Джеймс Пардю: Имам много тревоги за посоката на демокрацията в България | webcafe.bg
Webcafe

Кънграчулейшънс

Webcafe.bg , в. Сега
01.11.2011, 14:22 (обновена 01.11.2011, 16:40)
САЩ

Джеймс Пардю: Да си правиш снимки с високопоставени лица не означава да покажеш какво мислят Съединените щати. Това е елементарен трик

Откъс от интервю на бившия посланик на САЩ в България - Джеймс Пардю, пред Светослав Терзиев от вестник "Сега".

...Имам много тревоги за посоката на демокрацията в България. Две са главните ми безпокойства: първото ми е за свободата на печата и трябва откровено да заявя, че съм шокиран от корупцията в медиите по време на изборите; второто произтича от политическото сплашване, стигнало до равнище, което не съм виждал по-рано. Затова реших да говоря открито - както в България, така и в чужбина. Трябва да направя нещо, за да помогна на демокрацията в България.

- Как чужденец може да види потайни практики като корупцията в медиите?

- Имам много приятели тук и трябва да заявя, че много, много хора са разтревожени. Те говорят откровено с мен и аз им вярвам. Имаше платени публикации в полза на определени хора и отказ да се отразяват проявите на кандидати, които не плащат на медиите. Това е важна причина за тревога, която споделих и с журналисти, и с лица, наблюдаващи медиите. Говорих и с хора, участващи в политическия процес. Те предпочитат да мълчат заради степента на политическо сплашване, но аз мога да говоря.

- Виждайки всичко това, можете ли да кажете, че демокрацията победи на тези избори?

- Не съм много щастлив, че мога да говоря за видяното. Но не искам да отправям предизвикателство към избора на българите. Нека международните наблюдатели за изборите дадат своята присъда. Но в по-общ план аз не вярвам, че демокрацията в България върви в правилна посока. Това ме тревожи.

- През 2002 г. казахте знаменита фраза на международна конференция в София, която бе цитирана от медии в страната и чужбина: "Организираната престъпност в България е твърде видима и твърде добре организирана." Какво имахте предвид?

- Имах предвид, че организираната престъпност у вас е прекалено влиятелна. И тогава, и сега е ясно, че организираната престъпност е голям проблем за България. Тя е прекалено видима, защото всеки я вижда, и е твърде организирана, защото е много влиятелна от дълги години.

- И от кого е организирана? Отгоре или отдолу като в Италия и в САЩ, например?

- Не бих казал, че е организирана и управлявана от властите. Но мисля, че властите не отправят предизвикателство към нея и че тя остава твърде влиятелна.

- Влиятелна за кого - за официалните среди?

- Несъмнено! Ако някой не го вярва, значи не познава България...

- Вероятно не е тайна не само в България, но и в Европейския съюз, който наблюдава страната заради организирана престъпност и корупция на високо равнище. Но министър-председателят Бойко Борисов обича да казва пред журналисти, че получава признание в чужбина за успешната си борба с престъпността - признание, което идва и от "Сикрит сървис" на САЩ. Наистина ли американските власти вярват, че демокрацията при Борисов не е изправена пред големи предизвикателства?

- Да си правиш снимки с високопоставени лица не означава да покажеш какво мислят Съединените щати. Това е елементарен трик. Официалните лица може и да харесват снимките, но едва ли харесват да бъдат показвани за политически цели.

- Щом като видимите неща не изразяват същността на невидимото, защо Съединените щати не показват по-категорична позиция, както например се изразява Европейската комисия в своите доклади за България?

- Бях първият в България (посланик - бел. ред.), който започна да говори открито за тези проблеми. И го направих в качеството си на представител на Съединените американски щати. Мисля, че оттогава съм последователен. Последователна е и позицията на САЩ, които заявяват, че трябва да се направи нещо с този проблем.

- Но досега нищо не се е променило, както заявявате самият вие. Виждате ли някакво решение, някаква по-добра перспектива от повторение на проблема?

- Изборите в неделя произведоха засилена концентрация на власт в България с премиера начело. Министър-председателят доминира твърде много не само над правителството, но също над парламента, сега над повечето главни градове в България и президентството. Властта се концентрира в неговата партия. Те бяха избрани с обещанието, че ще се захванат с организираната престъпност и корупцията, че ще наложат в България върховенство на закона.

Бяха много добри в концентрирането на власт, но се тревожа, че няма да бъдат толкова добри в изпълнението на обещанията, дадени на българския народ. Взеха политическата власт, но трябва да я използват за целите, за които им бе дадена. Не е достатъчно да се говори с твърд език и да се разиграва политически театър. Продължавам да чакам резултати и се чудя докога българите също ще чакат. Онзи ден те се сдобиха с още по-силен човек, но дали резултатите ще бъдат по-добри?

