Тука има, тука няма едни пари | webcafe.bg
Webcafe

Тука има, тука няма едни пари

Webcafe
10.02.2017, 18:40 (обновена 13.02.2017, 16:10)
меглена кунева

Меглена Кунева и служебният министър Николай Денков си прехвърлят отговорността за проблема с програмата „Наука и образование за интелигентен растеж 2014-2020"

Отричай до последно, а после прехвърли вината. Това е веруюто на българската политика, което се изповядва сред мнозинството от хората с власт - от най-ниското ниво на човека с един печат, до най-високата административна единица. Затова и обикновено при кризи често няма виновни - независимо дали става дума за тежка катастрофа или за административен проблем. Ако успееш да излезеш чист, значи добре си си свършил работата.

Затова и новината, че България отново е заплашена от спирането на пари по еврофондове, не звучи като новина - този филм сме го гледали с ОП „Околна среда" и с парите по „Регионално развитие". Изненадата е, че този път става дума за образование, а то рядко влиза в едно изречение с думата „пари".

Програмата „Наука и образование за интелигентен растеж 2014-2020", по която временно са замразени плащанията заради установените от ЕК нередности, беше гордост за бившия министър на образованието Тодор Танев. Напускайки поста си в началото на 2016 година, той се похвали, че с нея в образованието са влезли 1,3 млрд. лева (ако трябва да сме точни - 1,37 милиарда лева).

Година по-късно обаче наследничката му - Меглена Кунева и служебният министър Николай Денков си прехвърлят отговорността за проблема с програмата. Нередностите по управлението и контрола й са констатирани, докато Кунева отговаряше за МОН - през октомври 2016 година. Николай Денков, в качеството си на заместник-министър с отговорност висше образование и европейски структурни фондове, е работил по програмата при трима министри - доц. Румяна Коларова, проф. Тодор Танев и за кратко - Кунева (преди да подаде оставка заради различията си с нея).

Кунева обаче твърди, че някой чете неправилно писмото от Брюксел и освен това става дума за предварителен одит. И двамата министри твърдят, че са си свършили работата. За ЕК обаче проблеми има. Вместо да се обясни защо отново нередностите се виждат първо отвън, а чак после се адресират от политиците в страната, за пореден път започна прехвърляне на топката с цел оневиняване и омаловажаване на ситуацията.

Ясно е, че парите от европейските програми винаги се оказват заплашени от пипалата на корупцията и личните интереси. Това продължава да бъде правило от приемането на България в Европейския съюз до днес - 10 години по-късно. Независимо дали става дума за пътища, за саниране или за образование, има ли пари, има проблем. Щом няма пари, секторът не е обект на интерес.

И ако все още нямаме магистрала „Хемус", всеки уважаващ себе си главен път е осеян с дупки, а санирането се превърна във фарс, съдбата на образованието е още по-лоша. То е оставено на самотек, а осмелилите се да станат учители или не са намерили друга работа, или са истински герои.

Ясно е, че секторът има нужда от пари. И то спешно. Но не в средства за запалки и промоционални материали, както планираше екипът на Кунева през лятото. Нито единствено от европейски проекти.

Знаят го и партиите, затова преди избори са щедри на обещания. ГЕРБ иска да увеличи учителските заплати, а образованието да стане национален приоритет. БСП също обещава повече пари за образование, а в програмата на Веселин Марешки то е обвързано с получаване на пари и апартаменти на изплащане.

Ако някой от тях изпълни обещанието си, това ще е новина. Но най-вероятно след няколко месеца предизборните идеи ще са забравени, а образованието ще продължи да си бъде приоритет само на хартия, за който да се разчита единствено на европейски средства.

Oще: брюксел  бсп  веселин марешки  герб  меглена кунева  наука  наука и образование  николай денков  образование  околна среда  оперативна програма  регионално развитие  тодор танев  финансиране  хемус 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.11.2010, 00:11

6 dedogo6 | 12.02.201717:11

Таа се ненаяде...
Как па все тя не е виновна.А за колко още неща трябваше да са я насмотали, ако е само за това, с мед да я намажеш... Лош или много луд
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.08.2012, 16:39

5 scuba | 12.02.201713:47

Ей,Бичкия,ставаме двама.
Но няма проблем.
Във всяка жена има поне две дупки.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

4 Bichkiiata | 11.02.201721:48

ах какви лешници се крият под пурпурния сатен на Миглена ....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2013, 11:46

3 opetkov | 11.02.201715:31

Безсмислено и безсъдържателно писанийце сте написали. Изгубих си времето да го чета с повишено внимание. Не се разбира конкретната вина на Кунева или на другите споменати министри. Не се разбира каква точно е констатацията на ЕК. Направи ми впечатление неуместното споменаване на АМ Хемус по която европейски средства не са давани и няма да се дават. Нека като критикуваме да бъдем конкретни и да не лъготим на дребно, за да не заприличваме на тези които критикуваме. Апропо сигурен съм, че написалият горните редове не би се отличавал от Кунева и сие ако имаше възможност да заема техните постове.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.08.2012, 16:39

2 scuba | 11.02.201711:44

Абе,може да е всякаква,ама как и стърчат зърната под блузката!
Данно не са изкуственни.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 11.02.2017, 02:52

1 Иванчо | 11.02.201703:12

Пръмовата си е Пръмова - кожата си мени , но нравът не . Затова Б.Б. трябваше да се освободи от такива "партньори" . На ГЕРБ им трябва самостоятелно мнозинство , за да носят и славата и срамът от работата СИ .А не срамът за диверсантите на Костов и КГБ и ДС .
   

оценка

+0 -0