Тука има - тука нема нови учебници | webcafe.bg
Webcafe

Тука има - тука нема нови учебници

Златина ДимитроваЗлатина Димитрова
07.04.2016, 19:50 (обновена 07.04.2016, 20:16)
Ученици

Снимка: © Webcafe.bg

Така или иначе, както казва зам.-министърът на образованието Диян Стаматов, в днешно време 90 на 100 от учениците получават информацията си извън учебника - от интернет.

Напук на цялата енергия и ентусиазъм на Министерство на образованието, нито денонощието ще стане 25 часа, нито учебниците за 1 и 5 клас ще бъдат готови преди началото на учебната година - нещо, което се подразбираше отдавна. Когато се въвежда нова концепция за образованието в България, каквато е целта на новия Закон за училищно и предучилищно образование, учебници за няколко месеца не се пишат.

Особено ако всяка промяна преминава през крайно хаотичния шум на обществото, което успя да вземе главата на образователния министър заради несъществуващи идеи в учебниците - същите учебници, които учениците ту ще имат, ту няма да имат за началото на учебната година.

Когато все още министър на образованието беше Тодор Танев, той обясни, че няма проблем учениците да започнат новата година със стари учебници и че това няма да пречи в прилагането на новата програма.

Когато обаче Меглена Кунева пое страстно ролята си на патриотичен водач на министерския пост, учебниците се превърнаха в основен приоритет. Тя защити и Балканджи Йово, и Паисий, и робството в програмата. Смени екипа си с патриотично настроени хора, провежда срещи и съвместни интервюта с учителки - вложи цялата пиар енергия, на която е способен екипът й, за да успокои надигналото се вълнение в сферата на образованието.

Въпреки това дори тя не успя да създаде учебници в срок, по-кратък от възможния. Изненада е все пак, че учебникът по история за 5 клас вероятно ще е единственият нов за учениците - сякаш именно в историята се съдържа цялата нова концепция за образованието.

Новите учебници рано или късно ще станат готови. Така или иначе, както казва зам.-министърът на образованието Диян Стаматов, в днешно време 90 на 100 от учениците получават информацията си извън учебника - от интернет. Можеше просто да се избегне стресът за родителите с „тука има - тука нема" нов учебник тази година.

Oще: антон хекимян  балканджи йово  диян стаматов  кунева  меглена кунева  министерство на образованието и науката  мон  наука  образование  образователен министър  паисий  патриотизъм  робство 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.08.2014, 09:51

2 Verche | 11.04.201611:20

Едни милионе требва да се усвоят и за да стане това тихо и мирно, вдигаме шум за учебниците и новите програми...
п.п. Като родител на бъдещ първолак+работник в издателство=нерви не ми останаха.... Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

1 pixie | 07.04.201622:28

Кипи безсмислен труд...
   

оценка

+0 -0