Вместо в храстите - във Facebook | webcafe.bg
Webcafe

Вместо в храстите - във Facebook

Емилия Иванова
03.12.2014, 20:02 (обновена 04.12.2014, 11:12)
Акция на КАТ

Снимка: © mvr.bg

Можем ли да очакваме предколедни чудеса от СДВР

Преди Коледа се случват чудеса. В този дух и, въпреки че е едва началото на декември, от СДВР-Столична Полиция решиха да създадат неочаквано малко чудо за шофьорите в столицата.

Този път обаче изненадата се състои в това да няма изненада.

Което означава да няма неочаквани проверки в София във връзка със спазването на Закона за движение по пътищатa, да няма проверка на "Гражданска отговорност" и за ползване на обезопасителни колани или други нарушения.

Съвсем неочаквано СДВР публикува график на местата и датите в столицата, където ще има разположени полицейски патрули, така че всички, които шофират, да са подготвени и да карат с повишено внимание около тези точки.

Подобно новаторство не бяхме очаквали от институцията КАТ, на чиито служители миналия месец вътрешният министър Веселин Вучков ограничи правомощията да спират шофьорите за превишена скорост, след като камери заснеха как пътен полицай взима подкуп и това беше разпространено в социалните медии.

СДВР използва сега именно същите социални медии - и в частност Facebook, за да разпространи графика.

В този момент всички би трябвало да сме повече от изненадани. Може би дори леко шокирани.

Нима пътната полиция най-после ще престане да злоупотребява с правомощията си, а на шофьорите няма да се налага да носят кеш в себе си, за да откупят правото си да извършат нарушения?

Нима държавната институция най-после е разбрала, че прозрачността е единственият начин да се пребори корупцията и хората да започнат да спазват законите?

Подобни мерки са прецедент за България, но не и за Западна Европа.

Инициативата на СДВР много напомня на онази, които предприе общината във Виена, след като установи преди няколко години, че в линиите на градския транспорт се возят прекалено много гратисчии.

Тогава всеки ден на сайта на компанията за градски транспорт в австрийската столица, започнаха да публикуват в кой ден и час на деня в коя точно линия ще има контрол на пътниците и проверка на билети и карти.

Така без неочаквани изненади и стрес, всеки, който, въпреки предупреждението, се вози без билет в даденото превозно средство, плаща солидна глоба. А срамът на гратисчията става двоен, предвид, че е бил прилежно и предварително предупреден.

Разбира се, мерките имаха положителн ефект.

Първо - който има да пътува с дадената линия, така или иначе трябва да си купи билет. Второ - стресът и корупцията изведнъж станаха немислими.

Същото би могло да се случи предколедно и сега в София.

Всеки, който така или иначе има да минава през указаните места, на които е обозначено във Facebook, че ще има полицейски патрули, вместо да си приготвя пари, е по-добре да провери колата си: платил ли е гражданската, сменил ли е гумите със зимни, сложил ли е колана, пуснал ли е светлините и изобщо - наред ли му е колата.

Ако не е наред - нека изобщо да не минава оттам.

По-добре ще е за здравето и спокойствието на всички.

С една дума: вместо да казваме "тези луди ли са" (каквито коментари се появиха вече в страницата на СДВР във Facebook), нека да признаем, че с повече старание, това би могло да се превърне в решение на много проблеми и в превенция на множество инциденти, които стават по пътищата.

Сега да видим дали СДВР ще продължи напредничавата инициатива, или ще я превърне в едномесечна коледна изява на добра воля. Докато бъде забравен срамния случай с подкупа и полицаите пак започнат да крият в храстите.

Но най-важно от всичко е посланието: не става с палка, изненада и стрес, нито с кеш. А единствено и само с добра воля.

Oще: facebook  кат  мвр  подкуп  полиция  сдвр 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.04.2014, 10:15

2 nikoko | 04.12.201407:30

Аз пък си помислих че става дума за проститутките пък то било за полицаите. Голям майтап.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.01.2014, 23:42

1 Сашо | 03.12.201421:21

Във Виена може и да функционира този подход, но нека не забравяме, че в България всичко е наопаки.
   

оценка

+0 -0