Да си заслужиш боя | webcafe.bg
Webcafe

Да си заслужиш боя

5347688Антония Антонова
25.07.2017, 14:39 (обновена 26.07.2017, 18:44)
violence

Навсякъде по света има насилие. Но не навсякъде обществената реакция при подобни случаи изразява разбиране и едва ли не одобрение към акта на насилие.

Когато двама мъже пребият две невъоръжени и напълно безпомощни жени на улицата, няма никакво значение кой какво работи, какъв е и как се е стигнало дотук, за да е напълно ясно, че подобен акт на насилие е недопустим.

Никой няма нито моралното, нито законовото право да посяга на когото и да е. А тук говорим за проява на особена жестокост, защото една жена, както и едно дете, не могат да се защитят по никакъв начин от юмруците, ритниците и шамарите на някой батка. Дали жената ще оцелее след подобен „сблъсък" не зависи по никакъв начин от нея, а само от волята на насилника. Това е очевидната истина.

Мъж, който може дори да се замисли да пребие жена, е изгубил битката за душата си и едва ли има спасение за него. Но българите не сме особено набожни хора, така или иначе, така чe за каква душа изобщо става дума? „Веднъж се живее!" Църква само по Великден, а допреди 30 години изобщо или тайно. Ние сме си „смирени" по презумпция. Както си личи.

Човек, склонен да оправдае по някакъв начин нападението над двете жени в центъра на София на 24 юли, не притежава никакво мъжество. Той е слаб, той е жалък. Надежда за него има, както винаги за всичко, но тя е малка.

Навсякъде по света има насилие. Но не навсякъде обществената реакция при подобни случаи изразява разбиране и едва ли не одобрение към акта на насилие.

Схващането, че някой може да си заслужи побоя, вършейки едно или друго нещо, е зловещо, защото означава, че живеем в джунгла, където по-силните властват над по-слабите и ги подчиняват. Без значение, че формално съществуваме в рамките на държава, където има закони и правосъдие.

Фактът, че много българи не осъзнават, че не може да съществува причина за подобна физическа саморазправа, както си пролича по стотиците коментари на сънародниците ни в мрежата относно случилото се, е зловещ и ясно кореспондира с факта, че най-четените книги у нас в последните години са онези, посветени на мутри и престъпници, групировки и убийства.

Българинът обожава мутрите. Той иска, ако не да бъде като тях, поне да бъде доминиран от тях. Той им се възхищава с цялото си сърце и затова е фен на „Под прикритие". Не заради сюжета и екшъна. Защото има мутри, насилие и престъпност. Супер секси.

В което и родно село да отидете, в който и квартал на София да попаднете, ще срещнете ученички, на които целта в живота им е да ги вози лош батка в кожен салон и ученици, които мечтаят да са лош батка в кожен салон. Децата не са виновни. Родителите им обикновено са пълни нещастници.

Коментари относно побоя в мрежата гласят още, че не е добре да се бият хората, нали, ама то „тука е така". Нали сме в България, все пак... Всички знаят, че ако тук си имаш работа с лошите момчета, те ще те цапардосат. В най-добрия случай. Понеже „на такова място живеем".

В България няма война, диктатура, смъртност от глад. България е страна член на Европейския съюз и НАТО. Но поради някаква причина сме приели, че в България всяко едно безобразие и погазване на закона е нормално, просто защото „тука си е така."

Не е ли това едно прекрасно оправдание да си безчинстваме, както намерим за добре? Май неспазването на правилата ни допада. На пръв поглед прави живота ни по-приятен. Лесно е да не се съобразяваш с никого и нищо. Но ден след ден общата картина става все по-кафява. Докато не се удавим в собствените си лайна.

Ужасът от промяна е дълбоко закодиран в народопсихологията на българина, който винаги е напълно ОК със случващото се, стига нещо да не се налага да прави. То затова няма консенсус свърши ли преходът или не свърши. Промяната е риск, а ние трябва да си гледаме покрива, постелята и хляба. Моралът е твърде голяма лъжица за нашата уста.

Мислене, формирано векове наред. Ценностна система, завъртяна около ядене, пиене, сране и размножаване (макар и в много случаи добре замаскирана с разни козметични притурки като висше образование, стремеж към кариерно развитие, някое и друго пътуване до Дубай...) Положението, обективно казано, е като в една обикновена свинеферма.

Хората, които смятат, че двете пребити жени са си заслужили побоя, са същите тези хора, които гледат на спирка как някой рита невинен човек в гръб на тротоара и не правят нищо. Това са същите хора, които всяка нощ чуват съседката си (може би тази съседка сте вие) как плаче и крещи, докато нейният мъж й бие шамари и я блъска в стената. И не правят нищо. Може да я изнасилва и изобщо да си прави с нея, каквото си поиска... Нали му е жена.

„Това си е тяхна работа" - ще кажат същите коментиращи злодеи. Защото да нямаш грам чувство за емпатия е израз на зло в най-чистата му форма. Злите хора са сред нас. Те са много. И на пръв поглед са си съвсем нормални.

Те не искат детето им да учи със сирийче в училище и му бият два шамара, ако си говори с цигане. Когато крачат зад теб на улицата, а от джоба ти паднат 5 лева, тези хора ще се огледат, ще се наведат и ще си ги приберат дискретно в джоба. Какво общо има това с побоя над нотариуси? Та това е едно и също нещо. Злото има милиони проявления.

