50 нюанса сиво | webcafe.bg
Webcafe

50 нюанса сиво

Webcafe.bg
20.02.2014, 16:37 (обновена 20.02.2014, 17:56)
Данев

Снимка: © webcafe.bg

Според данни, изнесени днес от председателя на БСК Божидар Данев Повече от 12.4 млрд. лева са погълнати в сивата икономика за 5 години

От 2007-а до 2012-а сивата икономика в България не е помръднала - или само в рамките на статистическата грешка: 32.7% към 31.9 на сто от БВП. Данните са на Европейската комисия.

Според данни, изнесени днес от председателя на БСК Божидар Данев Повече от 12.4 млрд. лева са погълнати в сивата икономика за 5 години.

Брутният вътрешен продукт на България се е увеличил с 29% от 2007 до 2012 г. - от близо 65.2 млн. лева до 77.5 млн. лева, а в същото време ръстът на данъчните приходи е само с 11%.

Данев посочи, че парите отиват за "създаване на нови мощности, търговия с влияние и социално благополучие по некоректен начин".

Делът на сивата икономика е най-голям в строителството, търговията и туризма, а все повече компании аутсорсват дейности към "сиви фирми".

А България е първа в Европа по обем на недекларирана заетост (22-30%), която е част от сивата икономика, както става ясно от доклад на Главна дирекция "Заетост" на ЕК.

Какво виждаме? Че две правителства не са успели да изсветлят огромния сив сектор в България, а вместо това продължават да изцеждат останалите коректни данъкоплатци. Като добавим и затритите от ГЕРБ малки фирми и над 400 000 работни места, излиза, че държавата в лицето на институциите си - НАП, Главна инспекция по труда, че дори и ДАНС - тъй като ГДБОП мина там, напразно харчат същите тези пари на данъкоплатците, които се събират с толкова труд.

И дори не си правят труда да спрат препирането на пари от сивия сектор в легални дейности.

Икономика във всички нюанси на сивото е бавно убийство за една държава и системите й, които са пряко зависими от събирането на приходи в бюджета - здравеопазване, образование, сигурност.

Няма по-голямо доказателство за приемственост в задкусилието от тези данни. Независимо колко от ГЕРБ се напъват да доказват какво са свършили - и от БСП и ДПС как сме си живели при тройната коалиция. Все едно. Сивата икономика е същата - българите, които работят без осигуровки - или на минимални, и вземат пари на ръка - също.

Не го забравяйте, когато поемете към урните.

Oще: бвп  божидар данев  влияние  заетост  сива икономика  търговия 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.12.2012, 10:07

5 Борката | 21.02.201404:28

1.В България няма голяма фирма ,която да е 100% в сивата икономика-това е абсолютно невъзможно.Да крие данъци-да,да ДОплаща на ръка,освен по банка-пак да,да има черна каса-разбира се,но да съществува в изцяло в сивия сектор е утопия.По ред причини.
2.Няма висококвалифициран специалист-доколкото ги има изобщо,който би си позволил да избере сивия сектор пред голяма фирма с резонна политика,но това е една друга огромна тема.И да с кубинки са и ги ползват усърдно по предназначение в пълния смисъл. (Това по повод статията на Роуан)
3.Не знам по каква причина е изтипосана снимката на Божидар,но тук не трябва да има никакви грешки.БСК е орган ,който към момента ,а и не само, е защитавал,защитава и ще защитава интересите изключително и само на най-едрия бизнес в България.Моделът на БСК е толкова далеч от идеята на стопанска камара,колкото това е практически възможно.Като се започне от изкривения мониторинг,невъзможността за обратна връзка и или нежеланието за чуваемост,както и нула законодателни инициативи насочени към развитието на средния и дребния бизнес.
Тук маркер за корекция трябва да бъдат сдружения от типа на Норвежката или Английската камара,но разбира се това е невъзможно с това управително тяло.
4.Ако някои хора обясняват разликата в отношението на ръста към данъците само със сивата икономика,то той просто иска да деформира стопанската реалност.
5.Микроглобализацията,за разлика от глобализацията,работи изцяло в ущърб и на предприятия,а и на държавата. В допълнение на това има засилваща се тенденция да се гледа на фирмите ,които не се занимават с износ,като на стока втора ръка.Тук визирам и фирмите заложили на чисто търговска основа, без капка представа от производство.
6.Защо в българското трудовоправни отношения не е взет модела на пълния смисъл на понятието самоосигуряване,при положение,че това ще развърже ръцете на толкова много хора?
Просто трябва да вземем добрата практика и да я приложим.А до тогава ще слушаме данни и анализи от разни, тъй наречени специалисти ,лобиращи за финансовия успех на големите данъкоплатци.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

