Малкият бръмбар и Големият брат | webcafe.bg
Webcafe

Малкият бръмбар и Големият брат

Златина ДимитроваЗлатина Димитрова
19.05.2017, 17:50 (обновена 23.05.2017, 18:07)
Деца

Изненадани ли сте от всичко, което се случва днес? Не би трябвало. Неадекватното отношение към образованието и грижата за децата в последните години дава своите плодове.

Едно време двете ключови фигури в общността са били тази на попа и на учителя. Благодарение на социализма попът излезе от картинката. Съвременното общество старателно опитва съвсем да изхвърли и фигурата на учителя.

Родители водят децата си с „бръмбари" в детската градина, ученици снимат „шеговити" видеа в клас как обиждат учители, родители обвиняват директори за насилието в училище, учители обвиняват родителите в подслушване и плашат с протести.

Ситуацията прилича на война, в която на учители и родители са се хванали за гушите. Фронтовата им линия са децата, в чието име уж се води войната. Оръжията - записващи устройства и увеличителното стъкло на медиите.

Изненадани ли сте от всичко, което се случва днес? Не би трябвало. Неадекватното отношение към образованието и грижата за децата в последните години дава своите плодове.

Липсата на доверие към институциите - от директора на детската градина или училището, до Министерство на образованието - води до безумни мерки като „бръмбарчета в джобчетата" и сигнали до медиите. Така вместо родителите да адресират реалния проблем с отношението към образованието и грижата за децата им на държавно ниво, насочват гнева си към учителите. Вместо да водят диалог с персонала на учебното заведение, или да изберат друго, което отговаря на изискванията им, родителите предпочитат да извадят „тежката артилерия" на ДАНС и да превърнат детето си в малък Щирлиц.

Късогледото управление на една от най-значимите системи за формирането на човешки капитал създава предпоставка за настройването на всеки срещу всеки.

Демографския срив след 1997 година доведе до затваряне на детски градини. Раздвижването по-късно доведе до криза за места в заведенията и записвания от години по-рано, за да има шанс детето да влезе в детска градина. За сметка на това учителите (сред най-застаряващите в Европа) трябва да се грижат едновременно за тридесетина деца, които да обучават на основни неща, да следят за добруването им през деня и да ги опазят живи и здрави, преди родителите им да си ги вземат вечерта. Много от проблемите нямаше да са на дневен ред, ако един учител отговаряше за 10-15 деца, а не двойно повече.

За мотивация да работят всеки ден на учителите служи постоянната мантра на властта за увеличаване на учителските заплати. Което до момента не е успяло да ги издигне на друго ниво освен на най-ниско платените в Европа. Сигурно са силно мотивирани и от непрекъснатото недоверие на родителите към тях. Не е изненада, че българските деца не се радват на особено добри успехи по успеваемост на международни тестове.

Вместо да разберат, че нежеланието на децата им в по-късен етап да се справят сами на изпити води до нуждата от снабдяване на класните стаи с камери, родителите не разбират защо да няма камери, които да следят с окото на Големия брат как учителят си върши работата. На учителите пък им е писнало да адресират проблеми, на които обещания за отговор идват само преди избори.

Междувременно МОН гръмко прокламира, че ще бори неграмотността и подготвя поредната порция нови държавни образователни стандарти, въпреки че предходните бяха приети преди по-малко от година.

Правителството отново подхвърля идеята за ръст в учителските заплати. И някъде там са децата, които трябва да преминат с бръмбари и камери през системата на образованието, от която да излязат - с или без бръмбари и камери - за да тръгнат на работа и да станат активни членове на обществото и родители, които изпращат децата си на детска градина или училище. Биг Брадър пасти да яде.

Oще: биг брадър  детска градина  записващи устройства  камери  образование  образователна система  родители  училище  учители  учители в детска градина 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.11.2012, 07:16

3 Bogomil Pavlikjanski | 21.05.201717:58

Източникът на неграмотност щял да бори неграмотността... с "още от същото"
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2017, 21:16

2 Mitglied 555 | 20.05.201720:24

"Но плодовете ще има. Гнили.
------------------------------------------------------

Да, Пикси, за съжаление си прав/а. А, както знаем, гнилите плодове стават само за ракия. И то само в краен случай, винаги е за предпочитане ракията да се прави от добре узрели или леко презрели плодове. Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

1 pixie | 20.05.201709:02

"Междувременно МОН гръмко прокламира, че ще бори неграмотността и подготвя поредната порция нови държавни образователни стандарти, въпреки че предходните бяха приети преди по-малко от година." - Защо ли? Чуди се
Иначе, да, с такива "идеи" за бръмбари и камери е просто по-лесно. Хем се отчита дейност, хем се "решават" проблеми.
Последното, което изпляскаха по телевизията беше, че сега, като вдигнели заплатите на учителите, щяло да се разбере най-сетне, че образованието било приоритет. Култово! От министерството не спряха да убеждават хората, че най-големият проблем са заплатите и, видите ли, като ги вдигнем, всичко в училище ще е цветя и рози. Нищо, че учителите се оказаха пак прецакани леко, защото увеличението нямало да е за всички - не всички заслужавали и затова директорите! щели да решават кой колко ще вземе накрая. Чудесен стандарт.
Батакът в средното образование е повече от голям. И отново няма изгледи да се оправи. Но плодовете ще има. Гнили.
   

оценка

+1 -0