Хората, които коментират небивалици под потресващи новини за насилие, четат много малко и обикновено глупости, имат изключително повърхностни, манипулирани от масмедиите и продиктувани от собствения им страх разбирания за живота. Те се размножават и възпитават децата си в омраза, агресия и върла простащина, а когато някой пребие майка им на улицата, се чудят откъде им е дошло.

Единственият шанс това да се промени е да не бъдем като тях, каквото и да ни струва това. Защото тук не е така от самосебе си.

*По време на написването на този текст излезе новината, че журналистът Иво Никодимов от БНТ е бил пребит в Борисова градина от неизвестни извършители.

Oще: бой  българия  валентина механджийска  възпитание  десислава николова  жени  мафия  морал  мутри  наислие  насилие  нотариуси  саморазправа  църква  черни качулки 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.05.2017, 18:45

35 Nenimir | 26.07.201720:18

Коментарите в по голямата си част, както обикновено, са епично тъпи. "Nikoko" е съвършенно прав, един от малкото които не крият зад профила си неосъзнато минало и предсказуемо будеще.
Това сме България в момента, едни хора които са толкова безотговорно-безсмислени, че нямат достойнството да си признаят че са такива-все някой друг е виновен, все има оправдание за бездействието ни, все .....
Роби и боклуци!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.07.2011, 20:43

34 Бобо | 26.07.201717:43

Dura Lex Sed Lex! Идея Стрелка

Но у назе не е затова секви щуротии се наблюдават в ИЗОБИЛИЕ! Лош или много луд
Единственото в което съм сигурен че моя Желязко Каменов ги "бие" жените твърдо и те го обичат, та даже го и целиват! Шокиран Шокиран Шокиран
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

33 explorer | 26.07.201717:34

@Владимир, не взимай нещата толкова на сериозно. И преди 10-и, и сега има много неща, за които да сме благодарни на Господ и много, за които да негодуваме. И преди и сега организацията беше за преразпределението на баницата, а т.нар. "добри/безобидни хора" са добре, докато не поискат да променят нещо или не станат случайни жертви.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.04.2015, 16:31

32 rare case | 26.07.201715:14

Кингчето на пътя, ставаш досаден. Опитай да се държиш по-възпитано, в полза на всички ще е, най-вече за теб. Кажи си мнението, няма нужда да обиждаш.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

31 паяка | 26.07.201714:30

Събужда се дядка посред нощ, поглежда през прозореца и вижда как циганска банда отмъква картофите от градината. Звъни на 112:
- Ало, тук цигани ме обират ! Моля, изпратете патрул !
- Съжаляваме, но нямаме свободни коли в момента.
Звъни след 5 минути:
- Не пращайте кола. Аз ги изпозастрелях...
След три минути с вой на сирени пред къщата спират 4 полицейски коли и бронирана кола на спецчастите. Залавят крадците и крещят на дядката:
- Ти защо каза, че си ги избил, бе?!
- Ами вие защо казахте, че нямате кола...
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 02.04.2014, 10:15

30 nikoko | 26.07.201713:19

Като чета коментарите се ужасявам плюете се един друг и без да сте прочели статията та камо ли да сте я разбрали. В статията става дума за възпитание уважение ценности на едно нормално човешко общество. Да ама не, нали да си хейтър е модерно. Да пишеш в нета е анонимно и всички п..ки, могат да напишат всичко което не смеят на кажат на никой в очите.
На тези които са се припознали в коментара ми. Майната ви не ми пука какво мислите за мен.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

29 KingoftheROAD | 26.07.201712:07

А това, което вършат властимеющите в България хуманно ли е?
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 25.05.2013, 17:47

28 Vladimir Pavlov | 26.07.201711:36

Другия шанс е въоръжена съпротива, но не е хуманно!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

27 dedo adji | 26.07.201711:30

Владимире, съвършена система няма. А нашата представителна демокрация има един допълнителен минус - че е непълна. Ние имаме думата само при избор на законодатели и градоначалници. Президента да не го броим, той има власт горе долу колкото английската кралица, без да се радва на нейното уважение и влияние. Лекторът по демокрация елегантно пропуска да ни осведоми, че в неговата страна длъжностите на шерифи, прокурори и съдии също са изборни. Не всички и не навсякъде, но достатъчно, да има шанс да се заемат и от честни и компетентни (2 в 1) личности.
Има и друг мощен лост за въздействие - НПО, колкото и да ни се гади от тия инициали. У нас соросоидите направиха НПО мръсна дума, затова да използваме друг американски термин - pressure groups, групи за натиск. И от тях най-шумни, известни и активни са защитниците на педераси, улични кучета, имигранти и цигани, (подредени във възходяща степен на вредност и опасност) което е естествено, като се имат предвид милионите наливани в тях. Но има и полезни групи, сещам се само за асоциациите на потребителите и пациентите. Засега са слабички, не ми е известно да са докарали уволнението на някоя мутра в униформа, тога, костюм или бяла престилка, но в тях е единственият шанс да поставим мутрите на място.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

26 KingoftheROAD | 26.07.201710:57

Педехлопова,

Чакам да предложиш цивилизования нАчин, за справяне с Упоменатия от мен прУбльйем.
   

оценка

+1 -1