В същия казан | webcafe.bg
Webcafe

В същия казан

webcafeДияна Костова
30.10.2017, 20:29 (обновена 02.11.2017, 19:09)
проф. николай петров, началник на военномедицинска академия (вма)

Снимка: © бтв

Ето ви ирония: поръчката за имплантите е възложена в момента, в който Петров лично съдействаше на "екзекуторите" си от бТВ да разследват съмнителни договори на предшественика ген. Стоян Тонев. Когато отваряш вратите на ВМА за проветряване, няма начин да не осъзнаваш потенциалните щети от повторение на скандала.

"Кой иска да стане министър? Внимание, във въпроса има уловка"

Така си казвахме преди година, когато Петър Москов приключи мандата си с прощален "подарък" от прокуратурата - три обвинения заради прословутия бартер с турските ваксини.

Не сме и предполагали, че същият абсурден въпрос ще се окаже актуален толкова скоро. Само че е факт. Така, както е факт и първата оставка в кабинета "Борисов 3".

Ген. Николай Петров успя да опази поста си като министър на здравеопазването по-малко от половин година - период, сравним само с бурното, но незабравимо управление на д-р Анна-Мария Борисова.

Там е разликата, че Петров съвсем не беше част от контингента "Не съм оттук и съм за малко". Не бе намерен "на разклона за Велико Търново", а управляваше стратегическата Военномедицинска академия през по-голямата част от последните три години.

Освен че е един от най-високо ценените специалисти по анестезиология и реанимация, е и бивш служебен министър на здравеопазването. От ВМА и екипа на Николай Петров впоследствие дойдоха голяма част от кадрите, които днес ръководят държавното здравеопазване и осигуряване - един от тях е и управителят на НЗОК проф. Камен Плочев.

"60 години работя за името си, няма да позволя то да бъде опетнено".

Клетвите в генералската чест обаче явно не са застраховка "Живот" срещу нелепо политическо отстрелване.

От името на ген. Петров ВМА сключва договор от януари 2015 г., с който началникът поръчва на неформалния си зет Явор (партньор на дъщерята на генерала и баща на внучето му) и на неговата майка Павлинка да доставят импланти на ВМА срещу 1,2 млн. лв. За целите на сделката е създадено ad hoc сдружение, което практически не съществува в нито един публичен регистър във времето на договора с болницата (вписването му в БУЛСТАТ става през август 2017).

Има ли родство по сватовство между дядото и бабата на едно и също внуче, когато граждански брак между майката и таткото на внучето няма?

Не си губете времето да сезирате с толкова сложни въпроси Комисията за конфликт на интереси - тя съществува в състояние на будна кома вече 6-та година, парализирана заради скандалите с Филип Златанов-Тефтерчето.

Но за настройка на мащабите, ще дадем едно по-просто сравнение.

Сделката със зетьовата фирма струва по-малко от 1% от общите средства за обществените поръчки, раздадени от ВМА за 2014-та (около 136 млн. лв). Колкото и внушителна да е сумата, сама по себе си, тя е миниатюрен елемент от годишните разходи за съществуването на столичната Военна болница.

С други думи: За човек с позицията и репутацията на Николай Петров - това е тотално неоправдан риск. Тогава защо го поема?

Ето ви ирония: поръчката за имплантите е възложена в момента, в който Петров лично съдействаше на "екзекуторите" си от бТВ да разследват съмнителни договори на предшественика ген. Стоян Тонев.

Когато отваряш вратите на ВМА за проветряване, няма начин да не осъзнаваш потенциалните щети от повторение на скандала.

Май единственото логично обяснение на случая е предоверяване в "спасителната" мрежа. Онзи широко разпънат невидим чадър, под който всичко е позволено, стига да не предизвиква шум.

Ако покойният Тонев не доживя да види първоинстанционно решение по делото си, в случая с Петров няма да се стигне дори до формално разследване. Защо ли? Много просто.

Решението на Военната прокуратура в частта, в която твърди, че няма нарушение на закона при поръчката за 1.2 млн. лв., повтаря буквално личното защитно становище на Николай Петров.

