Особена логика | webcafe.bg
Webcafe

Особена логика

Мирослав Спасов
05.06.2014, 17:17 (обновена 09.06.2014, 11:31)
орешарски

ДПС наистина е коректен коалиционен партньор, защото вариантите, които предлага означават, че кабинетът да подаде оставка най-късно през септември, когато е и процедурата за номинация за европейски комисар

Лютви Местан каза няколко неща в прав текст, така че е време да разсъждаваме. Мисълта лети към следващото управление. Орешарски бе казал с достолепие, че носи всеки ден оставка и щял да я подаде веднага, щом усети изпарена любовта на БСП и ДПС. Е, Местан го каза съвсем директно, макар не с упрек към него самия, но Орешарски взе, че се изпари заедно с онова нещо мистериозно нещо в джоба. Както и преглъщащият още горчивия вкус на поредната изборна загуба Сергей Станишев.

Той бе поставен в класическа засада от по-малкия си коалиционен партньор, предложил три варианта и две дати за нови избори за ужас на социалистите, които определено нямат интерес от това.

Но да разсъждаваме по пътя на логиката. Какви са фактите?

Първо, имаме правителство, чийто край се насрочва публично от партиите в рамките на 4-12 месеца. Всички имат претенции кога да са изборите и ще се пазарят. Това означава, че задкулисно нещо трябва да се свърши. И веднага изплува обосновано предположение, че става дума за „Южен поток".

БСП обвини в рекет не кой да е, а Европейската комисия заради започналата наказателна процедура срещу България, и не само. Чашата преля, след като правителството набързо и на тъмно направи търг за избор на строителя на българския участък от тръбата. Победителят ("Стройтрансгаз консорциум" на близкия по Путин Генадий Тимченко) се знаеше предварително.

Така че руската тръба може да бъде видяна не като спасителен пояс, а като баница, която пък се свързва с разделяне и лапане, с кръгове и лобита. Външният натиск е очевиден, след като няколко руски компании мъдрят с МИЕТ какви промени в Закона за енергетиката да бъдат направени, за да получи тръбата непознат за ЕС статут.

Второ, което и да е, правителството ще се сблъска със спрени европейски фондове, блокирани проекти и държавен дълг от 4.4 млрд. лв. до края на годината. Тъй като ръце потрива Бойко Борисов, ГЕРБ има интерес от предсрочни избори или сега, за да направи свой Бюджет 2015, или в края на следващата година.

Трето, имаме нов балансьор (по Иван Костов), който в последните дни се самоопредели като консерватор в европейски план, но междувременно предложи коалиция на БСП, ""ако се отърве от Станишев и съпругата му". Имаме и Реформаторски блок, който пази партизанска позиция по отношение на партньорствата с останалите партии в следващото Народно събрание.

Вариантите

Лютви Местан по-рано беше казал, че дълги години България ще се управлява от коалиции. На практика неговата партия стои във властта без прекъсване от 2001 г. насам - дори по времето на ГЕРБ, когато кадрите на ДПС в ключови министерства като земеделското бяха запазени.

Неслучайно сега ГЕРБ и ДПС са спрягани в един отбор. Двете партии сближиха позиции и по „Южен поток", след като Местан натърти, че тръбата трябва да се подчини на европейското законодателство и нищо не трябва да се прави, „въпреки Брюксел".

Освен това, като умел диригент Местан иска „контролиран преход към стабилизиране на политическия процес" и „плавно предаване на властта на служебно правителство" . Между редовете излиза, че ДПС иска да контролира този плавен преход и да има свои представители в евентуалното служебно правителство, което по Конституция се назначава от държавния глава.

ГЕРБ може да управлява негласно с ДПС, но за целта ще му трябва официален партньор. И тук реформаторите са чудесно попадение, стига да приемат вариант, при който ДПС получава парче от баницата и запазва кадрите си в държавния апарат.

В другия лагер са БСП, АВБ и ББЦ, които описват „Южен поток" като жизненоважен. Самият Иван Костов дори набеляза ББЦ за балансьор в следващото управление и декласира ДПС от тази позиция, която традиционно беше приписвана на движението през годините. "Вечният виновник" дори предрече, че Бареков може да се коалира с всеки, когото поиска, защото нито БСП и ДПС, нито ГЕРБ и Реформаторският блок могат да сформират коалиционни правителства в настоящата ситуация.

За момента новият политик отрича всякакви общи действия единствено действия с ДПС. Това се вписва в тиражирания конфликт между Делян Пеевски (ДПС) и Цветан Василев.

За да се случат всички тези варианти, партиите трябва да минат през избори. Което означава, че можем да им объркаме сметките, ако има висока избирателна активност, която да компенсира купения и контролирания вот. Там логиката е особена.

