И мълчанието има граници | webcafe.bg
Webcafe

И мълчанието има граници

Златина ДимитроваЗлатина Димитрова
16.10.2015, 19:30 (обновена 18.10.2015, 10:00)
Гранична полиция

Снимка: © Главна дирекция „Гранична полиция”

Фаталният инцидент показа, че охраната на границата е слаба, а система за реакция и в подобни ситуации липсва

България влезе в световните новини като държава в ЕС, убила имигрант, пресякъл нелегално границата й.

Предвид мащаба на бежанската криза, това да се стигне до фатален инцидент изглеждаше предсказуемо - при цялото напрежение на границите на ЕС, страха от тероризъм и нашествието на ислямофобията, която се вмъква заедно с новия прилив на мюсюлмани в Европа. Предпазителят беше свален. При стреса през есента, когато най-накрая се очаква утихване на бежанската вълна до пролетта, неволното натискане на спусъка не е изненада.

Смъртта на нелегален имигрант от ръката на полицай беше достатъчна, за да събере на едно място цялата националистическа мощ на света и полицаите от най-мразени да се превърнат в национални герои.

„Ще стреляме на месо", „Заслужава орден „Стара планина", „полицаите са изпълнили дълга си" „Българската граница е свещена" и други подобни реплики последваха новината за инцидента. Докато МВР изясни обстоятелствата, по темата се изказаха депутати и кандидат-кметове, които не пропуснаха да спечелят националистически симпатии на своя страна, хвалейки полицията за трупа на „нашественика".

Междувременно медиите вече бяха извадили снимката на полицая с цялата му биография. Така цялата вина за случилото се падна върху раменете на един човек, който е по-скоро жертва.

Разбрахме, че премиерът е напуснал срещата на ЕС в Турция, за да се върне в България заради случилото се. До събота следобед обаче не разбрахме обаче каква е неговата реакция, въпреки че ден по-рано щеше да предлага на Европа решения за бежанската криза.

Разбрахме от главния секретар на МВР Георги Костов (почти) всички подробности часове след инцидента, разбрахме и от Румяна Бъчварова (макар и в края на деня), че става дума за "трагичен инцидент".

Не разбрахме обаче как голяма група хора може  да премине границата и да измине десетки километри във вътрешността на страната. Не разбрахме също и какъв е проблемът с интегрираната информационна система за милиони. И как си представят службите, че 3-ма души могат да арестуват 54?

Лаконичните реплики не внасят много успокоение в тази ситуация. Не внася успокоение и фактът, че бежанците само минават от тук и са за малко.

Oще: бежанци  бойко борисов  граница  гранична полиция  гранични полицаи  европейски съюз  ес  имигранти  мвр  охрана на границата  полиция  румяна бъчварова  шенген 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.02.2014, 21:34

25 теслата | 18.10.201516:53

Няма никакъв проблем,54 мигранти да минат границата.Тя не се охранява като едно време.Сега няма ограда и на всеки 5-10 км има полицай.Интегриранат система за наблюдение е дело на Виваком и без ток не работи,а тока не е платен.МВР няма пари.Трима задържат 54 ,противно на всякакви закони нормативни документи,защото МВР няма хора.
Аз да питам кой предложи и приетази промяна-
ЗАКОН
за изменение и допълнение на Закона за убежището и бежанците (обн., ДВ, бр. 54 от 2002 г.; изм., бр. 31 от 2005 г., бр. 30 от 2006 г., бр. 52 и 109 от 2007 г., бр. 82 от 2009 г., бр. 39 от 2011 г., бр. 15 и 66 от 2013 г. и бр. 98 от 2014 г.)
http://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp?idMat=97878
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

24 Frida | 18.10.201509:55

симчо, когато даваш за пример Израел, трябва много да внимаваш, защото примерът ти е меко казано, нерелевантен.
територията на Израел е една пета от територията на България, за сравнения с други страни - можеш да правиш справки.
в Израел има повече от 100 хиляди еритрейци и суданци в момента.
преди 15 години Израел при 160 хиляди бежанци-християни от южен ливан.
никой не товари въпросните еритрейци и суданци на самолети - те сами търсят други страни - канада, сащ, европа и който получи документи, сам си пътува.
понеже имам известни наблюдения върху проблема, мога да те уверя, че очакванията им са безобразно високи, нагло предявявани и безсрамно отстоявани.за сега тук не вървят в степента, на която им се иска, макар че им се осигурява работа, подслон, социална, правна, медицинска и пр. защита и подкрепа. има много активисти, които пелтечат написаното от теб, ислямисти интернешънъл, хюбан райтс уотч и пр. както и по стар соц.порядък първи се изтеглят - най-борбените активисти, да продължат борбата в новите места на заселване -най-вече във великата британия, защото там нямат проблем да получават визи за целия свят, където да продължат борбата. та, затягайте си границите и стреляйте с рикошети и без, че си е е
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

23 sim4o | 18.10.201502:29

А защо да ги прибираме пък за по 5 години ,след като ще трябва и тяхните гърла да храним?
---------------------
Абе ако не ги ограничим, как ще можем, като им мине процедурата и да ги изгонимк ...
Иначе Израел ги товари на самолети ... и айдееее .. "премиерът Бенямин Нетаняху изразява решимостта си да спре притока на нелегални работници и да експулсира "десетките хиляди нелегални имигранти", които вече са се настанили в израелските селища.