Дословно, mot-a-mot, накуп с печатните грешки. Без една дума "авторство" на наблюдаващия прокурор. Разлика има само във ведомствените бланки.

Ако на това му се казва компетентно разследване, не смеем да си помислим какъв ще е изходът от истински мащабни корупционни дела като КТБ, например.

Oще: вма  военномедицинска академия  конфликт на интереси  николай петров  стоян тонев  филип златанов 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.02.2015, 19:36

10 Вълков | 01.11.201723:08

" Сделката със зетьовата фирма струва по-малко от 1% от общите средства за обществените поръчки, раздадени от ВМА за 2014-та (около 136 млн. лв)"
Някакъв си 1% ,а бе хора какво се заяждате за 1%. Е такава наглост от деянка не бях очаквал.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

9 VK | 01.11.201719:54

И генералът си взе фуражката, но само защото беше разкрит, а не доброволно. Това е позорно, а не мъжки.
--------------------------
Човекът си подаде оставката, щото в този случай е като да се бориш с прасета- все ще си окалян.
Никой не си прави труда да обясни, че ако той е шеф на болница, то дъщеря му беше далеч по-високо - в кабинета на министър-здравето. Така че....Що трябва някой да е виновен за това, че дъщеря му си харесала човек, дето се занимава с доставка на болнични консумативи?
Е, според всички форумни експерти, въпросния кандидат-зет трябва си зареже бизнеса и да чака любимата да го рани, нъл тъй! То така се прави у наше село.
Но да приемем, че въпросния търг е спечелен по роднински - демек корупция отвсякъде. Обаче, от всичките 130 и колко бяха, милиона, поръчки - само една за 1,2 милиона кофти!
Значи , не съм много силен с аритметиката, ама тва е под 1% .
И кво излиза - всички реват, че затънали до шия в корупция, шуронезнасикво, а то кво - нема и 1% излезе Усмивка
Некой лъже - или за нивото на корупция, или ....

Един въпрос - не усещате ли, че тази история вони на поръчка , та се не трае ?
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

8 dedo adji | 01.11.201717:58

JB,
Не съм адвокат на генерала. Не съм му виждал очите и не мога да твърдя дали е мъжкар или мекере.
Въпросите за После си остават.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.08.2013, 16:41

7 JB | 01.11.201717:40

dedo,

не се заяждам, но голяма част от въпросите, които поставяш са доста наивни. А ти не ми се вярва, да си толкова наивен.
И генералът си взе фуражката, но само защото беше разкрит, а не доброволно. Това е позорно, а не мъжки.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

6 dedo adji | 01.11.201713:55

Никъде не видях информация имало ли е друга по-добра оферта. Ако е имало да се изнесе публично. Ако е нямало какво е следвало да направи генералът? Да отхвърли офертата, защото е замесена дъщеря му и да приеме по-скъпа или по-некачествена? Има ли значение дали доставчикът е свързан с дъщерята на генерала или с дъщерята на Путин?
ОК, конфликт на интереси има, той е разкрит и генералът мъжки си взема фуражката. После? Него не го мислете, той е заработил прилична пенсия, а и отвсякъде се чува, че анестезиолозите у нас са кът. Кандидати за министерския пост също няма да липсват. А какво да правим с договора? Да го анулираме ли, защото е сключен по непочтен начин? А генерала да го пандизим?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

5 VK | 31.10.201711:31

Или по-скоро има съмнение за изтичане на информация от разглеждащтите офертата към подаващите документи по търга.
--------------------
Доста хора се съмняват, даже направо вярват , че Земята е плоска, ама това не доказва нищо.
=========
Защото веднъж спечелен подобен конкурс може да бетонира една фирма за изпълнител на такива оферти.
------------
Да, бе...Тия търгове трябваше да са свършили преди 20 години и всички да са заели местата. Ама още ги има - явно бетона кофти, не издържа и година.
===========
Ами има съмнения за конфликт на интереси и лоши практики. Има и нарушение на закона.
____________
Има съмнения - виж т.1
Има нарушен закон - според кого? Според теб? Ти си по-компетентен от Военна прокуратура ли? Щото според нея няма.
=============
Но сега въпроса е следния - трябва ли да се подведе под отговорност? Ами ако искаме да не се случва отново и отново - да.
--------------------------
Точно за такива форумни съдии говорех в предишния си пост. То си е в кръвта на другарите - другарски съд, народен съд, та даже и без съд.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.04.2015, 16:31

