Пари от камъни | webcafe.bg
Webcafe

Пари от камъни

Никола Цветанов
24.07.2014, 18:52 (обновена 29.07.2014, 08:54)

1 от 4 снимки Назад Напред

цари мали град

Снимка: © В.Е.

Църквата на напълно реставрираната Цари Мали Град

Бетонният туризъм неизбежно губи посетители. Явно дочакахме това да се прояви по отстъпките в курортите, за да се сетим, че плажовете и планините все някога отесняват, а нe се разтягат като дъвки и не набъбват като тесто за понички. Затова решихме да доим камъните.

Постепенно всякакви археологически обекти се отървават от бурените на забравата, за да станат касички за билетчета и декор за фалшиви усмивки. Различни оценки, включително на Министерството на културата, показват, че културно-историческият туризъм има потенциал да осигурява 25 на сто от приходите в сектора, вместо сегашните 11 на сто, а МИЕТ отбеляза, че именно той има най-голям потенциал за развитие.

Така де, щом гърци, турци и италианци са усвоили тази способност до съвършенство, защо и ние да не го правим - печеленето. Дори ако трябва да пробием дупки в скалния град-светилище Перперикон, за да провесим въжени мостове и дървени рампи за комфортно преминаване - и после да ги махнем, докато вездесъщите археолози и историци на републиката се карат помежду си или с някой министър. Всички са единодушни в едно..

Където копнеш - излиза нещо

Оказа се, че времената на монументални реставрации по маниера на Велики Преслав и Царевец във Велико Търново не са приключили. Пикът на това явление беше по времето на ГЕРБ, когато в областта на културата властваше принципа „Око да види, ръка да пипне". Тогава археолозите копаеха плочки с калорифери и ватенки насред зимата, за да не се бави строителството на магистрала „Струма", строежът на метрото показа що находки има под Ларгото в София, а Божидар Димитров успя да намери хем няколко вампира, хем мощи на Йоан Кръстител.

Съблазнителният финансов ресурс от европейските фондове и лесната печалба за държавата, съчетани с грандоманията по историческото величие, доведе до нещо като тотална гаражна разпродажба на културно-историческото ни богатство. Не като цел, а като средство. Взимаш нужното, преправяш тук-там, слагаш едно гише и си готов.

И сега институциите не се съобразяват много-много с международните конвенции за максимално запазване на автентичния вид и дух на археологическите обекти и използването на естествени материали, които иначе България е подписала. Практиката е съвсем противоположна - „реставрация до керемида" или поне до „ръба на предела", само вижте крепостта „Кракра" в Перник, Цари Мали Град, Яйлата, Небет тепе в Пловдив.

Какво тук значат някакви си история или природа пред парите, наистина? Особено за тези клети хорица с ниви в защитени зони или запустели старинни къщи - паметници на културата, и искат да ги продадат, за да си „оправят бързо живота" - и техния, и на децата. Само си спомнете за жителите на Стария Несебър, които искаха да са вън от защитения списък на ЮНЕСКО, за да вдигнат на къщите си още няколко етажа - мравуняци на туристи. Или за хората от Банско, които вярват, че Пирин е Алпите и че могат с печалбите от един сезон да карат цяла година.

Не може да им се сърдим, след като държавата не дава признаци да мисли по-различно. А би трябвало

Затова обществените обсъждания по тези иначе важни проекти са като апокрифни завери, архитекти и реставратори чертаят поне два пъти, разни хора от време на време протестират, а накрая може да се получи нещо съвсем различно, ако никой не контролира фирмите-изпълнители. Като строителите на византийската казарма в резервата „Яйлата", които уж нямаше да влизат там с камиони, а щели да пренасят белите тухлени блокове от ръка на ръка, поне по уверенията на кмета Цонко Цонев.

Истината е, че общините не могат да вършат по свое усмотрение нищо върху природните забележителности и културните паметници, без да имат разрешение от държавата. Едва ли е нужно да напомняме застрояването на Странджа и НАТУРА 2000, прокарано в Общия устройствен план на Царево, но без актуална екологична оценка, което бе позиция не на кой да е, а на Министерството на околната среда и водите.