- За какво може да служи толкова власт?

- Не знам. Политиците винаги искат все повече и повече власт. Но политическата сила се вижда от това какво правят, а не какво говорят.

- Но щом стават все по-силни, а не постигат резултати срещу организираната престъпност, не означава ли това, че стават все по-слаби спрямо нея?

- Това ме безпокои. Единствената промяна, която забелязвам, е, че организираната престъпност става по-скришна, но това не означава по-малко влиятелна.

- Ако ГЕРБ овладее и съдебната власт, това няма ли да помогне за по-ефикасна борба?

- Скептичен съм. Вече имат достатъчно власт. Могат просто да я използват.

- Вашата държава също така винаги е настоявала за диверсификация на енергийните източници в България, което мнозина тълкуват като начин за нейното отдалечаване от Русия. Напоследък се акцентира върху проучванията от американски компании на шистов газ в България. Това ли е доброто решение?

- Мисля, че стратегическият интерес на България е да постигне спешно енергийна диверсификация, за да не е зависима само от един източник. Но шистовият газ е само една възможност, която предизвиква спорове както в България, така и в САЩ. Има сериозни екологични въпроси и ако трябваше да посъветвам България, бих й казал да бъде много предпазлива.

Да не бъде първата, която ще скочи в този бизнес. Това не означава, че никога не бива да прибягва до тази възможност, но все пак да внимава, защото трябва да се учи от опита на другите. Освен това има и други възможности - алтернативни тръбопроводи, доставка на втечнен газ и пр., които България трябва да проучи.

- Вие лично знаете ли имена на босове на организираната престъпност?

- Хиляди хора могат да ви дадат списък. И аз мога да ви направя. Не е тайна кои са лошите момчета в тази държава. Въпросът е защо правителството не се захване. Изпитвам огромно уважение към тази страна и народа й. И вярвам, че заслужават по-добра съдба. Казвах го през 2002 г., повтарям го и през 2011 г.

http://www.segabg.com

Oще: власт  демокрация  джеймс пардю  избори  концентрация  посланик  престъпност  сащ  свобода  шистов газ 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.07.2011, 17:30

11 Люба6а | 02.11.201119:33

наистина ли това описва,Миа?сегашното дередже на поробена чалгария-Аз пък все си мислех,че и каквото да описва,нищо съществено не е променено вече 65 години.Е,сега не убиват и не пращат в принудителни лагери...но ако поискат-веднага ще го сторят Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.04.2011, 14:57

10 MiaWallace | 02.11.201112:43

Не, Тея, описва ситуацията в момента. Ти, къде видя, че става въпрос за 90-те?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

9 Pavur Pezev | 02.11.201109:20

Redneck Rampage-The fool with the Chicken... Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

8 Mile Manolov | 01.11.201123:52

Имало и свестни реднеци деба... ма бантустанци свестни не останаа ;)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.06.2011, 23:30

7 Мишуга | 01.11.201121:37

Много точна и вярна статия, казал е човека всичко както си е точ в точ
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

6 Thea Atanasova | 01.11.201121:07

Тоя какво описва - ситуацията в страната през 90-те години ли?? Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.12.2010, 14:38

5 niemen | 01.11.201118:54

Вярно говори Негово превъзходителство, но какво от това? Едва ли някой ще го чуе. Иначе, докато беше посланик тук, се държеше по същия гаден начин, като сегашния. Който също е от военното разунаване на САЩ, като и всички негови предшественици. Това място си е номенклатура на военните, но за това не бива да знае министър Младенов.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

4 Bichkiiata | 01.11.201118:36

Хвърчало едно менгеме, по пътя си среща един бухал. Бухала му казва:
- Менгеме да ти у'еба майката.
Менгемето отвръща:
- Браво бе, да да ти стисна ръката!

Междувпрочем има ли въведена по системата СИ или Империал, измервателна единица за "скришност на организираната престъпност"?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

3 pueblo | 01.11.201118:20

Смее се thats cool.........
най-после някой да му каже, на тиквата,какво си мислят хората по света за него...
и щеше да е смешно ,ако не беше жалко
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.10.2010, 17:47

2 Бояна | 01.11.201117:58

Всяка голяма и уважаваща себи си страна , а най-вече САЩ, имат различни политики, защото хората не са построени в редичка.Както виждате разликата между сегашния възприел се като генерала губернатор посланик на САЩ и предишния с когото е интервюто е огромна .Приказките за политиката на Германия , на САЩ или на Русия винаги трябва да се вземат с резерва защото почти никога, или с ммного малки изключение, има единомислие по всички важни въпроси в отношенията с трета страна! Иначе му свалям шапка на г-н Пардю за точния анализ на положението в страната ни! Браво!
   

оценка

+0 -0