Квадратурата на кръга | webcafe.bg
Webcafe

Квадратурата на кръга

Webcafe.bg
10.04.2014, 17:15 (обновена 10.04.2014, 19:25)
избори

ДПС иска прецизност в бюлетината - за партията - квадратче, за преференцията - кръгче, пък те второ ще го превърнат за избирателите си с в знак забранено

Квадратурата на кръга е една от трите знаменити нерешими задачи на древността, занимавали умовете на математиците с векове, която обаче ДПС успя да реши в два хора - едно кафе с Бойко Борисов и една поправка в Изборния кодекс.

Ако не беше математическият нюх на ДПС, европейските избори на 25 май щяха да приключат с куп невалидни бюлетини. Защото объркването на кръг и квадрат е много по-сериозен проблем, отколкото предполага условието на задачата, когато става дума за гласуване. Особено за онези избиратели, които не могат да четат - и гласуват по номер.

Риск Номер 1: маркират само дясната половина на бюлетината, където ясно е написано „Преференции", но няма имена на кандидати, а само номера - тоест, неволно гласуват само за кандидат, но не за партия или коалиция. Това автоматично означава, че бюлетината им се смята за невалидна.

Риск Номер 2: гласуват два пъти за номера на партията - веднъж правилно и втори път правилно, само че не по волята на партията - защото представете си, че ДПС се яви на изборите с номер 5 и масово се гласува и за преференция номер 5. Като едното нищо преференцията да сработи и някой Хюсеин Хафъзов да стане по-известен от ЕвроПеевски.

Затова ДПС иска прецизност в бюлетината - за партията - квадратче, за преференцията - кръгче, пък те второ ще го превърнат за избирателите си с в знак забранено.

Това е висша изборна геометрия. Въпросът е в алгебрата - защо ГЕРБ са ги подкрепили? Само една Цецка Цачева възразила, че ДПС нямат право да внасят такава поправка между първо и второ четене на Изборния кодекс, защото това няма нищо общо с увеличаването на местата в ЦИК от 19 на 20 души.

Такава е целта на последната кройка на новия Изборен кодекс, внесена от ГЕРБ, след като Местан и Борисов пиха освежаващо кафе в Кърджали. Една Цецка пролет не прави. За сметка на това изборите станаха геометрия.

Oще: бюлетина  герб  дпс  изборен кодекс  избори  цецка цачева  цик 


Още от Да го web@...

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.