Малкото знание е много опасно. Дянковото е вредно | webcafe.bg
Webcafe

Опасният чар на Дянков-пицаря

Емилия Милчева
09.04.2010, 19:21 (обновена 11.04.2010, 22:12)
симеон дянков

Малкото знание е много опасно. Дянковото е вредно

Малкото знание е много опасно. Дянковото е вредно. След поредната порция лоши новини днес има и друга лоша - Симеон Дянков не каза, че ще си подаде оставката.

Преди време заяви, че ако мерките му за изход от кризата не дадат резултат до средата на годината - напомням, че остават още два месеца и нещо, опразва поста на финансов министър.

Е, няма да се усети. Лошото е, че тогава ще е твърде късно и няма да има самоубиец, който да го замести.

Така световнобанковият херой ще остане да ни спасява, както е спасил Казахстан, Киргизстан и Колумбия, Грузия беше ли не беше ли...

Амин, но докога?

Днес, на 9-ия месец управление, г-н Дянков ни извести, че дефицитът в бюджета за 2009-а ще се удвои, че и отгоре - до 3.7% от БВП. Даже щял да се коригира и този за 2008-а - как по закон ще стане това, едва ли пицарят Дянков си представя...Може да се коригират данните за предходната година.

Ако бях букмейкър, със сигурност тук залагам срещу Дянков и целия му екип съветници, че ще направи гаф.

Оправданието за ревизията - договори и анекси за 2.160 млрд. лева, с които минирало пътя към ада предишното управление.

Де да знаят, че ще случат от тройната на министър като Дянков - с него и от противопехотни мини няма нужда...

От незнание или от нещо друго Симеон Дянков се оплете здраво като финансов министър, работейки на принципа „проба-грешка, грешка, грешка..."

Миналото лято  лидерът на ДСБ Иван Костов препоръча на Дянков и сие да се преразгледа рамката на бюджет 2009 г. предвид наследството от кабинета Станишев.

Оказа се, че при по-голямата част от това наследство във вид на договори за 2.16 млрд. лева  изобщо не са извършвани плащания - сами си го казаха управляващите. Значи по-скоро са неразплатените задължения, които от немай къде в 12 без 5 кабинетът си призна - иначе двойка от Еврокомисията.

Вместо корекция на бюджет 2009 още през лятото или септември - в името на еврозоната, за която само Дянков си вярваше, а нему вярваше премиерът Борисов, най-добрият икономист в Източна Европа не плати държавни задължения към бизнеса, а ги прехвърли за 2010-а.

В резултат фирми фалираха, други са стиснати за гушата, тъй като държавата им плаща на час по лъжичка, и се оказа, че няма да може да се разплати на 100%, а на 93, и не до март, а до май не е ясно ще стане ли...

Смешно е да повярваме, че на осмия месец ГЕРБ са отворили разни тайни чекмеджета в министерствата и са открили там договорите с анексите към тях.

Ако е така, да си направят аутодафе с дипломите на MBA, (които ги имат).

Ама не е добре да хвърля толкоз пясък в очите - наясно сме, че за нула време от всяко министерство вадят справката какви са договорите и механизмите за разплащане към тях.

Просто на Дянков не му излязоха сметките.

Не може да се папа повече от фискалния резерв, тъй като той е изяден до санитарния си минимум от 6.3 млрд. лева за първите три месеца на годината, в която влязохме с над 8 млрд. лева фискален резерв.

Събираемостта на данъчните приходи е отчайваща. Митичните допълнителни милиарди приходи, обещавани от Пицаря на републиката, ги няма.

Няма и работеща връзка на системите на митниците и данъчните...

Емитирането на дълг в ситуацията, когато спекулантите атакуват гръцките облигации, си е лудост.

И без друго по превъртените при царския кабинет държавни дългови книжа плащаме здрави лихви.

Абе що няма букмейкъри да правят залагания - срещу прогнозите на Дянков винаги се печели.

Поне пет пъти си сменя прогнозата за оправянето на икономиката ни.

Сега трябва да чуем рециклираната - след днешните съобщения за дефицита.

Три пъти - поне аз се сещам за толкова, сменя очакванията си за растежа на БВП. На няколко пъти ревизира очакваните приходи от още негласувания данък лукс.

Със сигурност и дупката в бюджета не е 1.6 млрд. лева, както я казаха днес на брифинга, а поне 2 милиарда лева. Лошото е, че не изисква големи усилия да се познае...

Как тогава стана финансов министър? Забравих - има опасен чар, нали е Брад Пит с очила...

Oще: бвп  дефицит  симеон дянков 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.04.2010, 17:22

2 ili | 11.04.201017:28

Мисля, че с "мъдрата" постановка на Дянков, всеки би се оправил ,без значение на какъв пост ще е сложен.
Само се повтаря паролата за некадърност :" ПРЕДНИТЕ МОШЕНИЦИ" и ..готово!!
Пиле в кълчища как изглежда?- вероятно то поне е притеснено, за разлика от надутия пуяк...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.04.2010, 02:16

1 Georgi1977 | 11.04.201002:32

Драга Емче, когато Иван Костов е крадлив циганин и т.н., не се се сещате, че е казал или направил нещо умно за управлението на държавата. Когато Симеон Дянков се мята между безхаберието и безпаричието, наследено за втори път от практически същите хора, както и предния от 96/97г., не се сещате, че има решаващ принос държавата да спре да се самофалира с грандиозните проекти, дето и без криза намахме никаквъв шанс да реализираме. Ама не кръстихте Първанов "Тенисиста". Въобще, сигурна ли сте, че има някакъв здрав смисъл от лековатите Ви статийки, в които нахвърляте сериозните теми с политическа лежерност, без да се спрете на поне един и да го анализирате из основи. Така ще има шанс да прозрете, че дори Дянков да си тръгне, нещата няма да се оправят магически. А, това, че се намери човек, който да каже, че няма пари за наливане в губещи или съмнителни начинания, особено в днешно време, не е за подигравка, ако приемем, че не е и за уважение.
   

оценка

+0 -0