Културният туризъм почва с тоалетните | webcafe.bg
Webcafe

Културният туризъм почва с тоалетните

Петър Николов
26.08.2010, 16:56 (обновена 28.08.2010, 07:58)
EU - WC

Снимка: © Стоян Георгиев

Финансовият министър Симеон Дянков - заедно с колегите си Трайчо Трайкови и Вежди Рашидов, ще позиционира културния туризъм у нас...

Сери и благодари на ЕС, българино...

Табелите върху тези обществени тоалетни (виж снимките от Кюстендил и Габрово) показват, че пари по линия на проекти за културен туризъм от ЕС са усвоени за изграждането им. Така културният туризъм у нас почва с тоалетните - и с благодарност към ЕС за отпуснатите средства. 

Разбира се, липсата им е признак на ниска култура (облекчаване в храстите и на други не дотам закрити места...). А наличието им - на висока. Затова не се изненадвайте, че културният туризъм в България почва с правенето на тоалетни.

Може да не станем Втори Йерусалим, но и втори Рим да станем ще е добре. В древния Рим имало 254 обикновени нужника и 145 ВИП-тоалетни, известни като латрини.

Сега няма и от что да се срамим, когато някой като чеха Давид Черни представя България като турска тоалетна - с клекало, на излобжата на артинсталации в Брюксел преди години. От какво ли се обидиха тогава много хора - че е турска тоалетна, или че е тоалетна...По-добре от външен нужник с дупка в двора.

Явно парите за нужниците се усвояват най-бързо. Сигурно защото не изискват толкова въртележки като ония по САПАРД.

В съседна Гърция подобни табели с благодарности към ЕС обрамчват почти всеки път. 

У нас красят нужници.

Какво да се прави, пътят към благоденствието и просперитета - освен асфалт, трябва да има и тоалетни.  

Само се чудя нужниците по коя стратегия за културен туризъм се правят - тая, която кабинетът одобри на 14 октомври м.г., или тая, която трябва да напишат трима министри по заповед на премиера?

1.4 млн. евро са платени за онази, приета от същия тоз кабинет миналата есен - така каза италианският посланик. И тя щяла да бъде в основата на "този туристически сегмент до 2013 г."

Сигурно тоалетните са направени по италианските препоръки, тъй като в оная стратегия се твърди, че основната пречка пред развитието на културния туризъм у нас с дял от 15% е лошата инфраструктура - разбити пътища, хотели и места за отдих без канализация - т.е. и без нужници.

На 8 август тази година обаче финансовият министър Симеон Дянков се качи на багер и като слезе от него, каза, че по разпореждане на премиера Борисов той, заедно с колегите си Вежди Рашидов и Трайчо Трайков, ще трябва да "изработят обща стратегия за по-нататъшното развитие на културно-историческия туризъм". 

Щом е по-нататъшно, се успокоих. Нали Дянков има обсесия за икономии, можеше да спести нужниците...

А колко всъщност струват те?

Oще: културен туризъм  тоалетни 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.