Ти си роза, ти си крем... | webcafe.bg
Webcafe

Ти си роза, ти си крем...

Владислава Кръстева
05.06.2016, 18:10 (обновена 03.12.2017, 16:43)
музей на розата

"Той това, дето е построил, вие не можете да му съгласувате времената"

Премиерът, министърът на туризма, тези на регионалното развитие, екологията и земеделието, председателят на ПГ на ГЕРБ, депутати, областен управител, кметове... Това, което имаме като водещи лица на най-голямата управляваща партия, "цъфнаха" неделно на фестивала на розата в Казанлък.

"Българските традиции, уникална и привлекателна туристическа дестинация, вековно богатство, уникално наследство, богата фолклорна програма..." един през друг, като развалени грамофонни плочи, официалните лица повториха едни и същи отдавна омръзнали клишета. С единствена разлика в "красотата" на изказа.

"Министерство на туризма подкрепя усилията на Община Казанлък в розобера", бодро рапортува Николина Ангелкова само ден след като лично инспектира алеите на "най-големия ни черноморски курорт" Слънчев бряг. Ако това означава, че целият кадрови състав на министерството е на полето и събира цветове, най-после са свършили някаква работа и са решили проблема с недостига на берачи. Най-вероятно обаче просто са написали две стратегии за развитие. А от тях полза, колкото от изненадващите проверки с един тон фотографи за компания.

Кулминацията на всенародните тържества бе откриването на музей на розата, който, естествено, е единствен в света. Все пак България е страната на уникалните неща - от природата до красотата на българските жени и киселото мляко. Кметът на Казанлък Галина Стоянова няколко пъти благодари на Бойко Борисов за отпуснатите за музея държавни средства в размер на 1 млн.лв., а благодарствена плоча за "личното съдействие на министър председателя" украси фасадата на сградата. Както самият той казва за себе си, не може да боядисате това, което е построил, макар и с правописна грешка на табелата. И ако от объркания надпис оставате с впечатление, че премиерът сам е дал милион за музея - не, сградата е изградена с държавни средства.

Министър-председателят не пропусна да отбележи, че розата е символ на БСП, които не са се сетили да направят такъв музей, преди да уточни снизходително, че социалистите са добре дошли, а музеят е на всички. Покана, която вероятно би заинтересувала новия лидер на партията Корнелия Нинова, тъй като паметниците на бивши комунистически лидери, които новото ръководство напоследък обича да посещава, са на привършване.

Сега остава само да се намери български писател, който да напише писмо до премиера Борисов, за да му благодари за новото "фасилити". Защото розата е символ на вековни български традиции... по-нататък се сещате какво следва. И разбира се, за оградата по границата, която пази българската роза от сирийците, че току-виж последните се сетили, че казанлъшката роза Rosa kazanlika е разновидност на сирийската Rosa damascena Mill и е дошла по нашите земи от района на Дамаск.

А и оградата по граница чупи световни рекорди също като маслодайната роза, както се похвали туитър профилът на премиера, който отскоро говори английски. Туитър профилът, не премиерът. "Happy to see that the facilities we built to benefit the society find another applications - to break world records". Както биха казали класиците: "Той това, дето е построил, вие не можете да му съгласувате времената".

Oще: бойко борисов  борисов  власт  музей на розата  политика  политици  правителство  роза  рози  розобер  управление 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.