Кое беше по-важно от протеста | webcafe.bg
Webcafe

Кое беше по-важно от протеста

Тома Захариев
11.02.2012, 19:36 (обновена 14.02.2012, 18:17)

1 от 27 снимки Назад Напред

Stop Acta

Снимка: © Стоян Георгиев

Не можем да не признаем, че телевизиите отразиха бедствието в Харманлийско отлично (доколкото е подходяща дума в случая), изпратиха репортери на място, накараха ни да сме съпричастни с нещастието на хората и директно или индиректно ни призоваха да им помогнем.

Как телевизиите накараха хората, които не са могли да излязат от домовете си, да се почувстват част от демонстрацията срещу присъединяването на България към споразумението АСТА? Легитимираха ли с образ, звук и достатъчно отделено време от мястото на събитието факта, че българите не спим по някои въпроси?

Оправданието, че този многохиляден протест е бил отразен от "някои" елкетронни медии е нелепо на фона на това, че "някои" пък му отделиха секунди във вечерната си емисия. По bTV например повече време и ентусиазъм бяха посветени на Виенския бал в София. ACTA не беше първа новина, нито втора. А протестът срещу него не беше в един или два града. Нито пък беше скромен. Въпреки това беше споменат между другото. Между анонс за репортаж от бразилски затвор, в който лежат българи и въпросния нафукан (извинете, благотворителен) бал.

Двучасовата демонстрация беше една от най-ярките у нас, за която участниците бяха подготвили не обичайните сиромашки плакати, които сме виждали по време на синдикалистки стачки, а остри и остроумни лозунги с хубав дизайн, които се вписват в световното "НЕ на ACTA". Подобен протест много от нас наистина не помнят, други пък въобще дебютират на такъв... Той обаче остана само в емоциите на присъствалите.

Извън кадър:

"Колко протеста с по 7000-8000 участника имаше в София за последните 12 месеца ?! Колко общонационални протеста имаше в последните 12 месеца ?! Отговорът е два-три, така че, най-малкото поради факта, че толкова много хора са се събрали в цяла България, за да протестират, е достатъчен за да се излъчи като основна новина. Щото платените "протести" на КТ Подкрепа и КНСБ с лилавите потничета и дебилните шапчици винаги са събитие номер 1.", писа Anton Shterev във Facebook.

Иван Иванов: "След като това е новина "Номер 1" в интернет, редно е да бъде поне новина "Номер 2", по които и да било новини, в която и да било телевизия!"

Antoniya Petkova: "A казаха ли колко пъти е пръднал днес бащицата, че това сигурно е по-важно от протеста..."

Оставяме продължението на вас.

Oще: acta  протест  телевизии 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

15 Pavur Pezev | 13.02.201210:08

Който е срещу АСТА-та е црвена подлога и крадец,щото авантаджийте от Ойропейските цоциалисти и Съсела се обявиха ПРОТИВ нея.Следователно истинските демократи и ойро-атлантици требе да подкрепят АСТА-та,не ли?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.03.2011, 15:03

14 Shine | 12.02.201223:52

За телевизиите всичко е по- важно от отразяването на протеста. Най- сваляните торенти са на турските сериали, с които се изхранват тези телевизии.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.11.2010, 09:09

13 Vida Delcheva | 12.02.201221:54

Ето видео от участник, а не от журналисти:
http://www.youtube.com/watch?v=Yb4WcFNm0IQ
и
http://www.youtube.com/watch?v=_v7EGMqYLZQ
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

12 Божидар Гюлмезов | 12.02.201220:12

Аз този протест го разбиам и като начин (индиректно) да се изрази негативното отношение на хората към Управлението на ГЕРБ... нека това не става с ГЕРБ-аджийски похвати!
------------------
Аз пък не го разбирам така. Както и повечето хора.

Който и да беше на власт, щеше да направи същото, всичките (вкл. ГЕРБ) са дупедавци, като някой във Брюксел или Вашингтон (или Москва за БСП) пръдне, нашите тука вече са се насрали...


