Където животът е най-къс | webcafe.bg
Webcafe

Където животът е най-къс

Webcafe.bg
11.05.2013, 16:35 (обновена 11.05.2013, 19:55)
лекари в операция

Бюджетите на онкодиспансерите у нас са орязани с 40%

bTV съобщи днес, че парите за онкодиспансерите са орязани - прогнозните им бюджети за тази година са съкратени с около 40%.

И макар че НЗОК е изплатила всичко, изразходвано за първото тримесечие - защото идват избори и "мир да има", няма гаранции, че и занапред ще се плаща над лимита. От началото на годината досега не са изплатени и средствата за обезболяващи.

Софийската онкология например е надхвърлила лимита си за дейности и за лекарства с малко над 2 милиона лева. А преминалите пациенти са повече.

Това се случва в България, държава, където, първо, смъртността надвишава средната в ЕС по 17 различни причини за смърт, като при пет е на първо място: злокачествени образувания, болести на органите на кръвообращението, други болести на сърцето, мозъчно-съдова болест; някои състояния, възникващи по време на бременността и раждането; второ, коефициентът за смъртност у нас е най-високият за ЕС - 15%, докато средно за общността е 9.64 на сто (по данни на Евростат за 2011 г.)

Да не пропуснем, че заемаме и три втори места три втори места по смърт от туберкулоза, менингит и болести на бъбрека и уретера.

Трето, така и не се разбра при колко точно от лекарствата за ракови заболявания - и с колко процента - НЗОК успя да постигне намаление на цените. Този въпрос беше порядъчно замръчкан от последният здравен министър на ГЕРБ, самообявилата се за корифейка Д. Атанасова.

Най-късо на Балканите живеем българите, румънците и турците. Дори сърбите и македонците имат по-висока средна продължителност на живота от нашата - съответно 73.9 г. и 74.6 срещу 73.5 години у нас. Със своите 76.4 години и Албания е преди нас.

Може би на всички кандидат-управленци трябваше да раздадем по един екземпляр от "Раковото отделение" на Солженицин. Историята на главния герой - номенклатурчик от съветско време, др. Павел Николаевич Русанов, който се разболява от рак и постъпва за лечение с едни съвсем обикновени съветски граждани.

В българските отделения за онкоболни няма ВИП-стаи, дами и господа. Или тукашните онкологии са само за мат'ряла?

Oще: болни  бюджети  лекарства  онкодиспансери  рак  смъртност  средства 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.