Тука има, тука няма едни пари | webcafe.bg
Webcafe

Тука има, тука няма едни пари

Webcafe
10.02.2017, 18:40 (обновена 13.02.2017, 16:10)
меглена кунева

Меглена Кунева и служебният министър Николай Денков си прехвърлят отговорността за проблема с програмата „Наука и образование за интелигентен растеж 2014-2020"

Отричай до последно, а после прехвърли вината. Това е веруюто на българската политика, което се изповядва сред мнозинството от хората с власт - от най-ниското ниво на човека с един печат, до най-високата административна единица. Затова и обикновено при кризи често няма виновни - независимо дали става дума за тежка катастрофа или за административен проблем. Ако успееш да излезеш чист, значи добре си си свършил работата.

Затова и новината, че България отново е заплашена от спирането на пари по еврофондове, не звучи като новина - този филм сме го гледали с ОП „Околна среда" и с парите по „Регионално развитие". Изненадата е, че този път става дума за образование, а то рядко влиза в едно изречение с думата „пари".

Програмата „Наука и образование за интелигентен растеж 2014-2020", по която временно са замразени плащанията заради установените от ЕК нередности, беше гордост за бившия министър на образованието Тодор Танев. Напускайки поста си в началото на 2016 година, той се похвали, че с нея в образованието са влезли 1,3 млрд. лева (ако трябва да сме точни - 1,37 милиарда лева).

Година по-късно обаче наследничката му - Меглена Кунева и служебният министър Николай Денков си прехвърлят отговорността за проблема с програмата. Нередностите по управлението и контрола й са констатирани, докато Кунева отговаряше за МОН - през октомври 2016 година. Николай Денков, в качеството си на заместник-министър с отговорност висше образование и европейски структурни фондове, е работил по програмата при трима министри - доц. Румяна Коларова, проф. Тодор Танев и за кратко - Кунева (преди да подаде оставка заради различията си с нея).

Кунева обаче твърди, че някой чете неправилно писмото от Брюксел и освен това става дума за предварителен одит. И двамата министри твърдят, че са си свършили работата. За ЕК обаче проблеми има. Вместо да се обясни защо отново нередностите се виждат първо отвън, а чак после се адресират от политиците в страната, за пореден път започна прехвърляне на топката с цел оневиняване и омаловажаване на ситуацията.

Ясно е, че парите от европейските програми винаги се оказват заплашени от пипалата на корупцията и личните интереси. Това продължава да бъде правило от приемането на България в Европейския съюз до днес - 10 години по-късно. Независимо дали става дума за пътища, за саниране или за образование, има ли пари, има проблем. Щом няма пари, секторът не е обект на интерес.

И ако все още нямаме магистрала „Хемус", всеки уважаващ себе си главен път е осеян с дупки, а санирането се превърна във фарс, съдбата на образованието е още по-лоша. То е оставено на самотек, а осмелилите се да станат учители или не са намерили друга работа, или са истински герои.

Ясно е, че секторът има нужда от пари. И то спешно. Но не в средства за запалки и промоционални материали, както планираше екипът на Кунева през лятото. Нито единствено от европейски проекти.

Знаят го и партиите, затова преди избори са щедри на обещания. ГЕРБ иска да увеличи учителските заплати, а образованието да стане национален приоритет. БСП също обещава повече пари за образование, а в програмата на Веселин Марешки то е обвързано с получаване на пари и апартаменти на изплащане.

Ако някой от тях изпълни обещанието си, това ще е новина. Но най-вероятно след няколко месеца предизборните идеи ще са забравени, а образованието ще продължи да си бъде приоритет само на хартия, за който да се разчита единствено на европейски средства.

Oще: брюксел  бсп  веселин марешки  герб  меглена кунева  наука  наука и образование  николай денков  образование  околна среда  оперативна програма  регионално развитие  тодор танев  финансиране  хемус 


Още от Да го web@...

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.11.2010, 00:11

6 dedogo6 | 12.02.201717:11

Таа се ненаяде...
Как па все тя не е виновна.А за колко още неща трябваше да са я насмотали, ако е само за това, с мед да я намажеш... Лош или много луд
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.08.2012, 16:39

5 scuba | 12.02.201713:47

Ей,Бичкия,ставаме двама.
Но няма проблем.
Във всяка жена има поне две дупки.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

4 Bichkiiata | 11.02.201721:48

ах какви лешници се крият под пурпурния сатен на Миглена ....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2013, 11:46

3 opetkov | 11.02.201715:31

Безсмислено и безсъдържателно писанийце сте написали. Изгубих си времето да го чета с повишено внимание. Не се разбира конкретната вина на Кунева или на другите споменати министри. Не се разбира каква точно е констатацията на ЕК. Направи ми впечатление неуместното споменаване на АМ Хемус по която европейски средства не са давани и няма да се дават. Нека като критикуваме да бъдем конкретни и да не лъготим на дребно, за да не заприличваме на тези които критикуваме. Апропо сигурен съм, че написалият горните редове не би се отличавал от Кунева и сие ако имаше възможност да заема техните постове.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.08.2012, 16:39

2 scuba | 11.02.201711:44

Абе,може да е всякаква,ама как и стърчат зърната под блузката!
Данно не са изкуственни.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 11.02.2017, 02:52

1 Иванчо | 11.02.201703:12

Пръмовата си е Пръмова - кожата си мени , но нравът не . Затова Б.Б. трябваше да се освободи от такива "партньори" . На ГЕРБ им трябва самостоятелно мнозинство , за да носят и славата и срамът от работата СИ .А не срамът за диверсантите на Костов и КГБ и ДС .
   

оценка

+0 -0