Щото няма новини | webcafe.bg
Webcafe

Набруленият от вейки

Петър Николов
09.08.2010, 15:36 (обновена 10.08.2010, 18:23)
Божидар Димитров

Снимка: © Владимир Петков

Трябва ли човек да бъде лицемерен, когато е политик, пита Божидар Димитров. Не, но трябва да си мие устата със сапун...

Божидар Димитров не е политик - понеже не е лицемер.

Просто е попаднал на злонамерен журналист.

Не е обиждал никого - защото е обиждал анонимно.

Нищо, че анонимната обида е голямо лицемерие.

Няма скандал - пишурките го направили, защото е август и нямало новини.

Колегиален е и е македонист. Според един шибан "македонски тълковен речник" това означава Прди и дозволува и другите да прдат.

Няма да се извини, защото "шибан" няма пейоративно значение в българския език. Означава "обрулен или набрулен от вейки при буре или бит с пръчки" - по обяснението на Божидар Димитров.

Абе няма ли кой да му шибне (непейоративно) един на един шибан (непейоративно) патриот... Пък после да го обрулят от дървото на властта - пейоративно. 

Oще: божидар димитров  пейоративно  политик  шибан 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.08.2010, 19:40

7 Borislav Trufev | 10.08.201019:46

Думата шибан е много правилно употребена от професор Димитров и всички знаем, че тя не означава брулен с пръчка. Ако се позамислим малко реално върху нещата - ние сме толкова зле, че сме като една африканска държава, от третия свят, обаче в Европа. А населението на страната ни е над 85% изградено от селяндури и пумияри, а най- смешното е че имено тези хора са най- обидените!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.07.2010, 18:51

6 Зелен Бетон | 10.08.201014:09

Същественото тук не са нито личностните характеристики на професора-министър, нито явната неадекватност на реакцията му. Случаят е преди всичко показателен за това колко бързо и безвъзвратно прихващат нашите властници синдрома на олимпийското самочувствие. Очевидно в коридорите на властта царува категоричната убеденост, че оттам може да звучи всичко, без изричащият го да носи каквато и да било отговорност. Щото там е Олимп, царството на боговете – а те, както е известно, не дължат отчет никому.

Отвреме-навреме някой от боговете благоволява да процеди през зъби някакво (все пак) обяснение за поредната глупост, която е изръсил. И тогава става още по-зле – защото въпросното обяснение е толкова снизходително и безочливо, че само по себе си заслужава санкция. Като идиотския опит на г-н професора да разясни на масовата аудитория какво точно значело "шибан". Много благодаримЕ, но знаем отлично какво значи. По простата причина, че едва ли има българин, който да не е използвал този епитет по отношение на обитателите на гореспоменатия Олимп (и бившите, и настоящите). И то далеч не в любезния смисъл "бит с пръчки".

Окончателно се видя, че професорът Димитров не само за политик, а дори и за БГ политик не става. Барем да се беше поучил от несъмнените шампиони по наглост Доган и Р. Петков: те с природната си тарикатщина усещат кога са прекалили и кога трябва да се скатаят, за да бъдат позабравени изцепките им. Докато тоя очевидно има склонност да си ги задълбочава.

Ако това е български професор, български министър и български националист (боже господи!) – ми да си лягаме направо в канавката и да си мрем целокупно, няма смисъл да се мъчим.


P.S. И не става дума за това да бъде сменен. Проблемът е там, че и да бъде, "олимпизмът" на властта ще остане непокътнат. Воглаве със самия министър-председател – дето тия дни каза "Ще ви напраВЯ магистрала (...)". Като един същи Зевс, миличкият той, да му се ненарадваш...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

5 strawsPulledAtRandom | 10.08.201013:03

Ти ако си мърша - добре, бъди си мърша. Никой няма да ти пречи. Но като гледам, вече си в стадий и да не може да ти помогне...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2010, 09:42

4 marsn | 10.08.201011:55

"Не сме народ! Не сме народ, а мърша,
пак ще кажа и с това ще да свърша."
1875, П. Р. Славейков

Нашият възрожденец е бил много прям, открит и точен. Професорът се опитва да бъде по-деликатен и само да ни намеква ... Няма нужда! Българите са не народ, а мърша! Точно! Точка! Бесен Бесен Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.06.2010, 22:50

3 tedi | 10.08.201011:50

Смее се Палав Палав смешник смешник
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.08.2010, 17:03

2 Stoyan Georgiev | 09.08.201018:27

Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

1 MacAllister | 09.08.201018:25

Съжалявам, че се повтарям, но това ме притеснява и рядко има подходящ случай да се посочи.

Опитвайки да се защити г-н Димитров само задълбочава проблема и при това не само своя, а на цялото правителство. Доказаният националист вече по няколко различни начина ни казва, че сме мърши и завистливи нещастници. Може и да е вярно, но лицемерието има и своите добри страни - като например учтивостта и доброто поведение. И все пак да се върнем на темата за националиста - нима национализма в България е гордостта с черти, от които всички ни се повръща? Не е ли тогава българският национализъм есенцията на тази българска черта, която и в ада ни кара да се дърпаме един друг в казана? Така де - щом доказан националист натъртва толкоз на тази ни национална особеност някак си остава едно впечатление, че това е българина, а да си български националист все пак би трябвало да значи, че държиш на българското.

Аз съм на друго мнение, българите (дори и онези със смесена кръв) са даровит народ, но ние сме единаци и всеки, който е по-кадърен и по-умен няма желание да се занимава с делата на другите. Много умни глави има в България, но ние сме с манталитета на луди учени, които искат да се занимават с любимата си тема в тайната си лаборатория (не че мнозина имат шанс да го осъществят на практика, но стремежа е "the one that counts"). Така властта, публичността, търговията и всичко що е работа с хора у нас обикновено остава в ръцете на онези, които нямат нерви да прочетат една книга пък все се мислят за велики и разбира се се дразнят като видят някой друг да направи нещо, в което те нямат пръст.
   

оценка

+0 -0