Свободен ден за "трудещия се човек" | webcafe.bg
Webcafe

Свободен ден за "трудещия се човек"

Webcafe.bg
01.05.2015, 11:28 (обновена 01.05.2015, 12:14)

1 от 2 снимки Назад Напред

Манифестация

Всъщност 1 май е напълно изпразнен от съдържание почивен ден

На теория днешният ден е посветен на обществените и икономически постижения на работническото движение и търсенето на повече държавна защита на работещите по света, както и световен ден на левите движения.

Извън това, в България се помни Чернобилската манифестация, когато всички със знаменца са помахвали доволно по улиците, докато радиационният облак е настъпвал с бързи крачки и е щипел обикновените хора по бузките.

Всъщност 1 май е напълно изпразнен от съдържание ден. Особено ако имаме предвид проблема с неработещите млади в България, които така или иначе всеки ден „почиват" (близо 24% според последните официални данни).

Ако реално 1 май беше знак за почитане на трудещите се, нямаше да се случат много неща през последната година:

През август 2014 година 10 работници пострадаха след силен взрив във военен завод в Костенец, който се занимава с ремонт и утилизация на боеприпаси. Като причина за инцидента беше посочено назначаването на непрофесионалисти начело на завода и некомпетентност на хората в завода.

Този инцидент вече нямаше никакво значение, когато през октомври същата година 15 души загубиха живота си при взрив в Горни Лом - отново в завод за утилизация на боеприпаси. Не просто непрофесионалисти са се занимавали с боеприпасите, а дори хора, които не са имали инструкции за безопасност. И всичко това за жълти стотинки. Два месеца по-късно мъж загина, а четирима бяха ранени при взрив в завод за боеприпаси и пиротехника в Мъглиж.

В началото на април тази година миньор загина, а друг пострада при срутване в мина. И тази трудова злополука беше забравена и мина някъде между другото. Последва Слънчев ден - четирима души загинаха, работейки в хотел „Вероника". Казали им да режат основите и те рязали, преди сградата да се срути върху тях. Никой не им е казал колко е опасно това.

Според проверката по случая влизането в рушащия се хотел е в противовес с всички изисквания по безопасност на труда - информация за това загиналите не са имали.

Последният случай - с битото в болница бебе от акушерка, която редовно работела по 24 часа без почивка извън всякакви правила и норми за труд.

Това са само най-ярките примери. Всеки ден пропускаме като маловажни десетки примери за нарушени права при извършване на труд, за нарушени закони в сферата на труда.

И това не става само в България - големи модни брандове все още експлоатират детски труд (замислете се всеки път, когато видите блуза с мъниста), в Бангладеш работят над 7 милиона деца, а в Китай и Индия работници денонощно гълтат химикали по време на работа срещу ниско заплащане заради лошите условия на труд. Според проучване от миналата година много места в Източна Европа са по-лоши от тези в Китай и Индонезия.

Всеки ден стават стотици нарушения, за които дори не разбираме, преди нещо да се случи.

А когато трудът на нуждаещия се от пари се използва неконтролируемо извън всякакви правила и закони, рано или късно следва трагедия.

На първи май няма поводи за празнуване. А „трудещият се човек" би предпочел вместо още един почивен ден, да спре да се страхува за живота си, отивайки на работа.

Oще: 1 май  безопасност на труда  ден на труда  инциденти  право на труд  празник на труда  работа  работещи  работници  работяги  служител  труд  трудещ се  условия на труд 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.03.2014, 15:47

34 Алилуйщина | 05.05.201517:08

pepe
Пишеш неща за /неуки/първокурсници,без грам стаж в живота…
Либерализмът, за който ти говориш никога не е съществувал на практика. Това е една идеологическа и пропагандна концепция, която се различава от практиката точно колкото утопичния комунизъм от сталинисткия режим. Винаги зад пропагандата за "либерализъм" се е криело това - "пазарен фундаментализъм под лицемерната маска на добри намерения и благородни каузи" Тези, които отрито или прикрито проповядват за общество, основано на законите на джунглата, винаги би трябвало да са основни опоненти на тези, които се борят за общество, основано на равноправие и солидарност.

