Проблемът не е "Ислямска държава" | webcafe.bg
Webcafe

Проблемът не е "Ислямска държава"

Стани автор
15.07.2016, 16:45 (обновена 07.10.2017, 21:13)
Ница

Снимка: © Getty Images

Проблемът на Франция и Европа не е "Ислямска държава", проблем са големите групи от хора, изолирани или самоизолирали се от останалите и от действителността.

"Ние сме във война", "варварство", "тероризъм", реакциите на френските политици тази сутрин сякаш са писани от един автор, толкова голяма е приликата. Всички те пропускат причините за зачестилите атентати, сочейки неизменно новият враг номер едно - "Ислямска държава", който успешно замени Ал Кайда. Еднакви са и предлаганите решения - повече полиция на терен, подобряване на разузнаването, повече пари за службите, повече ефикасност от специалните части.

Всичко това в огромната си част е вярно. Но да изречеш публично само устройващата те част от истината си е вид лъжа, която абсолютно всички практикуват в зависимост от интересите си.

Да, в борбата с тероризма службите не само във Франция, но и в света, без изключение, винаги са крачка назад.

След като терористи поставят бомба в куфар на полет 182 на Air India започват внимателни проверки на пътниците в транзит и техните багажи. Когато на 21 декември 1988 терористи взривяват над Локърби полет 103 на ПанАм, никой не предполага, че терористи могат да използват непридружения багаж, за да взривяват самолети. Никой не очакваше и случилото се на 11 септември 2001 и дотогава вратата на пилотската кабина не се заключваше и дори стоеше отворена по време на полет. До атентатите в Лондон и Мадрид никой не очакваше взривове в метрото, изненада бяха и атаките срещу летищата в Брюксел и Истанбул, нападението срещу "Шарли Ебдо", заложническата драма в Батаклан, стрелбата в Орландо.

След всеки случай службите казват, че нападателят им е бил известен, но не са имали достатъчно основания, за да го арестуват. И това няма да се промени нито с повече пари, нито с повече подслушване и следене, нито с повече полиция, жандармерия или специални части на терен.

Защото точно дейността на полицията е виновна в огромна степен за огромната пропаст между цели социални групи, квартали и гета и обществото. Както и самото общество: интеграцията не става нито с "любов към различните", нито с безцелно изливане на пари, нито с полицейски репресии.

Изсипването на два камиона специални части в гетото не разрешава нито един негов проблем. По-вероятно е да създаде нови.

Ако се вгледаме в историята на последните атентатори ще видим много общи неща, но това не са нито религията, нито радикализирането им. И двете са следствие от чувството на пълно откъсване от обществото. Защото макар и под прикритието на фалшива политкоректност, дискриминацията на всякакъв принцип продължава да съществува почти навсякъде. А тя ражда само бедност и мизерия, които са подходяща почва за тероризма.

Проблемът на Франция и Европа не е "Ислямска държава", проблем са големите групи от хора, изолирани или самоизолирали се от останалите и от действителността.

Как например да си обясним факта, че братът на единия от брюкселските атентатори е белгийски национал по джудо и надежда за олимпийски медал? Война с ясен враг се води лесно и ако този враг бе "Ислямска държава", останалата част от света вече щеше да се е справила с този проблем. Врагът обаче е неясен, коварен и стаен като тиктакаща бомба, която не можем да открием и обезвредим. Този враг е готов да служи на "Ислямска държава" за пари или за отмъщение и никак не й струва скъпо.

Десетилетия явна и скрита дискриминация водят до липса на работа и образование, които носят със себе си мизерия и престъпност, а оттам до джихадизма има само една крачка. Ако откакто се помниш, са ти показвали, че животът ти не струва нищо само защото се казваш Ахмед, куфарче с пари, за да се взривиш, те кара да се чувстваш специален и ти предоставя възможност да си отмъстиш.

Когато на 18 попаднеш в затвора за откраднат хляб, докато половината кандидати за президент са с условни присъди за пране на пари и търговия с влияние, невинаги попадаш на хора и ставаш човек. По-вероятно е да попаднеш на някой, който да стане твой покровител, после спасител от мизерията и някъде преди Корана идва и "Аллах Акбар".

А след "Аллах Акбар" следва ново настройване на обществото срещу същите неинтегрирани групи, нови гета и като в омагьосан кръг продължаваме напред до следващия атентат. Той няма да е с камион, така че новите мерки за контрол над камионите ще бъдат напълно излишни.

За едно политиците са прави: обществото ни е във война. Със самото себе си и те са активни участници в тази война. Като Марин льо Пен, която води кампания срещу новите имигранти сред ненапълно интегрираните стари имигранти. Защото по-лесно се насажда страх от чужденци сред отскорошни французи, още неотърсили се от страха да бъдат експулсирани по всяко време. А гласоподавателите на Националния фронт още от "знаменития успех" на Жан-Мари льо Пен на президентските избори през 2002 нарастват на две места:

1. В селата, в които няма чужденци, престъпления и безработица, защото се страхуват от чужденците, престъпността и безработицата, които виждат по телевизията;

2. Сред имигрантите второ и трето поколение, които вече са френски граждани (от италианските квартали на Марсилия, Тулон и Ница до арабските гета).