Разликата е че на ББ чрез протести може да му промениш мнението, щото малко или много е "популист" и се интересува от мнението на масите, и се радва на "народната любов", докато на червените боклуци хич не им и пука, и ако бяха те на власт нямаше дори за секунда да се замислят да се поддадат на уличен натиск, и видиш ли да се съобразят с мнението на масите....

Тъй че протеста не е насочен към анти-ГЕРБ, най-малкото защото участниците там са над 50% аполитични, ами към поредния антинароден закон приет от властта, независимо коя е тя.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.10.2011, 18:03

11 Vortep | 12.02.201216:30

"Кое беше по-важно от протеста" - как кое?
Нима не гледате "Титана Карбовски", който успя да направи извънредно предаване с най-трудно интервюрания човек в България - "Началникът на Военномедицинска академия генерал-майор проф. Стоян Тонев" ( кога му остава време на този човек да чете, да лекува, да управлява и преподава от интервюта? )

А АСТА - може да попита някой? АСТА е лесна! Това не е събитие за един ден! Ще продължи месеци, а и говорещи, особенно против, колкото искаш...
Все ще се намери някой който ще се озъби на полицията и ще го приберат, а това вече ще е новина!

Във Варна протеста вчера премина вяло и в обявения час, камерите и полицаите бяха повече от дошлите на протеста.

Не разбрах само защо бяха тези с камерите, обкичени с логота на известни "медиий"... Може би очакваха някой да се сбие и да видите тогава какво отразяване ще падне!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.09.2010, 21:31

10 scorpio | 12.02.201213:04

Без да принизявам значението на протеста срещу ACTA и, още по-малко да правя реверанси към някои ГЕРБ-овци, които отново понатрпаха активи от хорската неволя... искам да припомня, че Виенския бал също събра средства за пострадалите от с. Бисер. Паралелът, който се прави в статията има точно същия ефект, като Бойковите пориказки от типа: "От кого да взема, че да дам на пенсионерите? От безработните?" Аз този протест го разбиам и като начин (индиректно) да се изрази негативното отношение на хората към Управлението на ГЕРБ... нека това не става с ГЕРБ-аджийски похвати!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.02.2012, 12:28

9 Nikolay Tabakov | 12.02.201212:54

Ако искаш да управляваш без-проблемно дай на народа хляб и зрелища-гласи меродавна и в наши дни римска максима.Тъй като в държавата България никой никога не осигури хляб за народа,то когато се опитват да му отнемат едничкото зрелище,voila ето ти и революция.
А сега трепери Бойко от народния гняв. Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

8 Thea Atanasova | 12.02.201212:34

Да верно, сега очакваме да се появи Миролюба Бенатова и да каже, че на протеста са присътвали само футболни агитки. И после защо разбираш ли всички били срещу тая овца и срещу всички останали овци от телевизиите... НЕ!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

7 Божидар Гюлмезов | 12.02.201210:51

Нищо ново и неочаквано, неудобните за властта митинги никога не се излъчват, особено както казаха и преди мене - ако са културни и цивилизовани, без ексцесии...

Платените медии за масова дезинформация няма как да излъчат нещо дето е против интересите на спонсорите им...


Ама свикнали сме им, особено тези дето ходихме на първите митинги на Атака, когато всичко беше културно, и въпреки 5 цифрения брой на участниците, по телевизиите имаше нулево отразяване..

Виж като стана издънката пред джамията - убиха се да повтарят месеци наред...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.07.2011, 11:55

6 Dimitar Gunchev | 12.02.201203:31

Знаете ли къде е проблемът?! Проблемът на този протест беше (за българските медии), че е организиран и в него взеха участие само млади, будни, ВЪЗПИТАНИ и интелигентни хора... нямаше насилие, нямаше омраза, нямаше боища и пререкания с органите на реда, нямаше арести... нямаше зрелище! Нямаше как да ни лепнат епитети като наркомани и пияници, деградати и хулигани...
Това е проблемът... не им бяхме интересни! Някакви хора си защитават гражданската позиция и мнение - голям праз... няма ли насилие и расово напрежение - да сме щастливи, че и толкова отделиха!
Провинциално мислене, какво да кажем повече...:/
   

оценка

+0 -0