4 Rowan | 20.02.201421:06

Грешка в мерника накрая на статията. Институциите оплюти като виновници не са причина за сивата икономика. И двете са следствия – и институциите и сивата икономика. Пък щото не съм журналист седнал в кабинет и търсещ в нета истината за света и живота, а обикновен гражданин с определен кръг познати, мога и да се обоснова, защо мисля така.

Редовия чиновник, следовател, прокурор и съдия (дето трябва да се борят) едно, че няма никакъв шанс да пипне сивите фирми, щото изхвърча от системата още само докато си го помисли, но и да я пипне въпросната фирма, няма по кой закон да натика някого в затвора. Рибата се вмирисва откъм главата, а главата на нашата политическа риба не просто мирише, а направо смърди.

Партии на власт се сменят, фирмите са си същите. Политическата борба у нас е само за това, кой да се докопа до вимето и да бозае.

Пък как сивата икономика спъва развитието, драснах преди няколко дена, при това на простичкия и достъпен за българина футболен език:

http://rowancomments.com/za_sivata_ikonomika/
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

3 deowin | 20.02.201420:42

pepe, да предположим, че твоята хипотеза е вярна и държавата наистина не работи.
В тази реалност, обаче, твоят манталитет абсолютно гарантира запазването на това статукво - държавата не работи, и няма как дори хипотетично да проработи, ако всички се придържаме към поведението, което проповядваш - неплащане на данъците. С други думи, излиза, че на думи критикуваш неприятното статукво, в което вярваш, но на дела го поддържаш.
Забележи, че ако хипотезата ти е грешна, и държавата работи поне малко, твоят модел на поведение е още по-пагубен, защото обрича и малкото съществуващо добро.
Единственото му "предимство", е, че е пагубен за държавата като цяло, но на теб самия дава краткосрочна полза.
Този тип краткосрочни еднолични ползи, без оглед на дългосрочните изгледи или интересите на обществото като цяло, са характерно предпочитани от една конкретна класа хора - престъпниците.
Неизненадващо, неплащането на данъци е престъпление.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 29.11.2012, 16:43

2 Hrant Topuzyan | 20.02.201419:59

"Като добавим и затритите от ГЕРБ малки фирми и над 400 000 работни места, излиза, че държавата в лицето на ..."Аман от тази демагогия.Със или без ГЕРБ, тези работни места щяха да изчезнат.Строителният балон се спука и щеше да се спука ако ще С.Станишев да беше останал премиер и ПЕС да го бяха предложили за шеф на Партията на социалистите от петте континента, пък те да го бяха предложили за шеф на партията на социалистите от Слънчевата система и т.н. ...чак до шеф на социалистите от Млечния път.Апропо, балонът на недвижимостите още изпихва - строителството продължава да отбелязва спад.Добре че са руснаците, които иначе толкова мразим, че все още има строителен сектор у нас.А това че сивата икономика си е все същия дял ако не е доказателство за това че не ГЕРБ ни е проблема и че тезата на автора не струва...Изобщо се начетох на статии, които сами себе си отричат.Въобще вие журналистите някаква мозъчна дейност имате ли?Че Боко и Цвъцко са прости е ясно.Ама вие сте бетер от тях.Понякога имам чувството че живея в страната на глупците.Защо огромната част от хората в България не отидат в най-близката библиотека, не си вземат едни книжки по макроикономика и поне малко не се образоват?
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 20.02.201419:58

Че за какво му е на някой да плаща данъци на държава, която не работи? И за какво да ги плаща - зада се дадат на политици, които никой не харесва, или на цигани, които никога не са работили каквото и да било? Или на корумпираната съдебна система, зада може тя да съди срещу тези, които я издържат - данъкоплатците?
   

оценка

+2 -0