Да дойдат танковете 2 | webcafe.bg
Webcafe

Да дойдат танковете 2

Мирослав СпасовМирослав Спасов
24.06.2015, 16:16 (обновена 27.06.2015, 13:12)
Николай Ненчев

Снимка: © Webcafe.bg

И докато Ненчев се опомни и поправи, карузелата се завъртя

Американските танкове станаха български хорър.

Пак картинката е пречупена през криво отгледало - от предварително договорено военно учение получаваме злокоба с размерите на Трета световна война, която, разбира се, неминуемо ще изгубим, защото сме на „грешната страна".

А вече уж преговорихме, че няма нищо необичайно във военните учения с американски и НАТО-вски сили - имахме възможност да го проумеем, когато новината за „команден център" на Алианса в София за събиране на информация и координация беше транслирана на политически език като въвличане на България във война срещу Русия.

Някак стана нормално всеки път изпълнението на ангажимент към международните партньори на страната - било в сферата на отбраната, било в енергетиката - „Третия енергиен пакет" и газопровода „Южен поток", било в други сфери, да се превръща в истерия. Многократно повтаряна и гримирана до съсирена кръв истерия.

Вместо да обяснят ясно и точно процесите, сега управляващите сами дадоха повод - с гафа на военния министър Николай Ненчев, който първосигнално отрече изпращането на тежка военна техника на САЩ у нас - с прессъобщение, а после се поправи, че става дума за дългосрочен ангажимент. Преди това Ненчев бе опроверган от американския секретар на отбраната Аштън Картър, а след това от външния министър Даниел Митов.

И докато Ненчев се опомни и поправи, въртележката се завъртя - държавата стана обслужващ персонал на злия Запад и неговата войнолюбива безмилостност. Нищо, че България само обещава и обещава да увеличи разходите за отбрана, а от есента и без изтребител ще остане и няма да е способна да охранява въздушното си пространство сама.

Та, затова танковете трябва да дойдат. И истерията да спре, а вместо това да започнем да гледаме трезво на ситуацията. А тя е, че имаме особено динамична среда за сигурност - приемете това като мека форма на изказ, и то не само заради събитията в Украйна.

Ако сте сред неспокойните умове, тогава по-добре питайте правителството на тройната коалиция с мандат на БСП защо е подписало въпросния договор с американската армия през 2006-та година. Или тогава НАТО, САЩ и ЕС бяха съюзници?

Oще: американски танкове  армия на сащ  военни сили  военни учения  даниел митов  заплаха от русия  министерство на външните работи  министерство на отбраната  николай ненчев  пропаганда  русия  сащ 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

46 dedo adji | 03.07.201511:47

Абе как се случи, че стана нужда американски танкове да ни пазят откъм Крим? Спомням си, че в недалечното минало подарихме 500 танка на Македония, които после й беше наредено да нареже. Забравил съм колко си нарязахме сами. После нарязахме, грешка, платихме на американците да нарежат, едни ракети, които можеха да сринат Истанбул ако турският аскер настъпи към Пловдив. И едва след като българската армия беше сведена по численост и въоръжение до нивото на един окупационен корпус благоволиха да ни приемат в НАТО. Като членове не сме получили въоръжение за един цент, ако не броим една фрегата от Балканската война. Останахме без подводници, скоро ще останем и без изтребители. И най-после, манна небесна - идват американски танкове. Неопределен брой. Поради заплахата от Украйна. Спете спокойно деца, те няма да допуснат комунизма да се завърне. (ама той отишъл ли си е?)
Малък въпрос с предизвестен отговор. Тия танкове кой ще ги кара и кой ще ги командва?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.07.2014, 10:58

45 Panny Lane.100005238486049 | 29.06.201515:23

Как Чехия и Унгария успяват да запазят независимост и неутралитет? Ако си отговорим на този въпрос, то може да поставим следващия - България има ли ресурс да направи същото? И отговорът най-вероятно ще е не! Но ние дори нямаме ресурс да опитаме.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 05.01.2012, 21:55