4 rare case | 31.10.201709:25

"..Това ли е реформата на правосъдието - некви анонимници из нета раздават присъди и тълпата изпълнява наказанието???.."
Не това не е реформа на правосъдието.
А постъпката на генерала Е ли реформа на здравеопазването?
Е ли реформа на морала? В същия момент, когато съдейства на прокуратурата за разобличаването на покойния вече Стоян Тонев, той постъпва по същия начин. Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

3 МарКом | 31.10.201708:55

VK: Офертата печели поради най-ниска цена а не поради най-ниска оферта.

Колкото до проблеми при тези договори - колкото искаш.
Дори и това да е най-доброто ценово предложение, как се е постигнало е доста спорен въпрос. Или по-скоро има съмнение за изтичане на информация от разглеждащтите офертата към подаващите документи по търга.
Защото веднъж спечелен подобен конкурс може да бетонира една фирма за изпълнител на такива оферти.
Дъщеря - шеф на предишния кабинет, приятелка на спечелилия офертата (имат заедно дете), собственик на втората фирма спечелила подобен конкурс...
Ами има съмнения за конфликт на интереси и лоши практики. Има и нарушение на закона.
Министъра е решил че трябва да подаде оставка щом е сбъркал - това решава един проблем. Но сега въпроса е следния - трябва ли да се подведе под отговорност? Ами ако искаме да не се случва отново и отново - да. Дали е морално - това е съвсем друг въпрос. А дали е целесъобразно от политическа гледна точка - това зависи от политическата пристрастност
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

2 VK | 31.10.201705:51

За целите на сделката е създадено ad hoc сдружение, което практически не съществува в нито един публичен регистър във времето на договора с болницата (вписването му в БУЛСТАТ става през август 2017).
--------------------------
Не е точно така. Приложен е договор за учередяване на гражданско сдружение, в който е записано, че участниците запазват своята юридическа, финансова и данъчна самостоятелност. Посочва се че всички административни финансови и счетоводни дейности се поемат от водещия партньор . А той вероятно има всички необходими регистрации, след като не е посочено, че такива и за него липсват.Атакува се само гражданското сдружение.

А това, че е цитирано дословно становището на адвокатите, не го прави невярно, а просто показва, че същите са си свършили работата много добре.
С колко и какви думи трябва да се каже, че не е нарушен никой закон, за да звучи приемливо за някого. Има две положения - или има нарушение, или няма и преценка за това се прави от компетентните органи, а не от махленската седянка .
Ако поровите форумите за мнения, то министър Николай Петров трвбва едва ли не да се разстреля за кражба "в особено големи размери" на 1,2 или 1,6 мил.лева, според различни форумни съдии. Това ли е реформата на правосъдието - некви анонимници из нета раздават присъди и тълпата изпълнява наказанието???

Проблемът е, че приятелката на някой е дъщеря на друг. Никой не е оспорил офертата - тя печели поради най-ниска оферта.
Изпълнен ли е договорът? Явно да.
Ощетена ли е ВМА - явно не, щом не това са претенциите.
Е какъв точно е проблема?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

1 Виктория Пенелопова 07 | 30.10.201721:55

Когато смени Москов си мислех, че е нещо по-различно. Имах си и едно съмнение - двама анестезиолози?!? Поне не беше явна партийна креатура като дсб-недоразумението.
Какво се оказа? Че той с Пепи си е дупе и гащи. Дъщеря му - началник на политическия кабинет на Москов. Нещо като партиен секретар на здравното министерство.
Ай, стига, бе!
Народът има една приказка - навързани като свински черва. Чуди се
   

оценка

+1 -0