Три в едно: "невъзможното" гласуване | webcafe.bg
Webcafe

Три в едно: "невъзможното" гласуване

Webcafe
15.02.2017, 18:11 (обновена 15.02.2017, 19:42)
огнян герджиков

Снимка: © Webcafe.bg

Правителството се държи така, сякаш не само не иска изборите да се случат толкова скоро, а се съмнява и доколко изобщо може да ги организира. Каквато всъщност е основната му задача.

Машинното гласуване е „невъзможно", а изборите са заплашени от касиране - aко слушате посланията на служебното правителство, ще решите, че не само не иска изборите да се случат толкова скоро, а се съмнява и доколко изобщо може да ги организира. Каквато всъщност е основната му задача.

Факт е, че ЦИК се опита да „забрави" задължението си да осигури пълен комплект от машини за гласуване въпреки Изборния кодекс от 2014 г. Факт е и че се забави излишно дълго с поръчката на машините. Но тъкмо когато чиновническото колело най-после се задейства, от "Дондуков" 1 започнаха да бутат прътове в него.

Докато основният доставчик на машини за гласуване обяснява сутрин, обед и вечер, че може да внесе техниката от Филипините, кабинетът Герджиков направи избирателен сондаж в 3 европейски държави - Словения, Франция и Холандия - само и само да се разбере, че ситуацията е "невъзможна", а с машини гласуват, едва ли не, само инвалиди и експериментатори.

Самият служебен премиер приложи нюанс на съмнение към надежността на машинния вот - въпрос, който 40 дни преди изборите би трябвало да не стои на дневен ред. След което обяви, че „най-вероятно" заради машинното гласуване ще има опит за касиране на изборите.

Три в едно: властта едновременно отхвърли възможността за машинно гласуване (което е изцяло в компетенциите на ЦИК), подлага на съмнение самата технология и допуска невалидност на вота.

"Лош закон, но закон", каза Огнян Герджиков по повод ситуацията. Но пропусна да посочи, че когато се приемаше Изборният кодекс на Мая Манолова, лично той оглавяваше Съвета по "качествено" законодателство към парламента. По същото време бъдещият председател на ЦИК Ивилина Алексиева беше активен "съучастник" в създаването на кодекса и дори ръководеше на комисията за диалог с гражданските организации (отново под шапката на Манолова) в същия парламент.

Късата памет, превратните тълкувания и баналните оправданията със "сушата и кишата" вече започнаха да звучат нелепо.

Дори през март да няма машини за гласуване, това няма да доведе до касиране на вота. Всеки може да упражни правото си на глас по традиционния начин и това е достатъчно, за да бъде зачетен гласът му за валиден. Дали ще има машини или не - топката е в полето на ЦИК. Ако се провали, ще трябва да падат глави.

Оттам нататък всяко гръмко изказване за валидността на вота може да бъде лично мнение или жалба. Всичко останало напомня излишния шум с привкус на фалшив скандал, който предхожда всеки избор в България.

Oще: вот  закон  избори  извънредни избори  машинно гласуване  огнян герджиков  парламентарни избори  правителство  служебно правителство  централна избирателна комисия  цик 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

5 dedo adji | 18.02.201711:21

.... 4 Виктория Пенелопова 07 | 16.02.201721:55
Темата е коментирана от тримата---------------------- Много щастлив Много щастлив Много щастлив ....

А защо няма коментар от Виктория кой е виновен за липсата на машини, как кой - разбира се Бойко под диктовката на Путин.
Педихлопова, ако не се страхуваш, че руските хакери ще опорочат нашите избори, както опорочиха американските, значи си пишман демократка.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

4 Виктория Пенелопова 07 | 16.02.201721:55

Темата е коментирана от тримата---------------------- Много щастлив Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

3 dedo adji | 16.02.201711:46

Кафето ни утешава, че изборите все пак ще се проведат и ще бъдат валидни, въпреки липсата на машини. Дай Боже да е вярно. Аз смятам да гласувам ръчно, ако ще да има пет машини. От дълъг опит съм се убедил, че на електрониката можеш да се довериш само в рамките на доверието към оператора и настройчика. Някой да страда от излишно доверие в нашите оператори?
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

2 Dear Ivan | 16.02.201703:51

Я че си купим моя си машина за гласуванье и че си гласувам кога си сакам. Братчедо каза, че ония машини за гласуванье, къде ги праат у Казанлък, били по-убави. Съга мислим дали и такваа да си не купим.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

1 Pavur Pezev | 15.02.201719:47

както се казва в един майтап у фейса:да гласуваме на машини?за туй ли се бориха сара конър и една дузина терминатори дееба.
   

оценка

+0 -1