- Но сутринта премиерът Борисов каза, че хеликоптерите нямат такива системи и може да летят само лятно време?
- Имат, как да нямат. Сигурно някой се е объркал. Може би, защото в инструкцията на екипажа пише, че е забранено преднамерено влизане в условия на обледеняване. Но когато трябва да спасяваме човешки животи естествено, че ще изпълним такива задачи.

Смешни и жалки сте всички геЙбери начело с главния Тикво-гейбер. Поне си затворете устите вместо да ломотите простотии.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.05.2011, 13:53

17 Hristo Voyvodov | 07.02.201212:03

@Емо, не знам дали Българските Кугари са или без системи, но нещата с температурите не стоят баш така. Тези -30 са за температура около витлата, а не на въздуха. Освен това системата за -45 градуса се води Installation for flight in extreme cold weather, което няма общо със системата Installation for flight in icing conditions която си важи дори и при 0 градуса, защото и тогава има условия за обледяване. А вече коя система точно липсва и дали наистина липсва е друга темаУсмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

16 Чинчифон | 07.02.201211:52

Професионалното състезание между медиите се изчерпва с умението им от всяка дума на премиера да извеждат дълбоки и неподозирани съображения.
Въпросът е дали се състезават на олипийски принцип или на пазарен.Нали за нас Ж.Желев "откри" демокрацията,но с диктатурата на парите и пазара!? Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.05.2011, 21:56

15 Лайнол Мастията | 07.02.201211:50

Естествено,че Бойко е виновен,защото от седмица се знае,че язовирите преливат!А откога ли се знае,че язовирът е опасен:
http://offnews.offroad-bulgaria.com/index.php/18035/10-godini-vlastite-znaeli-che-yazovirat-e-opasen-i-bezdejstvali
Е,тя пукнатината е от 2007 година-тогава криза нямаше,имаше пари и се влагаха изцяло и изключително за благото на народа и родината,но пък точно тази пукнатина е била позабравена.Случва се,покрай всички други мащабни проекти и задачи,това е останало някак си встрани.Но иначе всичко друго беше предадено на Бойко изрядно,чисто и функциониращо!
Ама бива ли да сте толкова елементарни! Бесен
Бойко и сие може и да са направили много грешки,но поне са там,на мястото на трагедията,а не на лов за вълци или на рождени дни,за разлика от минали правителства и политици!Ако сте забравили-потърсете примери в интернет,не е като да няма!

А истината за хеликоптерите я каза командирът на авиобазата в Крумово-"в инструкцията на екипажа пише, че е забранено преднамерено влизане в условия на обледеняване. "
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.02.2012, 11:03

14 Емо Беров | 07.02.201211:17

Срамна статия за Webcafe. Поне проверете дали това, което казва Тиквата е вярно, а не философствайте върху плиткоумните му изказвания. Кугър в стандартната версия могат да летят до температури -30 градуса. Системата antiicing е опция за екстремни случаи и позволява да се лети до - 45 градуса. Наистина ли мислите, че толкова използвана в цял свят машина и за военни, и за граждански нужди, може да лети само до 0 градуса?! Жалкото в случая не са толкова опитите на ББ да трупа дивиденти, за сметка на предишните правителства - това си му е единствената стратегия, а по скоро, че го прави в такъв кризисен момент. На всичкото отгоре има хора, някои ги наричат журналисти, които правят смешни напъни да списват ненужни очерци за наглостта на "охраната на Тодор Живков", която ни управлява. луд!?!?!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

13 Оня Дето Го Трият | 07.02.201208:30

@Fedar

Незнам, човече....тука вилнее един STRAWS PULLED незнам си какво....той да ти го обясни това с ресурсите и пазарните цени. Май е прав, че не е хубаво да имаме собствени природни ресурси - виж как може да ни залеят Смее се
   

оценка

+0 -0