Квадратурата на кръга | webcafe.bg
Webcafe

Квадратурата на кръга

Webcafe.bg
10.04.2014, 17:15 (обновена 10.04.2014, 19:25)
избори

ДПС иска прецизност в бюлетината - за партията - квадратче, за преференцията - кръгче, пък те второ ще го превърнат за избирателите си с в знак забранено

Квадратурата на кръга е една от трите знаменити нерешими задачи на древността, занимавали умовете на математиците с векове, която обаче ДПС успя да реши в два хора - едно кафе с Бойко Борисов и една поправка в Изборния кодекс.

Ако не беше математическият нюх на ДПС, европейските избори на 25 май щяха да приключат с куп невалидни бюлетини. Защото объркването на кръг и квадрат е много по-сериозен проблем, отколкото предполага условието на задачата, когато става дума за гласуване. Особено за онези избиратели, които не могат да четат - и гласуват по номер.

Риск Номер 1: маркират само дясната половина на бюлетината, където ясно е написано „Преференции", но няма имена на кандидати, а само номера - тоест, неволно гласуват само за кандидат, но не за партия или коалиция. Това автоматично означава, че бюлетината им се смята за невалидна.

Риск Номер 2: гласуват два пъти за номера на партията - веднъж правилно и втори път правилно, само че не по волята на партията - защото представете си, че ДПС се яви на изборите с номер 5 и масово се гласува и за преференция номер 5. Като едното нищо преференцията да сработи и някой Хюсеин Хафъзов да стане по-известен от ЕвроПеевски.

Затова ДПС иска прецизност в бюлетината - за партията - квадратче, за преференцията - кръгче, пък те второ ще го превърнат за избирателите си с в знак забранено.

Това е висша изборна геометрия. Въпросът е в алгебрата - защо ГЕРБ са ги подкрепили? Само една Цецка Цачева възразила, че ДПС нямат право да внасят такава поправка между първо и второ четене на Изборния кодекс, защото това няма нищо общо с увеличаването на местата в ЦИК от 19 на 20 души.

Такава е целта на последната кройка на новия Изборен кодекс, внесена от ГЕРБ, след като Местан и Борисов пиха освежаващо кафе в Кърджали. Една Цецка пролет не прави. За сметка на това изборите станаха геометрия.

Oще: бюлетина  герб  дпс  изборен кодекс  избори  цецка цачева  цик 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.