Това, което се представя за либерализъм, но не се бори с картелни споразумения в ущърб на потребителите, което не разбива монополи, което не приема формите на пряка демокрация /референдуми/, което не допуска върху бюджета да влияе прословутият "вокс попули"-власт за твоя глас, което използва монетаризма и намесата в икономиката с извъникономически средства - това е толкова либерализъм, колкото Маркс е бил сетен сиромах и потомствен пролетарий...
Либерализмът умря отдавна.Преди повече от век.

Филантропия и Либерализъм ли е да ограбиш един народ с тотална приватизация и финансови спекулации и след това на час по лъжичка да му отпускаш финансиране на проекти…
И не звучи ли цинично оправданието му?!
Думи на Дж.Сорос:
„Като участник в пазара, аз не съм длъжен да съм загрижен за последствията от моите действия.”
Странно признание на човека, който се разглежда като спасител на гражданското общество.
   

оценка

+5 -0

Регистриран на: 03.05.2015, 10:27

33 libro | 05.05.201512:16

Оххххх.... Костов и Орешарски...... ако си спомням те си бяха първи дружки...

Май Орешарски беше зам. министър на финансите по време на Костовото правителство...

Май "Орешаро" беше и зам. председател на СДС по времето на мандата на Надето преди тя и Костов да разцепят дясното....

Тъжни спомени от изгубената либералност...
   

оценка

+5 -0

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

32 AlahAkbar | 05.05.201510:35

Тъй Бички, тъй... И савецката радиация е по-безопасна от хамериканската...
А що 1986 БКП другарите са яли вносна храна и са пили и са се мили с вносна вода, все още не е ясно...
   

оценка

+3 -4

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

31 Bichkiiata | 05.05.201502:14

и к'о ся излезе, че 1 май е виновен дето радиацията думна България?
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

30 pepe | 05.05.201500:14

Да не би да твърдите, че Сорос е финансирал Орешарски, Чобанов и Волен? А БСП?

Ама къде е тая Достена бе? Ама трябва малко да внесе ред в идеологията на масите. Усмивка
   

оценка

+3 -7

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

29 pepe | 05.05.201500:08

Убеден съм, че Сорос е давал финансови отчети на Достена Лаверн, където подробно е описвал кога на кого какви пари е давал. Усмивка Усмивка
Била защитила дисертация по темата - във Франция /! аууу/. Може да е защитила дисертация и в университета на Мачу Пикчу на Луната - там има толкова експерти по българския преход, колкото и тези, пред които е защитила дисертацията си във Франция /т.е. може и да са чували, че има такова нещо като български преход/.
Доколкото си спомням тя се опита да публикува нещо тук в този сайт преди време и след това да спори в коментарите и след това повече не посмя. Но ако иска може да се появи да видим кое как е. Усмивка

По въпроса за либерализма и това какво се разбира под него, който е по-съществен, ще допълня като илюстрация на казаното от мен това, че в САЩ в политическото пространство с понятието "либерал" се свързват привържениците на Демократическата партия, която се приема за лява /поне за САЩ/, икономическата и платформа - намаляване на неравенството, достъп до образование и здравеопазване за по-малоимотните, увеличаване на данъците на богатите; икономистите, които се наричат либерални са за намаляване данъците на богатите, неангажираност на държавата с осигуряването на достъп на малоимотните до образование и здравеопазване и т.н. - икономическа платформа на Републиканската партия, която в политическото пространство се приема за дясно-консервативна...

АЕЦ в момента ако не се лъжа не работи и на половината на мощността си, а много ТЕЦ се държат само като резерва /някой бяха затворени/, защото в страната просто няма потребление на електроенергия. Друг е въпроса защо не се изнася повече, но не съм експерт зада дам категоричен отговор, макар че съм чувал/чел, че една от причините са високите такси за пренос по българската електропреносна мрежа. Всеки случай и 10 АЕЦ-а да имаш, ако няма кой да им потребява енергията те се явяват единствено разходи - за поддръжка, персонал, охрана и т.н.

