Благодаря, довиждане | webcafe.bg
Webcafe

Благодаря, довиждане

Цветана ГеоргиеваЦветана Георгиева
26.02.2016, 21:08 (обновена 28.02.2016, 20:54)
Владимир Путин

Снимка: © Getty Images

Ако от Москва не може да очакваме промяна в отношението към България, то тук най-сетне трябва си кажем истината. В политиката усмивките са фалшиви, както и благодарностите.

След като се накара на президента, че прекалено много гледа към САЩ и на правителството, че е саботирало умишлено „Южен поток", Русия смъмри и Народното събрание.

Определенията „нелепо" и „цинизъм" прозвучаха от Кремъл по адрес на най-висшия държавен орган в България, където на всичкото отгоре най-многобройната група за приятелство е тази с Русия - 69 депутати.

Причината - създаването на комисия, която да установи има ли руско и турско вмешателство в българската политика. Формированието е бутафорно, минирано от партийни пристрастия към големите съседи и надали ще доведе до съществени резултати, а и ние доста от нещата ги знаем под формата на публична тайна. Но не това е важното.

Тонът на Русия е доста фалцетен на фона на фактите. А те са, че в една суверенна държава могат да се създават всякакви комисии, включително за влиянието на Меркурий върху коалиционните отношения. Второ, комисията все още нищо не е установила, така че Москва няма от какво да се тревожи, още повече щом непрекъснато мисли само доброто на нереализираната си 16-та република.

А тя, в лицето на няколко депутати, си позволява да се държи „неблагодарно".

Явно „благодарно" означава просто да търпим - от Големия шлем, през обидите на Жириновски, че „българите трябва да ни лежат в краката", до факта, че в разстояние на километър в центъра на София има един булевард, два паметника и две църкви, свързани с политическата сила Русия.

Тя не иска партньори, а васали, които обичат нея, комунистическите й паметници, вожда Сталин, Путин или който там е на власт, Деня на Победата, природния газ, туристите по Черноморието, Евразийския съюз, Йосиф Кобзон...

Изявлението на Кремъл има още един важен момент, който не трябва да пропускаме - че руската армия е освободила България първо от турска, после от фашистка власт.

Всички знаем историята на Освобождението и позицията на Москва срещу Съединението на България, но за съжаление немалко хора все още вярват, че на 9 септември 1944 г. Червената армия „освобождава" България от фашизма.

Това е големият мит, с който пропагандата все още защитава комунистическата окупация и тиранията, последвала след това. Любовта към руската държава (не страна и не култура) е основен елемент от българския национализъм, налаган от Държавна сигурност, и все още възпроизвеждан в главите на десетки патрЕоти.

Не за първи път Кремъл обвинява България в „неблагодарност", например същото стана след решението армията да се откаже от руски военни самолети и вертолети до 2020 г.

Ако от Москва не може да очакваме промяна в отношението към България, то тук най-сетне трябва си кажем истината. В политиката усмивките са фалшиви, както и благодарностите.

Oще: българия  владимир жириновски  владимир путин  вмешателство на русия в българската вътрешна политика  вътрешна политика  големият шлем  група за приятелство с русия  денят на победата  дипломатически скандал  дипломация  йосиф кобзон  кремъл  москва  русия  русофили  цинизъм  червената армия 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

45 Dox | 29.02.201615:46

Ясно. Не очаквах друго.
Значи, дървото на комунизма вече 26 години плододава и ще плододава още 100-на години. Перфектно! Имаме си и оправдание за 100 години напред. И дано на 101-вата година да започнем вече да берем плодовете и на демокрацията. А тогава, е-е-е-е-х, тогава България ще се е превърнала в китна овощна градина.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.02.2012, 17:37

44 mima | 29.02.201611:02

Докс, моралът и честта не могат да се върнат даже и 100 години да минат. Това е нещо, което се предава от родители на деца. Как хора, които не знаят какво е това да научат децата си? Обществото ни е унищожено, сега берем плодовете на "комунизма".