44 Gavril Hlutev | 25.06.201519:25

"Някак стана нормално всеки път изпълнението на ангажимент към международните партньори на страната - било в сферата на отбраната, било в енергетиката - „Третия енергиен пакет" и газопровода „Южен поток", било в други сфери, да се превръща в истерия." Все едни чудесни, неоколониални ангажименти! Този Спасов не го знам журналист ли е или новопоявило се експертче от щедро финансиран тинк танк, ама чевръсто умее да лъска ботушите на Четвъртия Райх. Сигурен съм, че в главата му изпълнението на Живковите ангажименти към Варшавския договор и СИВ са национално предателство. Дали разбира, че не е нищо различно от онези, които тогава с плам са защитавали братството ни СССР? Дали вижда собственото си нагаждачество или наистина си вярва? Само трябва да сменим няколко думички с по-модерни, като братство с партньорството (уф, че секси звучи!), дълг с ангажимент и т.н., но формата си остава същата. Този път обаче въвличането на България във война с Русия не е някаква абстракция, а съвсем възможен сценарий. Ще поеме ли Спасов своя ангажимент?
   

оценка

+4 -3

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

43 Виктория Пенелопова 07 | 25.06.201519:18

Докси, за да чете човек твоите и на маниакалния болшевик Роуан събраните съчинения, би трябвало да си вземе отпуск. А смисълът е нулев. Идеално знам, какво пише. Изгубената енергия в писане по форуми е просто изгубена енергия, особено в тема като тази. Но все пак.....колко е яко да си на страната на силния! И двамата с Роуан сте на възраст, за да имате спомени, когато и на вас ви се е случвало. Много щастлив Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+3 -7

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

42 Dox | 25.06.201519:09

Грешка-а-а-а - номер 28!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

41 Dox | 25.06.201519:07

Деоуин,
Да те питам само - ти забеляза ли коментарът на Роуан под номер 18? Или не си - може би защото там няма "/хомо/сексуални" препратки?
   

оценка

+5 -2

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

40 deowin | 25.06.201518:53

Rowan, количеството (хомо)сексуални препратки, аналогии и намеци в коментарите ти е съществено и, поне за мен, леко смущаващо.

Първо, съвсем не е ясно откъде накъде танковете на НАТО будят такива асоциации у теб. България е член на НАТО, следователно тези танкове не са част от окупация и нежелано налагане на външна сила - все пак те принадлежат на организация, в която членуваме. Моля те не се хващай за думата "член" за да изкараш още сексуални аналогии - те отдавна се изтъркаха.

Второ, не е ясно защо от твоя гледна точка сексът е явно нещо мръсно, гнусно, противно, нежелано, и мислиш, че като асоциираш някакъв феномен със секс го обрисуваш в грозни краски и опорочаваш.
Ако имаш личен проблем с този доволно естествен аспект на живота (припомням ти, че освен стандартния хетеросексуален секс, хомосексуалността също е доволно естествена и масова практика из целия животински свят), то според мен е липса на елементарна култура на общуване да замърсяваш диалога с личните си сексуални проблеми и несигурности, вместо да се отнесеш към специалист.
Аналогично би било да решиш да споделяш подробности около лумбагото си, язвите си, или старческата си сенилност - не им е тук мястото.
   

оценка

+7 -9

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

39 Rowan | 25.06.201518:21

Хаосе, сети ме за онзи виц, дето един питал наперената кака: Едно вкарване и изкарване прави ли е*ане? Трябва ли да го доразказвам?

Не следя темата, но въпроса е принципен: да ни вкарат само главичката, дали ще боли много? Не, нали? Само дето танковата или изтребителната главичка един път вкарат ли ни я, няма изкарване, без да предизвикаш огромен скандал. Двадесет танка са смях в залата, като потенциална защита, но са една малка главичка натикана ни отзад, дето винаги да ни напомня, че сме от е*аната страна.

Пък за руската заплаха – освен в грантовите медии и главите на заблудените от тях, другаде не съществува. Не се излагайте да го слагате това като аргумент.
   

оценка

+7 -10

Регистриран на: 14.04.2011, 10:50

38 abductor | 25.06.201517:34

Ей ви една прясна новина:

http://news.ibox.bg/news/id_363748331

"Лектори са бившият външен министър Соломон Паси, политологът Огнян Минчев, анализаторът Владимир Чуков, журналистите Иван Бедров и Калин Манолов, дипломатът Илиан Василев."

Все видни демократи-грантаджии, хубави хора Усмивка
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 14.04.2011, 10:50

37 abductor | 25.06.201517:24

Охо, и Скалата довтасал Усмивка Скала, готов ли си да цоцаш афро-паламарка в името на НАТО и европейските ценности?
   

оценка

+4 -3