Няма място за старите кучета | webcafe.bg
Webcafe

Няма място за старите кучета

Webcafe
15.04.2017, 17:28 (обновена 17.04.2017, 20:41)
старчески дом в елин пелин

Снимка: © Нова ТВ

"Хранят ни. Перат ни. Къпят ни. Какво искате?", попита една от обитателките на "хосписа", жена на 90 години. Няма нищо по-тъжно от примирението в думите й.

Двуетажен стар мотел на края на града. От едната страна - пътят за София. От другата - автоморга. Оглозгани бусове и шасита на трупчета са единствената гледка през прозорците. Пантофите на общата тераса все пак издават, че тук живеят хора.

"Живят", грубо казано. По-скоро доживяват последните си дни в забрава, затворени под ключ по кубчетата и общите части на мотела. Смъртните актове - напоследък, по един на месец - се регистрират надлежно в община Елин Пелин. И така - цяла година.

Схемата е прозрачна като бял ден и никой не си прави труда да я прикрива. Самотни, болни и неспособни да се грижат за себе си старци биват примамвани с обещания за "безгрижни старини" и "доживотен престой в семеен уют без пари". С едно изрично условие: да дарят имота си на хосписа. Не на общината, не за благотворителност, а в полза на някакво ЕООД с двусмисленото име "Божи Дар".

Цяла година никой не си прави труда да се поинтересува какво се случва в самонарочения хоспис - докато най-накрая един от обитателите му моли за помощ Телефон 112.

Нищо друго не говори за състоянието на една нация от отношението, което проявява спрямо своите възрастни хора. Към онези хора, преживели и войната, и тоталитаризма, и всичките му фалити, само за да доживеят момента, в който ще се радват на 200 лева минимална пенсия и шепа барбитурати в старческия дом.

Това са майки и бащи, дали най-добрите години от живота и здравето си за общество, което "за благодарност" ги заключва живи в двуетажна гробница с автоморга отпред, преди да присвои последното им останало имущество - дома.

Как така нито един чиновник или буден гражданин на община Елин Пелин не се попита: Защо умират хора в стария мотел на края на града? От какво умират? Кой е настанил старците в него, на какво основание? Отговаря ли сградата на елементарни битови стандарти, още повече - на нуждите на трудно подвижни, хронично болни и практически безпомощни мъже и жени?

"В чест на истината, ние разбрахме в понеделник, че това е дом", оправдава се кметът на Елин Пелин. Същият кмет, който преди 2 месеца отказа да даде адресна регистрация на семейство сирийски бежанци, защото накърнявали шопския му усет за българщина.

"Хранят ни. Перат ни. Къпят ни. Какво искате?", попита една от обитателките на "хосписа", жена на 90 години.

Няма нищо по-тъжно от примирението в думите й. И няма чужда вражеска сила, която да нанесе толкова много щети върху България, колкото собствената й престъпна безотговорност към най-уязвимите.

Oще: дарение на недвижимо имущество  елин пелин  изнудване на пенсионери  пенсионери  пенсия  приспивателни  старчески дом  хоспис в елин пелин 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 22.04.2017, 20:09

3 driverx4 | 22.04.201720:48

Дейността на хосписите на д-р Неферова е извън всякакъв контрол повече от 10 години! Така че да не ми се правят на изненадани прокурори, кметове, ХЕИ и т.н.
Виж мнения на потърпевши още от далечната 2007 г. ! http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=180959 ♥0 вт, 15 май 2007, 13:44 #12
здравейте вече си изпатих от Д-р Неферова баща ми беше там само две седмици,това което описа по-горе DOVERIL SE
е само малка част от мизерията,защото дори не ги пускат да излизат държат ги под ключ и не им дават да стават,дори не се
съобразяваха когато сме там,не им слагат и стоят мръсни и мокри,с извинение изпражненията им се почистват единствено с мокри кърпички закупени от нас .Лъже ,че има рехабилитатор ние плащахме за него ,а се оказа че такъв не съществува.Там всички дрехи са общи няма твой и мой.Преместихме татко в друг там е много прилично и се грижат добре за него.От там ми казаха,че когато ХЕИ ходи при тях на проверка издирват г-жа Неферова за да затворят хосписа й.
те вече
са затворили един но тя се е преместила на друго място и продължава дейността си с измама на изстрадали и в безизходица души.
Моля Ви нека спрем поне мъката на другите хора,който още не са имали честа да посетят тъй наречения на тази г-жа хоспис.
Аз знам къде се намира сегашният и и ще се обадя в хеи,ако има и други пострадали от измамите й нека ми пишат.
DOVERIL SE Гост
♥0 ср, 09 май 2007, 14:00
ЧАКАЙТЕ ПО НАЙ-БЪРЗИЯ НАЧИН НАЙ-ЛОШОТО.
Там условията са ужасни-въобще не ги гледат,не ги къпят,не ги извеждат на вън,спокойно старците могат да излизат на вън сами без някои да ги забележи,мирише ужасно в стаите,хигиената е само за органите на ХЕИ.Личните им дрехи може да ги видите на други старци и т.н..Ако отидете на посещение през седмицата без никой да ви очаква всичкото това може да го видите .Договори не се подписват и г-жата Неферова постоянно иска допълнително пари. При заплащане на таксата не получавате никакъв документ. http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=180959
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.03.2017, 21:30

2 Tieatre | 16.04.201722:55

Не " къде са гражданите?", а къде са им децата и роднините? Сигурен съм, че всички в тоя "хоспис" ги имат.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.02.2015, 19:36

1 Вълков | 16.04.201721:40

Къде са гражданите ? За държавата не става въпрос тя отдавна гледа как да ни изцеди и последните сили които са ни останали. Ами вие джурналята къде сте ?
Ако е за бойко задника си давате и го гледате в устата каква простотия ще каже за да я повторите ,Къде сте вие ?????
   

оценка

+0 -0