Пчелите са спасени напук на такива като Найденов | webcafe.bg
Webcafe

Сладка победа - напук на Найденов и сие

Емилия Милчева
01.05.2013, 17:44 (обновена 02.05.2013, 10:29)
Мирослав Найденов

Снимка: © Sofia Photo Agency

Добре, че Съветът на министрите на ЕС прегласува решението си за пчелите

Ако и вие сте членове на Avaaz community сигурно сте получили съобщението, че Европа забрани опасните за пчелите пестициди, напук на усилията на големите концерни като Bayer.

Омотани в тъпата ченгеджийница, която се вихри в държавата, пропуснахме тази победа, която се изчислява като принос от $22 млрд. за селското стопанство. Забраната влиза в сила от 1 декември.

Става въпрос за химикалите имидаклоприд и клотианидин, произвеждани от германската Bayer, и тиаметоксам - на швейцарската Syngenta. С тях се третират семена и се пръскат големи площи от посеви, което вреди на пчелите.

Макар че както и първия път, гласуването е било закрито, победата е постигната - благодарение на усилията на хората, учените и отговорните правителства. Наложена е забрана за използването на трите пестицида за 2 години.

Това е прегласуване на същото онова решение, където наскоро България, по съвета на бившия-и-никога-повече във властта (няма да се уморим да го повтаряме) Мирослав Найденов, доскоро министър на земеделието и храните, гласува с "въздържал се".

Благодарение на тази й позиция и на позицията на още няколко европейски страни, Съветът на министрите на ЕС не успя да забрани три опасни за пчелите пестициди.

Приносът на Avaaz и членуващите в него е петиция с подписите на 2.6 милиона души и демонстрации в Париж, Брюксел и Кьолн. В България протестираха пчеларите.

Но в резултат на протеста им служебният премиер Марин Райков обеща при прегласуване на решението България да подкрепи забраната на пестицидите. Напук на големите фермери и компаниите-вносители на пестициди.

Пчелите опрашват две трети от цялата ни храна, напомнят Avaaz.org, така че когато учените предупреждават, че измират, това си е наистина катаклизъм в световен мащаб. Слава богу, не се намери някой евродепутат от ГЕРБ, който отново да остойностява загубите на концерните и приносът на пчелите.

Oще: ек  ес  забрана  мирослав найденов  пестициди  пчели 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.