Другото важно е номинацията за европейски комисар, но личната кариера на Станишев вече втръсна. ДПС обаче наистина е коректен коалиционен партньор, защото вариантите, които предлага означават, че кабинетът да подаде оставка най-късно през септември, когато е и процедурата за номинация за европейски комисар.

Единственото сигурно е, че Сергей Станишев вече няма друг шанс за спасение, освен с първия самолет за Брюксел. Защото партийните му другари вече точат ножовете.

Oще: ббц  бойко борисов  бсп  герб  дпс  избори  лютви местан  народно събрание  предсрочни избори 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.01.2012, 13:47

1 sizif | 06.06.201410:17

Пич, къде ми е страната
От 2006 година до преди около 6 месеца активно се занимавах с опити да се обясни на политическата класа и българското общество за важните теми и посоката на промяна, към която трябва да се насочим. Последните избори ме доведоха до истинско отчаяние за бъдещето на България. Шамарите, който обаче получавам от „независими“ медии и политици- социопати ми са вече в повече.
Не желая да си представя картината в България , след парламентарни избори веднага. Резултата ще е бетонирано политическо статукво и абсолютно безперспективие за нас
Какви са реалните причини за изборите:
Пари, пари и още пари- до към средата на 2015 България трябва да направи окончателните плащания по евро проектите. Крайните срокове за доста обществени поръчки следователно ,трябва да бъдат направени най- късно до октомври- ноември.
След тази дата кой ще е на власт не е от значение. Затова и Бойко бърза да се върне преди този срок, а съответно управляващите да се задържат до тогава.
Истината е , че и едните и другите създадоха отвратителен бърдак. При обществените поръчки корупционните схеми са в 99 процента от случаите. И към момента има ясни свидетелства за реално партньорство на ГЕРБ и ДПС (например община Своге с кмет от висшия ешелон на ГЕРБ и фирми по обществените поръчки от ДПС)
В олелията на този цирк ще се забрави за референдума. След евентуални избори, ще се създаде кабинет на националната безотговорност, който напълно ще довърши България
Решението:
Незабавен референдум- за мажоритарни избори (100% мажоритарни. Явно е , че системата в момента не работи. Явно е, че трябва промяна и тя трябва да е кардинална).
В науката когато резултата е негативен се търси причината за това, като обикновено се наблюдава 1 или няколко фактора как оказват влияние. Опита ни досега е бил с нищожен дял на мажоритарния фактор. Време е да увеличим дела му до 100% и тогава да оценим как влияе това на развитието ни. Интересно ще ми е , как тогава лобисти ще купят 121 гласа за техни закони. Сега е лесно – дават пари в ръководството на партията , а те спускат решението надолу (къде с пари, къде с ритници)
Електронно гласуване и най- важното – задължително гласуване.
Личното ми мнение е, че гласуването трябва да е явно. Време е да осъзнаем , че с акта на гласуване носим отговорност. Тя не се състои в последващи наказания след грешен избор, а в необходимостта от осъзнаването на грешката и нужното действие за корекцията и. Аз се занимавам с научна дейност и за мен грешката е просто РЕЗУЛТАТ- действие породено от неправилни предходни стъпки и съждения. Веднъж осъзнато – единствения път е коригиране на грешката
Завършвам със стихотворение на най- великия българин – Хр. Ботев
СТРАННИК


Бързай, странник, върви скоро
къща бащина да стигнеш,
пред къщата играй хоро,
през хорото ти ще минеш.

"Добре дошел", ще ти кажат
деца, баби и подевки;
а момите - те играят
подир дружкини засевки.

Няма нищо! Други зема
тази, що си нявга любил;
но и за теб моми има:
бог не си с камъни бил.

Ще излезе стара майка
да посрещне мила сина,
ще заплаче, ще завайка:
"Син дочаках от чужбина!"

Ще прегърне мъжка снага,
а ти нейни стари кости;
ще чуйш майчина си тъга,
ще чуйш нейни думи прости.

Ще чуйш, ала недей плака,
първо либе че сгодили,
друга вест те тебе чака -
за баща и братя мили!

Турци тейка ти убиха,
братята ти и двоица
полежаха, па изгниха,
отровени във темница.

Но то нищо! Ти да си жив,
баща скоро ще да бъдеш, -
бог е добър и милостив,
а ти трябва род да въдиш.

На, че плачеш! Ех, жена си!
За жени е плачът даден,
за жени, за сиромаси:
ти не си ни гол, ни гладен.

Речи тамо: "Бог да прости",
на попове по патрихил,
на трапеза свикай гости,
пък бъди, какъвто си бил!

Земи жена хубавица
или грозна със имот;
народи рояк дечица
и с сюрмашки ги храни пот.

Тъй глупецът, тъй залита
да прекара добър живот,
и никога не се пита
човек ли е той или скот!
   

оценка

+0 -0