"Мерките, които приехме с пълно мнозинство, са пропорционални и нужни, за да поддържаме еврейския и демократичен характер на държавата", заявява той.

Според организациите за защита на правата на човека мнозинството от африканските имигранти в Израел не би трябвало да бъдат експулсирани, защото животът им е в опасност в страните, откъдето са избягали - Судан и Еритрея. ... "
Ама в Израел се оплакват,че негрите ,ако се оставят безконтролно нападат околните,ограбват, изнасилват и заразяват със СПИН и правителството взима мерки .. що не ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2015, 02:37

22 Kleptoman | 18.10.201501:01

Симчо първо на нашите политици няма да им стиска да ги задържат ,защото веднага ще им наредят от САЩ и Европа да ги освободят .....камо ли някакви глоби да ни дават.По-вероятно е ние да платим някаква глоба затова,че сме ги задържали ТъженА защо да ги прибираме пък за по 5 години ,след като ще трябва и тяхните гърла да храним?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

21 sim4o | 18.10.201500:18

за авторката-да се позапознае : един хубав коментар : .... " НПК чл.279

"Който влезе или излезе през границата на страната без разрешение на надлежните органи на властта или макар с разрешение, но не през определените за това места, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба от сто до триста лева."

В случава незаконно влезлите трабва да бъдат осъдени , глобени с 500 лева и вкарани в затвора със срок до 5 години .. "
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

20 sim4o | 18.10.201500:18

за авторката-да се позапознае : един хубав коментар : .... " НПК чл.279

"Който влезе или излезе през границата на страната без разрешение на надлежните органи на властта или макар с разрешение, но не през определените за това места, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба от сто до триста лева."

В случава незаконно влезлите трабва да бъдат осъдени , глобени с 500 лева и вкарани в затвора със срок до 5 години .. "
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

19 sim4o | 17.10.201523:56

И пак поздрав за редакторите на Кафенцето .. браво, приятели ... публикувайте, публикувайте идиотите .. нека ги видим толерастите - нека им видим лицемерието, двойният им стандарт, омразата ....
Първо - ето да видим - бежанци или нарушители са нарушителите на закона ...

Те са от Афганистан .. нали за Демокрация в Афганистан и ние от джоба си пари давахме, нали там има свободни избори, нали е Демокрация ..
Кви "бежанци" кви пет лева ..
Ами там са войските на САЩ и НАТО , там е демократично правителство, подкрепено от целия прогресивен свят .. бежанците от тях ли бягат или що ...
За двойния стандарт на толерастите много пъти сме говорили .. по-горното словоблудство, за сетен път показва лъжите им ...
Ето как е в Държавата Израел ...
.. "Израелският кабинет прие в неделя серия от мерки с цел да бъдат експулсирани хиляди африканци, влезли нелегално в страната. В Израел те се възприемат като заплаха за еврейския характер на държавата, предаде БГНЕС. ... ... министерството на вътрешните работи е подготвило законопроект, разрешаващ задържането на нелегалните имигранти без съдебна санкция.

Текстът, който ще бъде представен пред Кнесета (парламента) в понеделник, е резултат от решение на Върховния съд на страната, който анулира подобно решение от септември 2012 година, разрешаващ тригодишен срок на задържане на нелегални имигранти.

Според правителственото решение е предвидено изграждането на съоръжения от затворен тип за пристигащите нелегално в Израел и за тези, които вече са в страната и "нарушават обществения ред". Загражденията по цялата южна граница на страната са практически завършени. ... "
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

18 sim4o | 17.10.201523:50

И да питаме идиотката-авторка ...
Ако в САЩ, във Вашингтон, група 54 човека, вероятни нарушители на закона, не изпълнят полицейско разпореждане и не замрат неподвижни на място, а нападнат, с цялата си наглост полицаите, те ще употребят ли оръжие или не ...??? ...
Отговор душицата едва ли ще даде де ... но е хубаво всеки от нас да се позамисли ...
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

17 sim4o | 17.10.201523:47

Mako | 17.10.201511:49

Авторката не е разбрала някои неща около случая. Това е космическа драма.
----------------
Пляскане Пляскане
Ама се напънала.. па пише ...
Евала на Уебкафенцето, че ни дава възможност да се запознаем с убогото мислене на толерастите-идиоти .. не знаят, ама пишат ...
Ето един хубав материал ...
http://kostadin.eu/2015/10/16/%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D0%B9%D1%82%D0%B5-%D0%BC%D0%BE%D0%BC%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%B4-%D0%B2%D0%B0%D1%81-%D0%B5-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F/

... "Стреляйте момчета, зад вас е България! .. ... ... Вчера България беше нападната. За пореден път. За първи път обаче от началото на ислямското нашествие, което евроамериканските медии ни представят като „бежанска вълна“, България отвърна. Трима български гранични полицаи пресрещнаха нахлула банда от 54 мъже, които им оказват съпротива ... "
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

16 dedo adji | 17.10.201520:48

Ако има 57 трупа на границата следващите мераклии ще стоят по-далеч от нея. Което е и целта на занятието.
   

оценка

+1 -0