Да, то не е било истински комунизъм, защото това е утопия и като всяка такава - невъзможна да се реализира в живота.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

43 Dox | 28.02.201623:34

Мима,
Не знам защо, но без да съм съгласен с това, което пишеш, все пак изпитвам някакви симпатии към теб.

Времето на комунизма, казваш, било унищожително за моралната личност. За кой ли път пиша тук, че комунизъм никога никъде не е имало, но това сега не е най-важното. За това питам - а какъв е моралът днес? Очаквам да се затрудниш, за това ще ти помогна - ами, той вече го няма, Мима. И защо, след като 26 години сме в условията на демокрация? Може би пак причината е в Русия и комунизма? Не, Мима. В условията на т.нар. "демокрация" моралът е заменен с нещо друго, което се нарича закон. А законът, Мима, е интересен с това, че реално не съществува. Той просто е продукт на човешкия мозък и нищо повече. Моралът също не съществува реално, но между него и закона има една финна разлика - моралът, като понятие изграждано в продължение на столетия, е пропит с изискване за някакво лично чувство за отговорност в човека. Законът не може да постигне това, освен ако у човека не е останал все пак някакъв морал, за да го спазва. А законът, Мима, в повечето случаи е несъвместим с морала. Иначе няма да бъде закон. И няма да има нужда от адвокати.

За това, Мима, болшинството от хората, в зората на т.нар. "демокрация" прегърнаха идеята за законността, защото тя им даде възможност за спасение от морала, разбирай - от съвестта им. За това днес не можеш да обвиниш някой, дето е на чичо чичовото, във връзкарство. Тук визирам новоизлюпените ни "капиталисти", естествено. От политиците и от хората в държавната администрация отдавна нищо не зависи. Законодателството дава възможност на чичо да назначи който си иска и никой няма право да му противоречи. Чичовото на чичо е най-умно, най-красиво и въобще - най-готино. Това, че харчи като змей, че кара като джигит по пътищата последния модел БМВ, с риск да убие или да осакати за цял живот невинни хора - няма значение. Ако отиде на съд - какво? Ами съдилищата също се ръководят от закона, а не от морала, нали така.

Казваш, че държавата ни бързо се е индустриализирала, но на прекалено скъпа цена - моралът, трудолюбието и честта на българина били отнети. Противоречие, Мима. Не виждам как без трудолюбие и без макар и малко морал би се постигнала бърза индустриализация. А честта е доста сложно и относително понятие и не мисля, че има място тук. Проблемът е друг, Мима и въобще не става въпрос за цена. Проблемът е, че българинът е откъснат от корена си. Кога точно е друг въпрос, но този проблем се проявява още при освобождението ни от турско, също и при соца, както и сега. Ние не знаем кои сме и къде отиваме. За това и не знаем какво искаме. Знаем само, че трябва да догонваме. Това обаче хич не е лесно, но за да не се признаем за победени, прибягваме до поредната индулгенция със съвестта. Как ли? Ами като имитираме всичко, за което се сетиш.
А дали въобще трябва да гоним нещо, Мима!
   

оценка

+1 -3

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

42 TheRock | 28.02.201618:13

Манифест за чиста и свята република събира съмишленици
Враговете на нашата свобода не са пред нейните порти – те са вътре и безчинстват, заявяват инициаторите

28/02/2016

Клуб Z

Манифест в подкрепа на правовата държава и срещу модела “Кой” и мафията набира съмишленици в социалните мрежи. Във Фейсбук вече се разпространява призив в подкрепа на документа, който ще бъде обявен официално на национални празник на България 3 март. Инициаторите изрично изтъкват, че целта на документа е да обедини хора с различни политически пристрастия.

Ето пълния текст на документа:

“Републиката е в опасност. Враговете на нашата свобода не са пред нейните порти – те са вътре, безчинстват безнаказано.

