Правец чества на 7 септември стогодишнината на Тодор Живков | webcafe.bg
Webcafe

Сто години живот

Webcafe.bg
06.09.2011, 14:49 (обновена 07.09.2011, 15:02)
бойко борисов, тодор живков

Правец, с помощта на изпълнителната власт, чества стогодишнината на Тодор Живков. Тази снимка е част от галерията с негови фотоси в Историческия музей в Правец

За честванията на стогодишнината на Тодор Живков на 7 септември от Правец поканиха и премиера Бойко Борисов, както и президента Георги Първанов. Ще отиде ли Борисов? Вероятно да.

Областният управител на София област Красимир Живков - бивш кмет на Правец, е в Инициативния комитет.

А благодарение на премиера Историческият музей в Правец получи безвъзмездно 219 подаръци, поднесени на Живков - като пръв партиен и държавен ръководител, от разни високопоставени лица. Не изглеждат много за 33 години на власт.

Медиите описаха - и показаха, част от тях: седло за камила, дар от Муамар Кадафи, макет на африканско шествие от Мозамбик, миниатюрни копия на индийския храм Тадж Махал - от Индира Ганди, комплект ловни ножове от Михаил Горбачов, впряг за ескимоси, донесен от СССР... И още, и още, държани досега в резиденция "Бояна".

Атмосферата ще се озвучава от духовата музика на военните гвардейци. Супер. Нищо не пише за софрата. Може да е с боза от по 6 стотинки и кифли с мармалад по 10, за да помечтаем още за Тато и времето, когато храна се купуваше със стотинки... Абе хората бяха нахранени, щото Партията сипваше в баките на всеки поравно.

(Специалното снабдяване със стоки, храни и валута не се брои. Тези, които са били на него, си личат в инициативниците за честванията...) Да, и безработица нямаше. А как така България осъмна набъкана с кредити? Лошите около Тато са ги вземали.

Защо държавата се включва в частни тържества, също никой не обяснява публично. Нека кажат - иначе ще си го обясним кофти: че в редиците на ГЕРБ има повече хора, които явно са си построили своя личен комунизъм при Живков, отколкото в БСП.

Това правителство ще вкара социализма в музея, каза преди време министърът на културата Вежди Рашидов. На строителите му, очевидно ще организира чествания. Дори БСП, когато беше на власт, не го направи - въпреки че си прибра партията.

А лидерът на БСП Сергей Станишев не е канен на тържествата в чест на стогодишнината на "Тато". Пита се защо - ако БСП не е партията на Живков, защо Първанов иска да се връща пак там...

Oще: бойко борисов  бюст  инициативен комитет  правец  тодор живков  тържества 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 22.06.2011, 00:25

30 Rose Mary | 09.09.201118:42

29иван | 08.09.2011 23:14
Rose Mary
Мисля, че разногласията ни са много по-незначителни, отколкото изглеждат на пръв поглед.
----------------------
Възможно е да е така. Усмивка
Обаче следващата тема, която повдигаш, я виждам толкова безкрайна, че направо не ми се започва...

И понеже тръгнахме от Тодор Живков, а ти си симпатичен събеседник, надявам се не е неуместно да завърша с една благодарност към него, пък дори и на шега. Намига

До ден днешен свързвам аромата на мандарини с новогодишните празници. По тази причина искам да благодаря на онова управление, че днес за мен всеки ден е празник. Смее се
Та така.