Ако следите внимателно сайта на Министерството на културата, ще видите какви са успехите в опазването на културно-историческото наследство - тук-таме заловени пратки с монети, пресечен канал на контрабанда за антични предмети, върнати ценности от чужбина и показни изложби. Никой обаче не реагира на съмненията, че се изнасят чували с антични монети от разкопките при Лъвов мост, а проектът за Яйлата потърси спасение от Европейската комисия.

Всичко това са сложни проекти, които минават поне през няколко институции и подписа, а осъществяването им говори или за невежество, или за някакви други интереси. Независимо от причината, фактът е безмилостен - обезличаване на богатството, с което се гордеем.

И на все повече хора започна да им писва

За първи път туристически, културни и екологични организации излязоха с общ меморандум за опазване на културно-историческото наследството и природата на България (виж в дясно). Това безпрецедентно обединение, макар и закъсняло с 15 години, има амбициозна цел - да изработи законови поправки, които да въведат ред в целия хаос.

Организациите са единодушни, че това може да стане като се спазват законите, правилата и стандартите за реставрация, отпуска се финансиране по критерии, създаде се регистър на туристически обекти с план за тяхното управление и най-вече - защита и запазване на тяхната автентичност.

Изглежда просто, но не е. Става дума за промяна в мисленето.


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

4 Гризли | 25.07.201417:36

Това, което направиха на Кракра и Яйлата е варварство! Тези хора трябва да ги вкарат в затвора за унищожаване на национално богатство!

Преди около година бях в Одрин, посетих и двореца на Баязид Втори - там се възстановява каменен мост, който води до двореца. Всички камъни се дялат на място, напасват се ръчно, точно във вида на моста от преди стотици години!
Това е за мен реставрация - като гледаш да не си сигурен къде свършва оригинала и къде започва възстановката.
Трябва да се възстановява, няма спор за това! В България има останки от невероятни обекти, хубаво е да може да се виждат във вида, в който са били! Но това трябва да се прави културно и исторически достоверно... А не по варварския начин като при цитираните горе имена...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 26.05.2010, 09:33

3 12324 | 25.07.201413:22

Естествено , че трябва да се възстановят! 2 реда камъни и треволяк до кръста могат да радват само археолозите. Естествено че трябва да се възстановяват по максимално автентичен и доближаващ се до действителността начин, а не с бетон и итонг. Хем ми е интересна историята на България, и пак ми е скучно като гледам българските разкопки...едно като видиш, все едно всичките си ги видял. В цитираните европейски страни в статията историята е запазена и действително има какво да се види, при нас се виждат камъни.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 10.09.2010, 13:56

2 stizi | 25.07.201412:12

Ivailo честно ли бе? Сравняваш ми замък на 500-600 години, с разпопки на по 2000. Интересно Шокиран
Автора има предвид, едно качество за сметка на показност и шоу.
И аз се възхищавам как в Южна Каролина се гради бизнес и атракция около камъка на генерал Калхун, но тук историята е малко по-различна.
Това не е да "ръгаш киреч и винкели", това не е за простата маса да люпи семки.
Отиди в Арена ди Сердика в София да видиш истинска реставрация.
Използвани единствено и само камъни намерени при разкопрките, хоросанът при спойките се доближава максимално до използваните през 3в. съставки (но въпреки всичко изглежда по-различно от оригиналът).
Трудно е и е въпрос на разбиране. Трябва и да знаем, че не всеки обект трябва да бъде достъпен за масовата публика, понеже както и в известния виц, ще се появят надписи К*р по стените.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 10.11.2011, 12:37

1 Ivailo Valentinov Ivanov | 25.07.201408:11

Имам един въпрос - ти май не си ходил много много по тези места. Чувството да мина по реставрираните улици на Царевец и да се опитвам да си представям Плиска докато газя из бурените е малко по-различно.

Не случайно всички замъци и крепости в Испания, Австрия, Германия, Англия, Шотландия са възстановени и се поддържат. Така трябва и тук да стане.

Прав си за бетона, трябва да се реставрират нещата колкото е възможно по близко до действителността, но другото са пълни гпупости!
   

оценка

+3 -0