Покварявана от правителство, парламент, партии, сьд, прокуратура и медии-бухалки; ограбвана, осмивана и обиждана, днес Републиката е унизена и поставена на колене. Моделът #КОЙ няма нужда от нея. За да бетонира господството си, той трябва да я ликвидира – а това става най-лесно с подмяна. Имитацията на държава не управлява със закон, а с изнудване, заплаха, прелъстяване и поквара – но използва лостовете на министерства, държавни учреждения и съдилища.

Отслабването на Републиката и нейния Закон отпушва онази несправедливост, която отравя живота на всички. Ненаказаното зло се превръща в правило, голата сила – в закон, наглостта – в мерило за власт. Институциите на държавата са взети за заложници и функционират като изпълнителни органи на мафията, в скрита подигравка с писаните закони. Мафията взема всичко, което й хареса – банки, бизнеси, публични средства, природа. И замества републиканския ред с мрачни феодални зависимости, за да превърне всеки гражданин в крепостен на олигархията.

Градихме, ние и нашите деди, чиста и свята Република. Вярвахме, че можем да живеем без господари, в гордост, свобода и достойнство. Но днес не останаха и капка чистота и святост; вместо тях по улиците ни крачат страхът, произволът и унижението. Те заплашват, изнудват, бият и убиват. От тях не можем да се скрием зад стените на домовете си, нито в дълбините на омерзението си.

Стига вече отстъпление! Време е гражданите да се съберем, за да спасим своята Република и да прогоним узурпаторите на нашата свобода от нейните предели.

Републиката е паднала в прахта и само ние, гражданите, изправяйки се, можем да изправим и нея. Заявяваме:

– не участваме в лъжата, не се страхуваме, не мълчим, противостоим на произвола и разобличаваме покварата

– не се подчиняваме, нито се “съобразяваме”

– стоим изправени навсякъде, където сме; и помагаме на хората около нас да се изправят; отстояваме правдата и истината дори в най-малкото, защото знаем, че всеки изправен гражданин е по-силен от всеки мафиот

– търсим единение и приветстваме всеки гражданин, движение, организация или партия, които не са се поставили в зависимост и служба на организираната престъпност и олигархията, и които искат да се включат в общото дело за спасяване на Републиката

– Общественият договор между гражданите и държавата беше нарушен и продължава да се нарушава системно от подчинените на задкулисието институции на властта. Не допускаме това! Призоваваме парламентарно представените политически партии НЕЗАБАВНО да отговорят на очакванията на обществото за дълбоки, радикални реформи на всички институции – най-вече съдебната система, системата за сигурност и цялостната национална администрация с цел категорично изкореняване на контрола на организираната като пост-комунистическа олигархия престъпност върху институциите на властта. Ако не желаят или не могат да поемат тази отговорност пред нацията, представените понастоящем в представителните институции политически партии ще се загубят правото да се наричат партии, политически представителства на хората. И ще трябва да отстъпят своите позиции на гражданска и политическа алтернатива, способна да осъществи жизнено необходимите за нацията и републиката реформи.

Това не е нито “дясна”, нито “лява” платформа. Привидните партизански противопоставяния се подклаждат от модела #КОЙ, чиито наказателни бригади, за да не бъдат разпознати, навличат различни по цвят идеологически дрешки. Докато си правим илюзията, че мафията може да бъде лява или дясна, ние самите ще се караме помежду си по линията “леви-десни” – в интерес на #КОЙ. Политическите различия ще имат разумен смисъл, само когато възстановим Републиката.

Има добро. Има зло. За пореден път дойде време за избор, за всеки. За пореден път ще кажем: свободата е право, което притежаваме по природа.

Нека всеки гражданин на Републиката се присъедини към този манифест, разпространявайте го.

Няма ляво, няма дясно – днес има единствено гражданите срещу мафията!

Да живее Републиката, чиста и свята!”
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 01.08.2012, 16:39

41 scuba | 28.02.201616:12

Доста шизофренична статия.
Както и всички Rock коментари след нея.
   

