Пазете си децата | webcafe.bg
Webcafe

Пазете си децата

Мая Венелинова
04.10.2015, 16:52 (обновена 04.10.2015, 19:06)
агресия

Снимка: © Getty Images

Пълното бойно снаряжение обикновено се оправдава със страха от набези на крадци. Оправдан страх, наистина, но апашите идват в домовете ви чат пат, а децата ви са там постоянно

Не за пръв път се случва дете да пострада или загине от оръжието на свои близки или познати. Проблемът е че газовият пистолет не се води като огнестрелно оръжие в България и правилата за съхраняването му не са стриктни. Масово газови оръжия се преработват в бойни, боеприпаси се съхраняват не по надлежния ред, деца имат достъп до тях и трагедии не липсват.

За отговорната за контрола върху оръжията служба у нас - КОС, чуваме само при подобни инциденти или при кампанийни акции по изземане на боеприпаси. Междувременно по села и паланки дядовци спят с брадви под възглавниците, а в скриновете им дремят пушки, пистолети и цели кутии патрони.

Пълното бойно снаряжение обикновено се оправдава със страха от набези на крадци. Оправдан страх, наистина, но апашите идват в домовете ви чат пат, а децата ви са там постоянно. Основната отговорност все пак е на родителите.

Не може ежедневно да ставаме свидетели на това как майки крещят панически на децата си да не пипат това или онова, защото е "акано", да внимават да не ожулят коляно, да не тичат, да не скачат, да не падат и да не правят всички нормални "детски" неща.

Същевременно бащите им (в повечето случаи) държат цели бойни арсенали - било защото са запалени ловджии или просто за да се бранят от евентуални недоброжелатели.

Проблемът у нас не може да се мери с мащабите на този в страни като САЩ, например, но поредният инцидент показва, че проблем има. И той е най-вече в манталитета. 

Всяко хлапе е стреляло с пушка, със служебния пищов на баща си, ходило е на лов, стрелбище или просто е целило пъдпъдъци. И в това принципно няма нищо лошо. Само че така се поражда интерес към оръжията. А да лишиш детето от нещо, което му е интересно, съгласете се, е трудна задача.

Правилното съхранение на пушки и пистолети обаче е ангажимент, който родителят трябва да поеме. Да притежаваш пистолет е преди всичко огромна отговорност, защото в ръцете ти е поверена смъртоносна сила.  Достъпът на деца до оръжия би трябвало да е ограничен и да е първа грижа.

Липсата на дисциплина също е огромен проблем и това перфектно личи от стотиците притежатели на законно оръжие, които всяка Нова година се считат за задължени да изпразнят един пълнител във въздуха.

Защото и в театъра, и в живота, има ли пушка на стената - ще гръмне. И в повечето случаи ще уцели не когото трябва. Оттам нататък кулисите падат и връщане, уви, няма.

Oще: дгу  инцидент  огнестрелно оръжие  оръжие  оръжия  пистолет  пушка  севлиево 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.