Ще се мре! | webcafe.bg
Webcafe

Ще се мре!

webcafeМария Панайотова
06.02.2017, 17:36 (обновена 07.02.2017, 17:52)
ечемишка

Снимка: © Facebook/Недялко Николов

Десетки хиляди души минават по този път всеки божи ден. Особено в неделя, когато цели семейства се прибират към София след уикенда в провинцията.

За 64-годишната Елена Горанова обаче това пътуването се оказа последно. В злополучния тунел "Ечемишка" метална конструкция заедно с лампа падна и проби тавана на автомобила й. Изходът е ясен.

В страната на абсурдите хората умират не поради безсилието пред природните стихии, а заради безхаберието на институциите.

Докато всички чакат резултатите от съдебната експертиза, от АПИ твърдят, че са направили всичко възможно.

Кой е виновен?

Тунелът не е ремонтиран основно, откакто е изграден през 1984 г. По случай 31-та му годишнина през 2015 е направено цялостно обследване - както на конструкцията, така и на осветителните тела. Още тогава експертите алармират, че и в двете посоки тунелът се нуждае от спешен ремонт.

Инженерите, отговорни за съоръжението, са длъжни два пъти годишно да изготвят технически доклад и паспорт на обекта. Те трябва да преценят дали тунелът е годен за експлоатация въобще.

Само преди 5 месеца се проверява осветеността в тунела и се подменят осветителите. Извод: няма критични неизправности.

Но нима при прегледа на конструкцията никой не е видял, че тя е корозирала до такова състояние, че е пред разпадане? Нелепият инцидент от 5 февруари е доказателство, че този доклад просто не е верен. Било въпрос на време и на чиста случайност кога ще се случи инцидентът.

Кой е сложил подписа си под този документ? Или някой просто го е било страх да затвори магистралата и да направи основната връзка между София и Северна България неизползваема за месеци наред?

А ако едно съоръжение е неизправно и опасно за хората, затварянето му е задължително. Трябва ли да има още смъртни случаи, за да се обезопаси тунела "Ечемишка"?

И колко време ще продължи той - щом като завършването на ремонта по втория ръкав закъснява с повече от месец от планирания срок?

А докато минаваме по останалата част от пътищата в България, Господ да ни е на помощ. Защото голяма част от пътната инфраструктура е на повече от 30 години, а изглежда гаранциите за сигурността са "пожелателни".

Сега тунелът "Ечемишка" ще бъде ремонтиран ударно. А не можеше ли това да се случи преди неделя на обяд? Тогава сигурно Елена Горанова щеше да е още жива.

Oще: апи  ечемишка  кой е виновен за смъртта на жената на ечемишка  пътищата в българия  ремонт на тунел  смъртен случай  тунел 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.