Лятна буря | webcafe.bg
Webcafe

Лятна буря

Ники Русиновски
15.07.2010, 20:36 (обновена 27.07.2010, 18:11)
Бойко Борисов

Снимка: © Бгнес

Гръмовержецът Бойко Борисов

През пролетта това вече се случи веднъж.

Тогава депутатите приеха на първо четене текст, който отмени прословутата „поправка Лим", която трябваше да не допусне да се повтори трагедията с падналия в реката автобус с деца. Както опозицията, така и депутати от ГЕРБ обаче се възмутиха от тази наглост, продиктувана от видимо лобистки интереси. И преди още новината да стигне до изненаданите избиратели, лично премиерът Борисов слезе като бог от машината в древногръцка трагедия, тресна няколко светкавици: „безумие",  „едва ли не саботаж към правителството", „типичен пример как ниските нива се поддават на лобистки интереси" - и оправи нещата. Божественият му гняв тогава доста стресна депутатите.

Днес облаците отново така тихо, полека, внезапно и неочаквано се сгъстиха в парламента. Изведнъж се оказа, че при поправки в Закона за приватизацията депутатите трябва да гласуват текст, който предвижда имоти до 500 000 лв. вече да се продават от областните управители, а не от Агенцията за приватизация. Пак скандал, пак обвинения в лобизъм и тиха корупция, но текстът бе приет.

Реакцията не закъсня.

Сурово намръщеният Борисов изведнъж се телепортира „на инспекция"  в парламента. Той сдържано обясни, че идвал да види как се е настанил новият „му" зам.-председател на НС Анастас Анастасов...

После - така и така е тук - обясни, че трябва да има затвор за насилие над животни, но и съответна отговорност от страна на собствениците на кучета, ухапали хора. Не че защитниците на животните не настояват за същото, но друго е като си го каже самият премиер. Друг е въпросът, че това действително е онази справедлива позиция, която да удовлетворява всички страни по казуса.

След това премиерът внимателно разясни, че майките, загубили децата си, напразно настояват да се промени закона, защото той не позволява споразумение за по-ниско наказание на престъпника, а съкратено производство, което не изключва доживотен затвор за убиеца. И даде конкретен пример. „Това, което го има като текст, е всъщност точно това, което те искат", меко поясни той.

Накрая - след като стана ясно, че причината изненадващо да посети НС е „в повече дойдоха изказванията за лобизъм" (по мекия израз на зам.-председателя на Анастас Анастасов), Борисов в прав текст каза, че още днес депутатите ще предложат нова промяна, според която областните управители ще продават имоти до 10 000, а не до 500 000 лв. Така няма да се позволи на областните управители да бъркат в меда, а едновременно ще се улеснят сделките до 10 000 лв., които са най-многобройни - за удобство хем на гражданите, хем на Агенцията за приватизация.

Не може да не поздравим премиера Бойко Борисов за днешните му действия. Той прояви бърза реакция и определено държавническа мъдрост. Дори когато повтаря чуждо мнение или пък налага своето еднолично виждане, Борисов възстановява равновесието и справедливостта, които - да си признаем - доста често отсъстват в законотворческия и законодателния процес, обрасъл в нескончаеми скандали и обвинения в корупция, лобизъм и частни интереси.

Съдейки по днешния политически ден, можем да си пожелаем горещо две неща.

Първото е - да имахме поне още няколко души в елита с подобно държавническо поведение като Бойко Борисов. Единственият друг, проявил такова през последните 20 години, беше Иван Костов - а това беше доста отдавна.

А второто - хубаво ще е все пак да имахме и демокрация, разделение на властите, истински депутати вместо пионки-машини за гласуване... такива работи. Защото митът за „добрия цар", „силната ръка" и прочее никога никъде в историята не е проработил и не е довел до добро - за разлика от демокрацията, пък била тя и гнила. „Властта развращава, а абсолютната власт развращава абсолютно". Добрите намерения, единоначалието, твърдият характер и поемането на отговорност ги имаше и Иван Костов - но това не свърши добре нито за него, нито за правителството му или държавата.

В тази връзка - нека си пожелаем и още нещо: Борисов да не свърши като Костов. Ето тука е мястото премиерът единочално и упорито да въведе малко демокрация... Защото извън леката закачка в предното изречение, истината е доста проста - успехът на това правителство би бил успех на почти всички от нас, на 90% от българите, независимо от партийния им цвят или политическите убеждения.

Oще: бойко борисов  демокрация  народно събрание 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.