Не така, комшу | webcafe.bg
Webcafe

Не така, комшу

webcafeМария Панайотова
23.03.2017, 19:04 (обновена 24.03.2017, 09:07)
5

Ердоган се насочи към България: външна агресия за вътрешно ползване, точно преди референдума на 16 април

Вярно е, че ние сме европейци, ама не съвсем. Но пък Ердоган да чете лекции по демократични ценности, това вече е малко прекалено. България е поредната мишена, към която е насочен гневът на турския държавен глава.

Европа няма да подкрепи усилията му да превземе цялата власт в южната ни съседка, а  Турция изглежда  малка на фона на "имперските му амбиции". Затова се насочва към България: външна агресия за вътрешно ползване, точно преди референдума на 16 април.

Главните герои в тази история обаче са българските турци - считани за българи в Турция и за турци в България, те са обречени да бъдат заложници на самозабравили се автократи.

Те още помнят Възродителния процес, който прекъсва всички естествени процеси на постепенната им интеграция. Затова българската държава им е длъжник. А много от тях носят родните места в сърцето си, изпитват носталгия и се връщат като пенсионери обратно там, откъдето са тръгнали.

Вече десетилетия тези хора са разменна монета между големите политици. Първо Живков, после Доган, Местан, сега и Ердоган. Гласуват под строй с надеждата, че някой ще им помогне. Или поне няма да повтори кошмара от миналото.

Агитация чрез прикрити или явни заплахи, събиране на лични карти и „екскурзия" под конвой - това са част от похватите за убеждаване на сънародниците ни в Турция за кого да гласуват.

Твърди се, че пътуването с автобуси на някои места е финансирано от турската държава, а държавните служители ще получат платен отпуск за гласуването. Ердоган сигурно знае това. Услуга за услуга, както се казва. Днес той осигурява избирателите за българските избори, утре техните роднини в България ще дойдат на границата да гласуват за неговия референдум.

Печеливши има и от двете страни на барикадата. Ура-патриотите се радват на медийно внимание и попадат в центъра на новините, а ДПС и ДОСТ затягат картелния пръстен върху българските турци. Защото „който не е с нас, е против нас".

Oще: българия  българските изселници  граница  ердоган  референдум на ердоган  турция 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

12 dedo adji | 25.03.201720:35

Ако стане възможно електронното гласуване ще стане възможно всеки хакер от Москва, Брюксел, Вашингтон или Анкара да манипулира българските избори. Холандците да не са по-назадничави от нас? Но си останаха на хартиени носители, и като гледах по тв, тяхната бюлетина в сравнение с нашата е като Война и мир към Маша и мечока. Колкото по се развива електрониката, толкова по уязвима става. Духът е изтърван от бутилката и никой повече не може да го върне.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

11 Крив Макарон | 25.03.201707:45

Президентът Радев правилно отбеляза, че българските закони стоят над чуждите емоции. Съответно Турция има още дълъг път да измине докато получи признание, което дава право на нейните държавници да изнасят лекции по демокрация.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.03.2014, 19:23

10 peet | 25.03.201700:49

Ако се стане възможно електронното гласуване, та да могат всички българи в чужбина да гласуват, гласовете от Турция няма да имат такова голяма значение. Българите, които са в други държави, освен в Турция, са много повече от тези в Турция. Освен това, ако децата,родени в чужбина придобият и българско гражданство(двойно) с времето хората с българско гражданство в чужбина ще стават повече.
Просто трябва масово да се гласува. Тогава купените гласове и твърдите електорати няма да имат такова голямо значение.

"В неделя местим часовника един час напред. Дано в неделя да не върнем календара 70 години назад!"

Психодиспанеср д-р Гана Гигълс
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

9 dedo adji | 24.03.201713:10

Гризли, по моето скромно, без претенции за меродавност мнение, повечето българи си стоят с единия български паспорт не защото не искат такъв от новото си местожителство, а защото не им дават. Сериозните държави не раздават гражданство току така, наляво и надясно. Когато бях за пръв път в Канада, преди 30г., даваха гражданство за 5г. работа в северните райони. Сега май вече не важи. Не съм добре запознат със чуждестранните законодатерлства, но знам, че има държави, които не разрешават двойно гражданство. Чест прави на българите в такива, че не се отказват от родината си. Както и да е, става въпрос не за Канада а за България. За нас е особено важно да няма слуги на двама господари.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

8 Гризли | 24.03.201712:06

Имаха канадски паспорти, сега си чакат американските... Но нали има изискване да не си напускал САЩ определено време, за да можеш да го получиш. А те си идваха първите години, та затова още не са Хамериканци с право на глас Усмивка

А със статистика не разполагам и аз. Но съдя по всичките ми роднини и познати, които живеят трайно зад граница - ако държавата позволява два паспорта, си държат и българския.
А и не съм казал, че съм против забраната за два паспорта. Просто казах, че според мен това ще се приеме много по-трудно като решение.
И аз като вас смятам, че всеки трябва да избере къде ще живее. И след като избере да няма право да оказва влияние на старото място.

