Мълчанието на агнетата | webcafe.bg
Webcafe

Мълчанието на агнетата

Цветелина Иванова, chronicle.bg
23.07.2015, 12:23 (обновена 24.07.2015, 11:29)
Насилието над деца

Има един розов слон в средата на стаята, за който не се говори. Всички го виждат, но никой не го сочи с пръст - престъпната индиферентност на онези, които знаят и мълчат.

Черепно-мозъчните травми имат три степени: комоцио (най-леката форма, наблюдава се при хора, които по невнимание са си ударили главата в шкафа над мивката), контузио (средна степен черепно-мозъчно увреждане, често срещано след падане от сноуборд и автомобилни катастрофи) и компресио (най-тежката степен на травма, изразяваща се в притискане на мозъка с вътречерепни хематоми и черепни фрактури).

Очевидно се среща при тригодишни деца, оставени на грижите на 18-годишни младежи.

При деца до 5-годишна възраст освен нарушени физически показатели и опасност за живота, компресиото може да доведе до непълноценно формиране на интелекта, забавяне на умственото развитие и психопатологично формиране на личността.

Кой е виновният в мътно-кървавата социално-битова драма от вчерашния ден? Трънът, който ще ни избоде очите, а някой ден ще свие и венеца на главата на обществото ни, е агресията на двама 18-годишни „детегледачи". Хората, които живеят в прекрасните граници на нормата (Дай Боже всекиму да обитава пространството между тези граници), не разбират как е възможно да пребиеш почти до смърт нещо или някой, който не може да се защити.

След всеки неоправдан акт на насилие срещу беззащитно същество социумът започва да повтаря един рефрен - изроди, ненормалници, смърт за тях, бесило. Формират се фейсбук групи, психолози и общественици коментират с равни дози възмущение и интелект, хората се събират на групи като уплашени овце пред вълк.

Всичко това е нормална реакция - когато ощипем силно ръката си, тя се зачервява. По същия начин, когато някой ощипе обществото, то реагира. За жалост, това не променя нищо. Минава време и медиите пламват от нов побой, ново битово престъпление, нова несправедливост. Може би не гледаме достатъчно надълбоко.

Ако прескочим отвъд очевадния виновник - насилниците, лесно ще стигнем до още една фигура, срещу която да насочим пръста на обществото - майката. Майката, която поверява детето си на двама подрастващи бъдещи мъже в „социална криза" (по Ериксон). Цигуларка на кораб в Скандивания? Come on.

Думата "майка" опасно взима под крилото си всичко от фанатични родителки, решени да кърмят пред президенството, за да защитят правото на отрочетата си да хапват черешово пюре до 21-вата си годишнина, през 13-годишни жени, на които им се е случило раждане по невнимание до музикантки, които оставят децата си на грижите на тийнейджъри.

И може би дотук сме се изчерпали. Имаме агресивни злосторници и патологично безотговорна майка. Дали?

Има един розов слон в средата на стаята, за който не се говори. Всички го виждат, но никой не го сочи с пръст - престъпната индиферентност на онези, които знаят и мълчат.

Според оскъдната медийна информация, съседите на „компресираното" момченце чували скандали и детски плач в дните преди побоя. Съседите винаги знаят. Те винаги чуват и винаги виждат. И много рядко говорят, поне когато има нужда. Всеки себеуважаващ се софийски блок има пред себе си пейка с пенсионери, които осторожно дебнат влизащите и излизащите от входа субекти, споделяйки наличната информация за тях. Което влиза в графата „клюки".

Изключително интересно е, обаче, защо масово, когато съседите са осведомени за домашно насилие, мълчат. От страх ли, от учтивост? От такт, от възпитание? Едно е ясно - докато сюжетът на „Мълчанието на агнетата" е в сила, сюжетът на „Тексаско клане" ще продължава да се осъществява като един стереотипен кошмар.

И никой от нас не е застрахован срещу неговото сънуване или още по-лошо - събуждането в неговата реалност.

Текстът е публикуван в сайта Chronicle.bg

Oще: близки  деца  насилие  насилие над дете  насилие над деца  родители  съседи  тригопдишно дете 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.02.2015, 00:54

7 geg | 24.07.201501:22

Бичкията и Лапача,
Не сте ме разбрали. Добре. Може да съм се изразил неясно.
Все пак и на вас не бих ви поверил 3 годишно дете, де...