оценка

+3 -6

Регистриран на: 29.02.2012, 21:17

40 Von Bl | 28.02.201614:29

> на теб колко апартамента ти отчуждиха? Обикновено отчуждаваха < Ти какво? Очакваш да ти постна моята данъчна декларация или ще ме заплашиш като форумният дебил Бойчев с някакъв ръждив пистолет от дядо ти, пъдаря на селото? muhihihihi Да ти кажа и за "обикновено отчуждаваха": Обикновено взимаха, каквото им хареса и не подбираха, защото при централизирана, еднопартийна власт всеки различен, който успяваше да изкара някой лев повече - беше класов враг и беше трън в окото на тебеподобните голи охлюви. Кажи сега за "тато" и си избърши лигите преди да споменеш името на "Свети Янко" правешкия циганин. Много щастлив
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

39 AlahAkbar | 28.02.201613:09

Няма такива гьонсурати като комунягите. Ще речеш соца бил рай. И странно как, при естественият му разпад, рухна първо неефективната му икономиката, хората се разбягаха от рая на където им видят очите (трите реда тел по границите май пазеха да не влизат бягащите западняци), останаха само комунягите да доразграбят каквото е останоло и ибрикчиите като докс - те винаги са нужни. Да навиват като латерни откровенни лъж- нямало престъпност, вси&#250;о било мед и масло...

И само глупаци като Бам вярват в плановата икономика. Провалът и започва от липсата на тоалетна хартия - справка Венецуела. Но ти си стой с насран гъз бам, сигурно вече си свикнал.
   

оценка

+3 -3

Регистриран на: 21.02.2012, 17:37

38 mima | 28.02.201612:32

Докс, не е възможно наистина да вярваш на това, което си написал. От санкциите страдат и двете страни - кой точно колко е отделен въпрос.
А по другия въпрос: времето на комунизма беше унищожително за моралната личност. Хората се научиха, че нещата се постигат само с връзки, че това дали се трудиш или не няма никакво значение за успеха, че чуждото е общо и могат да си вземат от него и т.н. Реалният проблем не е в репресиите или силовото налагане на режима, а в тоталния упадък на обществото. Има много отчуждени апартаменти - пусни търсачката и виж колко дела има заведени от български граждани за реституция на жилища.
Да, има и много построени неща, държавта се е индустриализирала бързо...Но цената за това е прекалено скъпа - моралът, трудолюбието, честта на българина са напълно отнети.
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 25.11.2015, 17:07

37 Бам | 28.02.201611:16

Или па на кого ще навредят санкциите повече, т.е. кой е по-тарикат да стиска зъби по-дълго. А руснаците, ние знаем, могат да стискат зъби години наред.

Относно тоалетната хартия - по време на плановата икономика разчетите се правеха съответно потребление на глава от населението, а то гъзовете много повече от главите, та затова беше и недостига.
   

оценка

+1 -4

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

36 Dox | 28.02.201609:57

Другарко Мима,
Добре е да имате пред вид, че интерес от отпадането на санкциите в по-голяма степен имат именно държавите от ЕС, от колкото Русия. Но чичо Сам не дава, нали.

Вон Бльон,
Прекалено евтини и инфантилни са опитите ти да изопачаваш нещата. Понеже не ми отговори на първия въпрос, задавам пак подобен: на теб колко апартамента ти отчуждиха? Обикновено отчуждаваха поземлена собственост, за да се строят жилищнш сгради и на собствениците се предоставяха апартаменти в тях. А с това, че се толерирала дребната престъпност направо ме разби. То бива, бива евтина пропаганда, но .... тя явно е в съответствие със заплащането. По друг начин не мога да си го обясня. А относно обществените тоалетни - не мисля, че нещата днес са по-различни, доколкото са останали такива. Освен това, такъв въпрос би бил важен за клошари, ако въобще ползват такива. И пак напомням - светът не съществува от 09.09.1944 г. За това е добре нещата да се преценяват и обясняват в тяхната логическа връзка и последователност.
   

оценка

+1 -6