Фишът на Темида | webcafe.bg
Webcafe

Фишът на Темида

Дияна Костова
23.02.2015, 20:29 (обновена 25.02.2015, 21:16)
заседание на висшия съдебен съвет

Снимка: © webcafe.bg

Едва ли ВСС можеше да избере по-неподходящ момент, за да отвори темата за магистратските заплати...

Съдебните кадровици (без значение от състава си) винаги са имали превратен усет за общественото мнение, но този път наистина надминаха себе си.

Защото ВСС не можеше да избере по-неподходящ момент, за да отвори темата за магистратските заплати.

В разгара на предизборната разправия за държавния дълг и дефицитната обреченост на публичните финанси трябва да имаш доста здрави нерви, за да тропнеш по масата на финансовия министър с извънредно платежно нареждане за 24 млн. лева.

(В същия ден на среща на Тристранния диалог въпросният финансов министър се сопна на работодателите, че повдигат темата за дълга с доста недиалогичния израз "ще берете ядове").

Проблемът не е в това, че магистратите не заслужават адекватно заплащане за труда и отговорността, които влагат в изпълнение на задълженията си. Напротив. През техните ръце минават дела за житейските и финансовите интереси на стотици хиляди хора и фирми.

И със сигурност съдиите и прокурорите с по 1546 лева основна заплата не са виновни за дълбоката имиджова криза на съдебната власт.

Но има нещо друго - само преди два месеца беше приет Бюджет 2015, на хоризонта не се задава актуализация, с други думи - влакът на Горанов отдавна замина.

От друга страна, някак не се задава и рязко подобряване на качеството в съдебната система.

Нито рязък спад на щетите, които съдът и прокуратурата нанасят с бездействието или некадърността на отделни свои представители - нищо подобно, дори обезщетенията, които държавата плаща заради вреди, причинени от органите на съдебната власт, се увеличават постоянно (приблизително по 3-4 млн. лева на година).

Няма и особени резултати от реформата на неравномерната натовареност в съда и прокуратурата - съотношението между разглежданите дела на районен съдия в София и в глухата провинция е около 10:1, докато заплатите "капят" по щат.

На този фон през декември 2014 г. правителството на съдебната власт се почерпи предколедно с 1/3 надбавки към заплатите. Толкова по въпроса за сериозната загриженост на ВСС за статута и благосъстоянието на редовия магистрат.

Впрочем, последното повишение на заплатите в системата беше разрешено през лятото на 2012 г. "на прощаване" от стария състав на ВСС. На новия също му се вижда краят, а и рано или късно днешните кадровици ще се върнат обратно в хранителната верига на българското правораздаване.

Ако това е представата за "полезно наследство" на съдебната номенклатура, здраве му кажи.

А междувременно - гнили ябълки, загубени тефтерчета, избягали затворници, безкрайни разправии с висши магистрати в главните роли - и нулева чувствителност към отговорността на съдебната власт.

Oще: висш съдебен съвет  владислав горанов  всс  възнаграждение  заплати  магистрати  прокурори  съдебна власт  съдебна реформа  съдии 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

2 KingoftheROAD | 01.03.201523:55

Шами, може да е примитивно, но докато не заиграе дървен господ по кратунските тикви, дето се имат за валастимеющи, никой няма да направи нищо за подобряване на каквото и да било в България.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

1 Шамито | 24.02.201516:06

Към автора ако ме чете.Факта че сме делегирали права да бъдат съдници не сме им отнели правата да бъдат човеци.И те живеят в условията на пазарна икономика.Не предяваваме ли твърде високи морални изисквания.Сентенция–каквито политици такива съдници.Къде грешката –в системата или в хората?Ако приемем че целта е да облъчваме зомбитата без да дълбаем за първопричината–няма лошо–професионализъм.С уважение.
   

оценка

+0 -0