Междувременно лявото и дясното се състезават по неадекватност, "засаждайки" нови и нови държавни служители там, където и дървета не никнат.

А ако се чудите, дали атентатът ще повлияе на резултата от предстоящите президентски избори във Франция, отговорът е: не. Или по-точно - толкова, колкото парижките атентати оказаха влияние на местните избори седмица по-късно. Френското общество е устроено така, че Националният фронт може и да води след първия тур в почти цялата страна, но няма никакъв шанс да спечели след втория. Това засега е добра новина. Колкото до популярността на президента Оланд, която и без това никога не е била голяма, то тя няма да пострада особено. Което едва ли има значение.

Всички ние рано или късно ще спечелим войната, която водим със себе си, но едва ли ще можем да наречем това победа.

Oще: ислямисти  марин льо пен  нападение  националисти  ница  париж  радикален ислям  тероризъм  терористичен акт  терористична атака  франсоа оланд  франция  шарли ебдо 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.06.2014, 10:38

10 The Seeker | 16.07.201622:56

@цезар | 15.07.201618:28
Съгласен съм с мението ти за циганите и Българите в чужбина, но не си прав за:
"Европейските държави, не са станали богати , защото им е падала манна небесна а защото учат, бачкат и се развиват, това което имат са го постигнали с труд и не са длъжни на никой"

Европейските държави (само по-белите от тях) са станали богати, като са експлоатирали други държави във всякакъв смисъл на тази дума, а не от бачкане - бачкането им са свършили кадърни имигранти като Български/Руски/Славянски инженери/икономисти/ИТ специалисти и прочиче кадри. Моделите са много - жертвите са по-бедни държави от ЕС и такива извън него, които прозивеждат само суровини.
Пример - купува се евтин алуминий от Мексико - на супер ниски цени, обработва се в ЕС и се продават вече скъпите изделия от него. Или приватизиране на всички цени ресурси на бивша соц държава (както стана и в БГ), източване на ресурси, обвързване със квоти (имаш право да пазаруваш дадени продукти само от по-големите държави в ЕС, като ти сам нямаш право да произвеждаш и особено да изнасящ над дадената ти квота). Добър пример са златните находища в БГ - по-голямата част от тях се стопанисват от Канадска и Белгийска фирма - самото добиване се прави тук - което е евтино от към цена към държавата (не говоря за смешния процент, който държавата взема - около 1.5 процента от добитото) говоря за вторичната обработка, която носи много по-голяма печалба - а тя се прави в Белгия (защо тук да се печели като за тях е по-добре да е извън БГ). Да не споменаваме ЕРП-тата, вериги магазини, мобилни оператори и прочие, които точат държавите - чии са тези фирми, да не са Български?). Много може да се говори по темата, но не е това темата на статията.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 06.06.2014, 10:38

9 The Seeker | 16.07.201622:53

Статията, че е неадекватна, неадекватна е - жалкото е, че коментиращите също не усещат причината - коментарите са повърхностни и не засягат реалните проблеми.
Относно статията - проблема не е в големите групи хора, проблема е, че сред тях има единици интегрирани радикално мислещи.
Реално погледнато голяма част от хората наистина просто бягат от родните си държави, които са в постоянна война.

Целия този фарс е предизвикан от други да ги наречем "сили" - цялото това мигриране, целта е срещу Еверопа - на тези така наречени "сили", не им е нужна силна Европа (и стабилно евро) - това е дълга тема, не е за форум. Народността на терористите рядко има значение, но има значени факта, че Франция радушно се присъедини към силите на Сащ в конфликта с Либия например. Никъде обаче не казва за банковите сметки през които Кадафи е наливал пари към Саркози и други глави на Европейски дръжави - едно време го посрещаха в европа като папата (тогава нямаше проблем да влизат всякакви чужденци от тези държави - след като се е плащало).
Значи нямаше проблем различни Европейски държави да хвърлят бомби в кръстоносния поход на САЩ за налагане на "демократични ценности" в арабските страни, но сега имат проблем, когато хора от тези региони им отговарят.
И не, не съм на страната на терорягите, но нещата в живота обикновено имат причина и следствие - да го наречем логика.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

8 Дракон с кисело зеле | 16.07.201617:21

Почти бях готов да се съглася със статията, понеже звучи разумно, пък и, вероятно не нарочно, повтаря неща, които съм писал тук преди.

