Шефът на митниците отчете 400 милиона повече приходи, а шефът на НАП... | webcafe.bg
Webcafe

Милионерски напеви

Webcafe.bg
10.05.2011, 14:28 (обновена 10.05.2011, 16:35)
Красимир Стефанов

Снимка: © БГНЕС

Шефът на митниците Ваньо Танов отчете 400 млн. лева повече приходи за първите 4 месеца, какво ще каже шефът на НАП Красимир Стефанов...

Както преди всякакви избори, правителството се разшава да търси пари. Този път за еднократна добавка от 126 лева към пенсионерските милостини. Общо ще трябват 270 млн. лева.

126 лева на пенсионер при тоя безотоплителен живот лятото си е направо разгул.

Преведено на езика на икономиката, това означава, че 270 млн. лева ще се излеят или на влог в банка, или под дюшека, или главно за купуване на храна и (вероятно) позапасяване - я с олио, я със захар за зимата. И някое и друго кило брашно.

Значи - производителите и търговците ще хвърлят шапки до небето от радост, защото ще приберат тия пари. Разбира се, и ще заделят от тях за партиите по изборите... Нали и партиите все отнякъде трябва да се хранят.

Шефът на митниците Ваньо Танов се обади днес с бодрячески сутринен отчет, че митниците са на плюс за първите 4 месеца на годината с около 400 млн. лева. (Както и че няма никакви, ама никакви притеснения, когато говори по GSM-а си.)

Скоро Танов заедно с шефа на НАП Красимир Стефанов ще бъдат извикани в парламентарната бюджетна комисия, за да бъдат питани какви са им прогнозите за събираемостта на приходите към средата на годината.

Ако вземат, че се окажат на плюс, кабинетът щедро обеща от плюса на пенсионерите, 70 милиона лева - на тютюнопроизводителите и... е, то май други не останаха. Обеща и на кинаджиите - да даде при възможност, но тук Конституционният съд отряза "ако"-то. Е, ако останат, като раздаде на другите, нека отпусне малко и за кино - иначе как ще канят кинаджии в инициативни комитети за подкрепа по изборите...

Но и това "ако" е обречено да падне жертва, защото силен ропот се надига сред учителското съсловие. Училищата свършат парите от годишната си издръжка четири-пет месеца преди края на годината, точно в навечерието на изборите, както се оказва според вечната синдикалистка Янка Такева, и настояват за допълнителни 140 милиона лева.

За разлика от Танов обаче Стефанов гробовно мълчи как се справя Националната агенция по приходите с приходите. Дано се обади, но не със смехотворни изявления как певците ходели с касови апарати по участия - срам за данъчен с толкова голям стаж да говори такива работи. Защото законът не изисква да го правят. Виж, да беше проверил касовите апарати на нощните клубове, за да види оборотите за нощ...

Или как от НАП проверявали фирмата-купувач на "Кремиковци", като били пратили цели трима инспектори. На мястото на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков щяхме да извикаме Стефанов и да го накастрим за подобно разхищение на персонал и свързаните с това разходи на публични средства. Че кой проверява фирма на 1 месец? Какво точно й проверяват тези трима души, че е трудно да се сетим - отчети, баланси, обороти... Още повече след официалното съобщение на Първа инвестиционна банка, че стои изцяло зад сделката.

Ако така се събират приходите, вече е ясно защо сивата икономика е достигнала 48.6% според днешното проучване на работодателски организации, като най-лошо е положението в строителството и туризма. Миналата година, според друго изследване на "Т.А. Kearney", заемаше 37.7% от БВП.

Така че в някоя от следващите утрини нека г-н Стефанов не ни занимава с певците, естрадата и чалгата, а с конкретни данни как върви събираемостта на осигуровките - и на ДДС-то например. Който трябва, да заприходи работата му.

Oще: бюджет  ваньо танов  красимир стефанов  кремиковци  митници  нап  приходи 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

4 Mile Manolov | 11.05.201113:32

Кеноби той цирка не си е тръгвал. Само сменят маймуните през няколко години Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.04.2010, 19:25

3 darcas | 11.05.201113:18

Няма как да има приходи, след като целия бизнес мина в сивата икономика, за да оцелее. Ако една малка фирма трябва да си плати всички данъци, такси, осигуровки, пожарна, ХЕИ, трудова медицина, касови книги, касови апарати, и какво ли още не, то тая фирма никога няма да оцелее. До 70-80% ще стигне сивата икономика до края на управлението на ГРОБ.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.05.2011, 17:21

2 Kenobi | 11.05.201111:30

Да определено всички назначавания в държавната администрация се правят с конкурс ... пий едно
Въпроса е по какво е конкурса ? Много щастлив
Иначе определено започна да настава Хитър Петрово време - време преди избори, време за обещания и надлъгвания, време за големи неприкрити кражби ...
Сейра идва, цирка е в града .... добре де, добре
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.04.2011, 19:05

1 Margarita Krasteva | 10.05.201116:50

милиони, милиони, мъни, мъни, мъни китарист АББА
   

оценка

+0 -0