А за уседналостта според мен не може да се излъже толкова лесно. Нали трябва да имаш адрес, на който си регистриран. От друга страна всеки влизащ в България се проверява - няма как да излъжеш, че си живял без прекъсване 1-2 години тук, при положение, че за този период си влизал в държавата 5 пъти само... Да не говорим, че основния проблем идва от Турция - това още повече улеснява нещата.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

7 dedo adji | 24.03.201710:47

Гризли, съмнявам се голяма част от българите в чужбина да имат по два паспорта. Не разполагам със статистика, ти ако имаш, дай, никога не съм се срамувал да питам, което не знам, и винаги съм готов да науча нещо ново. Поправи ме ако греша, но си мисля, че сестра ти и зет ти (да са живи и здрави) не са и американски граждани. Твоето предложение ще има ефект, колкото принципа на уседналостта, данните ще се фалшифицират и гледат през пръсти поради политикански сметки или рушвет. А хора, които ще се откажат от българското си гражданство, едва ли ще се юрнат да гласуват ако го запазят.
На двойното гражданство не се гледа с добро око никъде по света. И с основание, още в библията пише, че никой не може да бъде слуга на двама господари. Мярвал съм, не претендирам за точност, че американски гражданин, който заеме пост в чужда страна, си губи гражданството автоматически. У нас го въведоха ранните седераси с наивната надежда за подкрепа от емигрантите, които тогава бяха главно политически. А получиха автобуси от анадола.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

6 pixie | 24.03.201710:13

Гризли,
сигурно е по-лесно. Но пак ще се намерят начини да шикалкавят. Ще си идват от Турция през месец и ще се изобразят, че уж живеят трайно тук. За българите, които живеят по-далеч ще е по-трудно и пак няма да е честно.
Иначе и аз съм против българите, които живеят в чужбина да гласуват. Освен ако са там за ограничен период от време - в командировка, на обучение, стаж или сезонна работа.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

5 Гризли | 24.03.201709:57

Не е по-лесно да се премахне двойното гражданство... Ако бяха само турците, още утре щяха да го направят. Но като се има предвид, че по света живеят 2 милиона българи, като всички са с два паспорта, се оказва, че това не е решение...
Звучи идеално, но не е решение...

За мен има по-лесен начин - право на глас да имат само тези, които последната 1 (или 2) години трайно са живяли в България. Това ще елиминира всякакви пришълци, без да има проблем с двойното гражданство.
Разбира се, това ще се отрази пак на голяма част от българите, живеещи по света, но поне няма да ги задължава да се отказват от българския си паспорт... Просто няма да имат право на глас.

И да повторя още веднъж, само за протокола - сестра ми и зет ми от години живеят в чужбина, последните години в САЩ. И на тях им казвам: "На вас трябва да ви е забранено да гласувате на българските избори. Щом не живеете трайно в България, значи не може да решавате кой да ме управлява..."
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

4 dedo adji | 24.03.201709:11

Браво, Пикси! Удряш гвоздея точно по главичката. "Избери си, Хасан, чий гражданин искаш да бъдеш и не се бъркай в работите на другата страна." Напълно демократично и в духа на евро атлантическите ценности. Това няма да разтури нито ДПС, нито ДОСТ, но автоматически ще спре автобусите и ще отреже 2-300000 гласа. И ще отнеме почва изпод краката на останалите под прикритие. И ердоган не може да направи нищо насреща. Предлагал съм го от години, и се чудя защо никой на по-високо ниво не се сеща, толкова е близко до ума. Вярно, преди всяко куцо правителство се опираше на патерицата ДПС, но вече на всички им писна да делят гювеча с тях.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

3 pixie | 24.03.201708:37

Ами, няма ли да е по-лесно, ако се премахне двойното гражданство. Българските турци да решат чии граждани искат да бъдат и да се приключи веднъж завинаги. Няма да има скрити агитации, изборни екскурзии и автобуси с хора, карани почти зорлем да гласуват и разузнавателни игрички. И обикновените хора няма да имат дилеми и да бъдат важни и използвани от политиците само по избори. Тогава може би най-накрая ще имат възможността и свободата да избират за кого да гласуват.
   

оценка

+5 -0