Само че тая статия е, сама по себе си, логическа грешка - същата логическа грешка, заради която, впрочем, стрелбата на обществени места вече е национален спорт в САЩ. Там се казва, че не е добра идея на всеки идиот да му се дава достъп до огнестрелно оръжие, което е вярно, а това се превежда - и от двата лагера - като отмяна на втората поправка. Тук се казва, че проблемът с ислямистките атентати в Европа си е отчасти в Европа, а това се превежда от автора на статията като "Проблемът си е изцяло в Европа". Ами не, не е.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 29.03.2015, 14:16

7 Alexia | 16.07.201612:26

Статията вероятно е преведена от френска медиа. А западните медии, както е известно, са тънко и хитро манипулативни. Напълно споделям мнението на писалите преди мен, че неинтеграцията не обяснява атентатите в мюсюлманските страни. Нито обяснява това защо една голяма част от мюсюлманите все пак успяват да се интегрират, да имат добри професии и да живеят нормален и смислен живот.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

6 Dox | 15.07.201623:32

А бе Путин бе! Путин е виновен! Още ли не сте надушили "дългата ръка" на Русия и на Путин? Естествено, че проблемът не е Ислямска Държава.

Какви култури, кякви интеграции, какви тинтири-минтири. Путин! От там идва всичко!

Нали разбрахте коя е най-голямата заплаха за Европа и света? Не? Е как - казаха го на срещата на НАТО във Варшава - това е Русия. Това е бе. Унищожете Русия /но преди това Путин/ и Божията благодат ще потече нескончаемо. Ще залее всеки един от вас.

Само че, Русия не желае да бъде унищожена. Е, как не я е срам бе! Е може ли такова безобразие! Лошият и пример бе последван и от Унгария, Чехия, Словакия, Хърватия, които също решиха /не ги е срам!/ че не желаят да бъдат унищожавани като държави. Никой не посмя /пъзльовци тещастни!/ да последва светлия, прогресивен български пример - да си унищожат държавата сами. И така да се спасят. Но от какво?
   

оценка

+0 -4

Регистриран на: 26.04.2014, 00:37

5 Наминаващ | 15.07.201621:47

Пълни глупости! Аутсайдери и декласирани хора има всякакви - християни, мюсулмани, будисти, хиндуисти, атеисти, но подобни атентати извършават само и единствено мюсулмани. Подобни ляворадикални глупости само пречат да се формулира проблема и да се вземат правилните и адекватни решения.
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 06.12.2014, 23:45

4 Kozlova | 15.07.201621:15

Изказаното в тази статия мнение не е просто глупаво и наивно. То е опасно, защото замазва проблема и го отпраща не към носителите, а към жертвите на тероризма.

Терористични атентати се извършват и в Пакистан, Мали, Ирак, Саудитска Арабия, Индонезия.

Там, по дяволите, кой ги изолира, дискриминира, експлоатира, игнорира?

Престанете с тези полуумни анализи на ситуации, които очевидно не познавате дори като фактология, камо ли да имате умение да изведете някакъв читав извод. Ето затова и решение скоро няма да бъде намерено. Защото и "третата власт" е импотентна, какво да очакваме от политиците...
   

оценка

+9 -0

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

3 Виктория Пенелопова 07 | 15.07.201619:59

Не съм съгласна! Европа предлага твърде много за всеки, който иска да работи, да се развива, да учи.....Аутсайдери е имало и винаги ще има. И когато за мързела и малките им възможности се търсят сложни обяснения като "изолация, дискриминация и бля-бля", това само показва колко много журналистите са заприличали на политиците.
   

оценка

+4 -1

Регистриран на: 26.12.2010, 14:38

2 niemen | 15.07.201619:28

"Десетилетия явна и скрита дискриминация водят до липса на работа и образование, които носят със себе си мизерия и престъпност, а оттам до джихадизма има само една крачка".

Глупости на търкалета. Ако това е вярно, циганите да са разбомбили България много отдавна. Не съм чул за циганин терорист.
   

оценка

+12 -0

Регистриран на: 19.03.2012, 11:08

1 цезар | 15.07.201618:28

Как например да си обясним факта, че братът на единия от брюкселските атентатори е белгийски национал по джудо и надежда за олимпийски медал?
ИМЕННО, момчето е искало да постигне нещо, положило е труд и има резултат.
Тия "аз съм ебати пича, но никой не ме обича" са нелогични, никой не им е виновен, че ги мързи. Българите като ходят в чужбина да не ги посрещат с погачи, обаче учат работят , интегрират се - не взривяват.
И още нещо като се чувстват недооценени в страната , в която са емигрирали или се чувстват чужденци да си се върнат в родната та да ги оценят.
Европейските държави, не са станали богати , защото им е падала манна небесна а защото учат, бачкат и се развиват, това което имат са го постигнали с труд и не са длъжни на никой, особено на ревлювците "аз съм ебати пича, но никой не ме обича"
   

оценка

+9 -2