ПП Статията е за "мълчанието" на околните, не за изродчетата били момчето. "Мълчанието" съм и коментирал. Ама, нейсе...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

6 Bichkiiata | 23.07.201517:43

ей ви и причините:

Проблеми със самочувствието били причина за нечовешката агресия към 3-годишния Христо. "Младежите, пребили малкия Христо, търсят неадекватно решение на проблемите със своето самочувствие", заяви пред Нова телевизия криминалният психолог Росен Йорданов.


Според него, 18-годишните Патрик и Александър имат склонност да се изявяват деструктивно, като се идентифицират с нацистката идеология и се приобщават към маргинални групи.

"Почти съм сигурен, че в началото поне едното момче не е подходило веднага грубо и садистично. Това вероятно се е случило под влиянието на алкохол и несправяне с тревогите около едно малко дете", допусна експертът, като същевременно призова да не се прибързва със заключенията.

Относно разкритията, че младежите са заснели побоя на тригодишното момченце с телефоните си, Йорданов коментира: "Когато снимаш нещо и искаш да покажеш нещо грозно, значи искаш да го покажеш на някого, който ще го оцени и ще го приеме като мъжкарски акт".

Криминалният психолог отчете, че през последните години агресията не се е увеличила, но за сметка на това е станала по-садистична, а жестокостта е нараснала.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

5 Bichkiiata | 23.07.201517:39

блудния
ти четеш ли какви си ги написал, значи тез двамата щото се нервирали, че детето ревало примерно или се е тръшкало за нещо с основание могат да го направят на пихтия, абе откачихте съвсем бе, ало събудете се бе.
Другият пък говори за Кубрик, Портокал с часовников механизъм и т.н. това е фантастичен роман в който се отива до екстремни ненормални ситуации, акции реакции. Бесните кучета ги убиват, това са правилата в действителния живот.

е ги двамата, нито са му бащи нито роднини, единственото което са били е, че са добре платени

http://news.ibox.bg/news/id_1697378628
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 02.05.2015, 18:34

4 лапам само втората половина | 23.07.201516:04

Трите овци под мен + овцата цигуларка = стадо , болно от шап - в екарисажа за туткал Идея
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 23.02.2015, 00:54

3 geg | 23.07.201515:27

Ами на кой да кажат?
Майката далече, полицията високо(...мерна).
Мълчанието си има обяснение, авторе.
Виж МВР (рядка смес от връзкарство, липса на интелигентност и стъкмистика) и всичко ще ти се изясни.
Няма да е излишно и да гледаш Портокал с часовников механизъм на Кубрик. Стар е, ама направо ни е предсказал...
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 03.03.2015, 17:06

2 bludniq_sin | 23.07.201513:38

Тая статия и тя попада в оня ред крякания след всяко подобно нещо. И к'во бе аФторе - за първи път ли се случва такова престъпление - не, за последе ли ще е - не, има ли начин да се спре - не. Да ти кажа ли защо - защото аФторе това е животът на хората! Сред 7-те и кусур милиарда човешки единици няма как да няма такива, на които бушините са изгорели или ще изгорят по една или друга причина, няма държава, няма град, няма село или махала с повече от 10 човека където никога да не е ставало престъпление. Няма и да има. Това ни е в природата, а на някои им е в гена. Просто спирачките поставени от обществото в главите ни не винаги хващат. И на мен ми се е искало да отида и да зашия шамар на някое ревящо келеме за да спре, искало ми се е да ритна наглата баба по стълбите на автобуса ама не го правя щото осъзнавам какви ще са последиците ако го направя - това ми е спирачката. Някой ден може да не хване, както на тия двамата. Да те може да са по-зле - да им харесва да мъчат други същества (не само хора), но И такива ги има. И за чий чеп я написа тая статия с възмущението си, което с нищо няма да промени нещо (виж първите три въпроса)? Това е положението и повярвай ми няма да става по-добре (и затова си има причини).
   

оценка

+3 -4

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

1 паяка | 23.07.201513:13

Колкото и перверзно да изглежда, но да не би пострадалото дете да е дете на някой от гледачите му? Щото друга причина е трудно да видя, да бъде поверено гледането на малкия, на с нищо несвързващия ги двамата , гледач, освен доверието на майката. А то вероятно се основава на нещо.
   

оценка

+0 -3