Този път се разберете като мъже | webcafe.bg
Webcafe

Този път се разберете като мъже

webcafeДияна Костова
04.02.2017, 09:13 (обновена 06.02.2017, 20:42)
бойко борисов, корнелия нинова

Снимка: © Webcafe.bg

Не знаем кой ще спечели дебата Борисов-Нинова, но знаем кой ще загуби изборите - онзи, който откаже да участва в това предизвикателство

Това не е призив, а сигнал за чакащо задължение. Любезно напомняне за един неизпълнен ангажимент, адресиран към двама души: Бойко Борисов и Корнелия Нинова.

Остават точно 50 дни до ключови парламентарни избори, които имат заряда да променят страната за години напред. Сякаш за първи път от доста време мачът не е свирен предварително и това всъщност е добра новина.

Нощта е бременна с очаквания, както казваше Доган. Затова се обръщаме с предложение, на което не може да се откаже (по другия Кръстник).

Крайно време е за истински лидерски телевизионен дебат - събитие, каквото не е виждано в България от над 15 години*.

И Борисов, и Нинова са политици с опит и хъс за битка, и двамата имат достатъчно дълга кариера в политиката, за да не се извиняват със сценична треска. И двамата гарантират с името си за победата на изборите. И двамата подготвиха навреме управленските си програми, които вече се обсъждат навсякъде - от Twitter до селския хоремаг.

И двамата държат на личната отговорност на лидера - позиция, достойна за уважение.

Тогава нека докажат, че са истински лидери и излязат в пряк сблъсък пред нацията. Нека този път "се разберат като мъже", както казваше Корнелия Нинова.

Какъв по-голям лукс от това да познаваш противника си?

Сега вече няма "холограми" и "аватари", никой не се крие зад полата или пагоните на резервни играчи, пратени на заколение. Лидерският дебат не е нито шоу, нито прищявка. Той е задължение към обществения интерес.

50 дни са достатъчно дълго време за договаряне на ден, час, терен и декори на дуела.

Нека националните телевизии обединят ресурсите си и организират заедно домакинството на дебата - това е легитимен, справедлив и задължаващ повод да докажат, че и в България съществува истинска четвърта власт.

Да излезеш в директен политически спор с основния си опонент, е въпрос на смелост, подготовка и уважение към публиката. Да надвиеш противника не с принуда, а с аргументи, това вече е висш пилотаж. Но щом Цецка Цачева и Румен Радев го направиха два пъти - ще го направят и лидерите им.

Не знаем кой ще спечели дебата Борисов-Нинова, но знаем кой ще загуби изборите - онзи, който откаже да участва в това предизвикателство.

Власт не се взима с мълчалив отказ.


* През 2009 г. БНТ организира предизборен дебат между екипите на ГЕРБ и БСП с участието на Борисов и Станишев. Пряк двубой между двамата лидери без "адютанти" обаче не е имало никога.

Oще: бойко борисов  бсп  герб  да се разберем като мъже  корнелия нинова  кръстника  лидерски дебат  национални телевизии  румен радев  телевизионен дебат  телевизия  цецка цачева 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.10.2013, 17:57

6 agrarina | 06.02.201709:55

Пф..Какво очаквате да видите на един такъв дебат? Голямата битка на "глей кви магистрали напраихме" срещу "да, ама ги напраиха ваще хора и вече се разпадат". Слабо. Не искам да ги гледам твя прОвали. Лошото е, че единствената читаво изглеждаща партия трудно ще събере 4%. Не пречи да се направи опит, обаче.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

5 Шамито | 05.02.201717:48

Кайвето се оказа най цензуриращия сайт.Хигиена до продажност.Свобода на словото е най отвлеченото понятие тук.Да Ви са сладки парите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.03.2016, 13:43

4 vayk | 05.02.201701:03

Подобен сблъсък е неосъществим по простата причини, че лишен от комфорта на самостоятелно участие под формата на монолог с предварително известни въпроси и надупен водещ, Кратуната би бил напълно безпомощен да дебатира по по каквито и да било значими теми - здравеопазване, образование, социална политика, външна политика и пр. Лакърдиите за магистралите, половината от които вече са напукани и са за основен ремонт вече не хващат дикиш дори и сред най-облъчените му фенове. ,
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

3 Крив Макарон | 04.02.201718:47

"И Борисов, и Нинова са политици с опит и хъс за битка, и двамата имат достатъчно дълга кариера в политиката, за да не се извиняват със сценична треска."

Тук вече се чувствам длъжен да противореча на Диана Костова. Надали има държаван мъж, който се е навеждал повече от Бойко Борисов пред интересите на разни лобита. Още в първото му правителство го критикуваха относно приемането на множество лобистки закони.
По време на второто си управление се оказа "диалогичен" относно своите коалиционни партньори не по-малко от Станишев по време на тройната коалиция. А нали помните как дойде ББ на власт? Като непрекъснато се подиграваше със Станишев, че никой не е сигурен дали Серго е момче или момиче. Много хора се смееха тогава, а сега когато ББ е изправен срещу жена се оказва, че не е състояние да се противопостави срещу нея.
Каква ирония, нали?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 26.12.2010, 14:38

2 niemen | 04.02.201712:02

Заглавието е подвеждащо. Нито Борисов е мъж, нито Нинова е жена.
   

оценка

+5 -0

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

1 Виктория Пенелопова 07 | 04.02.201709:53

Не съм съгласна с авторката, че Нинова има опит. Партиен - да, все пак е била и вдясно и вляво. Но управлениският й опит се заключава в зам.министерско място, напуснато, меко казано, по принуда.
   

оценка

+1 -2