"Поне да бяха сложили по-хубава снимка" | webcafe.bg
Webcafe

"Поне да бяха сложили по-хубава снимка"

webcafeМария Панайотова
06.07.2017, 19:05 (обновена 08.07.2017, 19:29)
БСП

Атаката на БСП никак не е случайна и в основата й не е безкористната защита на журналистиката и свободата на словото.

Отчетът за дейността на СЕМ определено не е breaking news, но този път от БСП се постараха циркът да е на ниво. Социалистите спретнаха активно мероприятие по случая, като дойдоха с разпечатани снимки на Бетина Жотева с надпис: "Бетина, иди си!", за да поискат оставката на члена на СЕМ, заради агресивното й поведение спрямо журналиста Къдринка Къдринова. "Поне да бяха сложили по-хубава снимка" - беше репликата на Стефан Данаилов, който се оказа неволно замесен в постановката.

Депутатите-журналисти от БСП Елена Йончева и Александър Симов разпалено защитаваха свободата на словото и журналистическата етика от парламентарната трибуна и оплакваха изгубената обществена легитимност на регулатора.

В шоуто се включи и председателя на медийната комисия Вежди Рашидов, известен с предупреждението си към Георги Ангелов "че на яслата на държавата е неговата заплаха", а Стефан Данаилов обсъждаше Жотева като "красива и пикантна жена, макар че вече и годините говорят".

Жалко, че обществените телевизии не излъчваха на живо, за да станем преки свидетели на високото интелектуално ниво на дебати в българския парламент. Така заседанието свърши, а вместо да видят какво прави СЕМ депутатите се караха помежду си.

В крайна сметка Александър Симов зададе най-важният въпрос относно регулатора: "Ние никога не сме се борили за партизиран състав на СЕМ, но тази ли ще гласува за шеф на БНТ?" Точно тук е заровено кучето. Защото освен традиционния медиен мониторинг и следенето за спазване на Закона за радио и телевизия, най-важната дейност на СЕМ е изборът на генерални директори на БНТ и БНР.

Затова креслото на членовете е ключово и всяка партия се домогва до тази квота. Точните номинации за членове избират сговорчив генерален директор, който осигурява медиен комфорт на управляващите. Рецептата работи безотказно вече десетилетия, но това се отразява пагубно на БНТ и БНР, напук на талантливите професионалисти, които въпреки началниците си се опитват да правят качествена журналистика.

Така че не бива да ни учудва, че в състава на СЕМ няма известни журналисти, със забележителна кариера. Сред настоящите членове са председателят София Владимирова, ПР на провалилия се кандидат за еврокомисар Румяна Желева и Розита Еленова, бивш ПР на НКЖИ и двете от парламентарната квота на ГЕРБ. От президентската квота на Плевнелиев - тоест също от ГЕРБ, са Мария Стоянова - дългогодишен кореспондент на БНТ в Берлин и причината за скандала - Бетина Жотева.

Единственият с различна партийна ориентация е Иво Атанасов, останал от времето на Орешарски.

Атаката на БСП никак не е случайна и в основата й не е безкористната защита на журналистиката и свободата на словото.

Ако Жотева подаде оставка, тъй като тя е от президентската квота - нейният заместник ще бъде назначен от президента Румен Радев. Нещо, което ГЕРБ няма как да допуснат, още повече че в края на август ще се проведе дългоочакваният конкурс за наследник на Вяра Анкова, която прекара повече от година като генерален директор след изтичането на мандата си.

Друг е въпросът дали е морално Бетина Жотева да остане в регулатора след случилото се. Но тя едва ли ще подаде оставка, в края на август ще изпълни дълга си и ще даде своя глас за новия директор на БНТ.

Спряганите до момента кандидати за поста - от Сашо Диков до Емил Кошлуков, само потвърждават вече предначертаната схема, никой не иска силни и независими обществени медии, най-малко пък депутатите.

Oще: александър симов  бетина жотева  бсп  вежди рашидов  вяра анкова  генерален директор на бнт  елена йончева  емил кошлуков  иво атанасов  мария стоянова  парламент  розита николова  сашо диков  сем  скандал в парламента заради бетина жотева  софия владимирова  членове на сем 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.