Желая ти успех! Наистина. Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

29 иван | 08.09.201123:14

Rose Mary
Мисля, че разногласията ни са много по-незначителни, отколкото изглеждат на пръв поглед.
За мене е неприемливо от край до край това което се случва в държавата ни. Това, на което сме свидетели днес, е карикатура на демокрация. Няма нищо общо с нашите очаквания за промяна, която да донесе добро бъдеще на България.
Но това няма нищо общо с носталгия по социализма. Още повече, че над 15 години имам малък бизнес, едно предизвикателство, което наистина придава нов смисъл на живота. Така че връщане към социализма за мене е последното нещо, което бих си пожелал.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

28 Оня Дето Го Трият | 08.09.201121:20

На някои покрай брадата са им махали и главата, но да не изпадаме в подробности..... Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.06.2011, 00:25

27 Rose Mary | 08.09.201121:15

иван | 08.09.2011 19:29
Rose Mary
Нека не усложняваме толкова нещата. Аз говоря за неща, които не са ти известни, защото си родена около или след прехода.
---------------

Хехе! Много щастлив Какво пиеш, да почерпя? на бира Помня доста добре някои неща, и физиономията на Тодор Живков помня като му подадоха оставката. Намига Тоя кадър специално го гледах, колкото пъти можах. Палав Всъщност, ние нали от Живков тръгнахме?

Хм, извинявай, ама си противоречиш. Как тъй хем сме имали "развита промишленост и селско стопанство", хем те "имаха гарантиран пазар, нямаше конкуренция, която да стимулира развитието"?! А кадрите имаха ли стимул да се квалифицират или и те имаха някакви осигурени работни места - и "ние ги лъжем, че работим, те ни лъжат, че ни плащат", тоя виц е от соц-а май... Да говорим за едното, а за другото - не? А беглите сравнение и анализ на прехода между планова икономика и пазарна такава е усложняване...

Виж, разбирам какво искаш да кажеш, но не съм съгласна с голяма част от него и едва ли един друг ще се убедим. Провокирам към мислене не толкова хората като теб, които са много наясно с всички подробности от БГ социализма, но по една или друга причина не искат да си ги спомнят, а другите, които четат и наистина са родени около или след прехода. Дори верни констатации извадени от контекста са подменяне на истината или откровена манипулация. Предполагам ти не си от вторите, по някакъв начин ми напомняш на баща ми - също инженер. Заводът го затвориха, за щастие си намери работа в приватизирана компания, сега е щастлив пенсионер.

Та като се сетих за него се сетих и за една негова история. Млад студент, на бригада за праскови. По време на щастливия селски живот отглежда брада и решава да се снима с нея - не била нещо обичайно за визията му. Хваща автобуса за най-близкия град, но... Оттам го сваля чичко-милиционер, който директно го отвежда до бръснарницата, за да коригира несъответстващия си на социалистическия морал вид. Банално, милиони подобни истории... Сигурно имаш подобна и ти. Затова... разкажи и нея другия път като пишеш за социализма, пък нека всеки сам избере. Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

26 иван | 08.09.201120:15

Оня Дето Го Трият
Така да бъде, чедо!
Нашето време мина, сега вие сте на ход. Аз също съм българин и ще се радвам България да процъфтява. Не съм разрушавал нищо, нито аз, нито децата ми. Напротив, през 1989 година имах почти 25 години стаж като инженер в производството. И ме боли, че всичко това, в изграждането на което съм участвал, е тотално унищожено.
Вече 15 години съм в дребния бизнес, имах надежда за бъдещето, бях свидетел как предприемчиви млади хора започнаха бизнес в гаражи, постепенно се разраснаха, теглиха кредити , накупиха си модерно оборудване, създадоха работни места, но кризата им разказа играта.
Така че и демокрацията не носи благоденствие на всички.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

25 Оня Дето Го Трият | 08.09.201119:49

Деде, винаги небрежно пропускате, че до тоя хал я докараха "строителите на социализна" + синовете и внуците им....... а не е виновна Демокрацията и демократите.
Демокрацията по цял свят им носи благоденствие, защото си нямат соц-дядковци като тука! Идея
И да, има цензура по възраст - както казах, не си единствения жив свидетел на соц-а, и ние помним какво беше....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

24 иван | 08.09.201119:29

Rose Mary
Нека не усложняваме толкова нещата. Аз говоря за неща, които не са ти известни, защото си родена около или след прехода. България през 1989 година имаше развита промишленост и селско стопанство, което създаваше поминък на населението и произвеждаше почти всичко, което беше необходимо за потреблението. Селското ни стопанство беше окрупнено, почти 80 процента от селскостопанските площи се напояваха чрез изградените мелиоративни системи.