Либро, като гледам си споменал Орешарски, Волен и Бареков /все червено-патриотични Усмивка/, интересно, че не си споменал Иван Костов /примерно, нито който и да било "син либерал"/... Усмивка
А Чобанов в кое правителство беше министър? Орешарски коя партия го направи министър-председател?
Либерали, а? Усмивка
   

оценка

+3 -7

Регистриран на: 09.03.2014, 15:47

28 Алилуйщина | 03.05.201513:48

Връзката между някои БГ икономически коментатори,техните либерални принципи/като PEPE/ и Сорос /и подобни на него/ изобщо не е тънка, а е дебело документирана на 600 страници в “Експертите на прехода” от Достена Лаверн. Там /от стр.257/ дори се споменава личното участие на Сорос в БГ финансовата катастрофа от 1996/1997.

Книгата- pdf формат
http://www.saprotiva.org/ekspertite-na-prehoda/

Тази интересна книга, научно антропологично изследване, защитено като дисертация от Достена Лаверн във Франция, в България издадено като книга със заглавие “Експертите на прехода”, където са описани способите и методите чрез които определени личности и техните организации създават/Иван Кръстев, ИПИ, Г.Ангелов/, формират и дори заместват прословутото гражданско общество, като същевременно “партнират” на държавната администрация, финансирани в началото от Сорос, по-късно от американски фондации, тези НПО са т.н. “мека власт”, чрез която се прокарват американските интереси по света.

В тази верига са и вестниците Капитал и Дневник, НБУ, както и други организации.Прави впечатление, че където се види логото на фондацията Америка за България присъстват мненията на едни и същи експерти, политолози, социолози, като чест титлите се сменят, така имаме хора работещи във спонсорирани от дадена фондация НПО-та, пишещи в медии спонсорирани от същата фондация и преподаващи в университет в тесни отношения със същата фондация, което поражда дадени въпроси.

Разбира се, не става дума за глупостите в стил Нов Световен Ред, а за доста по-прозаични неща, динамични и реални.
   

оценка

+9 -4

Регистриран на: 04.04.2014, 00:53

27 Никой | 03.05.201513:43

С либералния Трол мислим еднакво - но е пропуснал, че енергия няма да ни липсва, Чернобил и АЕЦ са история Смее се

но УРАН под път и над път - ще ни топли гените Смее се
   

оценка

+4 -4

Регистриран на: 03.05.2015, 10:27

26 libro | 03.05.201513:36

Много светла PICTURE - през 2020 г. ще живеем в жив либерализъм - АЕЦ ще е затворена, Турция няма да ни продава енергийни ресурси, предприятията ще са руини, но ще имаме ПОРУТЕНИ ЕВТИНИ МАГИСТРАЛИ...

И ще мечтаем за рускини по морето - те вече се преориентираха към Кушадасъ и Халкидики, няма да гледат бетон по третокласно Черноморие...

Тогава няма да има държава, пенсионните фондове ще са ограбени от олигарси, а "Орешаро, Волен и Бареков" ще прекарват във Варадеро старините си.

Но Kenny McCormick ще е в България - истински демократ - сам с баба и дядо ще избира парламент и правителство с министър председател и двама министри...
   

оценка

+7 -3

Регистриран на: 13.08.2014, 13:35

25 Kenny McCormick | 03.05.201513:04

Годината е 2020-та. В България на власт са Орешаро, Волен и Бареков в крепка русофилска коалиция.
Русия вече категорично е анексирала Украйна и България. Потоци руски туристи почиват за жълти стотинки, от което родните хотелиери са в перманентен оргазъм. България е най-демократичната задунайска губерния - в затвор и лагер се влиза срещу пеене на "Шуми Марица" и слушане на Бийтълс. Интернетът е привилегия само на висшата номенклатура. Данни нещо някога да е ставало в Чернобил липсват...
   

оценка

+2 -8