Да не говорим за корабите на БМФ и траулерите от” Океански риболов” които плаваха по всички океани на света.

Не става дума за недъзите на плановото стопанство, които не създаваха предпоставки за иновации и бързо развитие. Предприятията имаха гарантиран пазар, нямаше конкуренция, която да стимулира развитието, като единствено средство за оцеляване във безмилостна стопанска среда .

Тава, което беше изградено от няколко поколения българи беше унищожено за броени години. Земята беше раздадена в реални граници, всички напоителни канали бяха разорани и унищожени. Племенни породисти домашни животни, които бяха подобрявани с години, бяха поголовно изклани. Трайни насаждения бяха изкоренени. Предприятията бяха закрити, машините и съоръженията нарязани на скраб.

За тези години се извърши тотална деквалификация на трудовите кадри. Няма производство и няма потребност от такива. Младите хора са без переспектива и да са получили образование нямат възможност да работят и да се усъвършенстват като специалисти. Изобщо не идва ред да получат трудови навици, които са предпоставка за висока производителност на труда им.

Това не е ли позор. Да внасяме пирони, тухли, керемиди, цимент, хранителни стоки от Турция. Плодове и зеленчуци от Гърция, Турция и Македония. Промишлени стоки от Китай.

Ти вярваш, че за 15 години ще може да се възстанови и то в по-високо качество, това което беше унищожено. И ще се отиде по-напред. Дано, както казваше баба ми „От нвоята уста, в Божиите уши.

Оня Дето Го Трият
Мисля, че тук във форума не е регламентирана възраст, ценз и други ограничения.
Аз излагам моята гледна точка, без да я налагам. Нямам причини да жаля за социализма, жаля за това, че компютрите и интернета станаха за българина „на гол корем чифте пищови”. Не искам да се повтарям на какъв хал е държавата ни.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

23 Оня Дето Го Трият | 08.09.201119:12

За тия дето хленчат по 9-те милиона....
Ми затворете границата, върнете вкъщи всички ония дето мият чинии на запад и отново ще сме 9 милиона. Хоп, готово, за една нощ направо луд!?!?!
А ако плачте за "затритото селско стопанство" - ми вървете дакопате, стуга сте драскотили коментари по форумите в работно време Лош или много луд
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

22 Оня Дето Го Трият | 08.09.201119:10

Някой тука се изказват все едно не са останали живи свидетели на соц-аШокиран
Моля, много добре си го спомняме какво беше, кой повече, кой по-малко....
Разни дядковци като Иван и Чинчифон да не бъркат мъката по бурната си младост с плюсовете на социализма - и двете са загубени каузи вече Смее се
И ако беше останал соц-а досега, компютър с интернет щеше да има само на бюрото на партииния секретар, а всички вие щяхте да бачкате на някой струг до насита....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.07.2011, 20:43

21 Бобо | 08.09.201117:41

Веселячка, ти показваш желязна антилогика. Въпросът ми е прост, по каква логика населенито растеше и стана 9 млн. 1987 от 7.5 млн. 1939? може би двете загубени световни войни са причината? Смее се Смее се Смее се
Колкото до днес икономическата, политическата, социална и демографска катастрофа е съизмерима само с падането на България под Османско робство?! Чуди се Чуди се Чуди се
Миналото било виновно!? Ами Чехия, Словения,Словакия, Хърватска, Унгария и Полша са със същото минало!Та не е миналото а бантустанската логика и идеи,с които са пълни главите на 90% от нашите самопризнали се гении! Шокиран Шокиран Шокиран
   

оценка

+0 -0