Нали за това са приятелите? | webcafe.bg
Webcafe

Нали за това са приятелите?

АПАлександър Петров
01.10.2017, 17:49 (обновена 17.01.2018, 12:32)
Делян Добрев в Канал 3

Снимка: © Facebook, Делян Добрев

Кадруването го има откакто още има администрация

Поредния "гейт" с властово участие е напът да коства политическата кариера на Делян Добрев. Или може би не? Все пак нито Добрев е Фийон, нито България е Франция.

Мощната подкрепа от структурите след новината за оставката му в стил #ВсичкиОбичамеДелян току-виж върнала везните на партийното равновесие. Не е да не се е случвало. Това са стари трикове - с едната ръка пишеш оставката, с другата - броиш подкрепата.

Историята накратно е следната: Добрев, който е и областен ръководител на ГЕРБ за Хасково, натискал негови хора на ключови позиции в общинската администрация на града. И сега се надигна вълна от обществено възмущение.

Ама чак сега ли забелязваме, че в България има такива неща? Кадрувания и различни "дрийм-тиймове". Та в нашия език си имаме специален термин за тия работи.

Шуробаджанащина му се казва.

И не, че не е скандално. В конкретния случай съученици, кумове и бизнес партньори са назначени на временни позиции като директори и секретари в общината. През хора на такива позиции минават далеч не малко пари, те разполагат с влияние, ресурси и власти, които не са за подценяване, особено ако има някакви странични помисли извън длъжностната характеристика (макар да не знаем дали е така в действителност).

И да, подобно лансиране на личности, ползващи се с лична протекция "отгоре" е грешно и влиза в противоречие с идеята за здравото демократично общество.

Въпросът обаче е, че този скандал го дъвчем сега, защото вътре в ГЕРБ очевидно си имат някакви проблеми, които излизат на бял свят под формата на замеряне с компромати.

Кметът от ГЕРБ бил абдикирал от предизборните си обещания, а областният координатор на партията Делян Добрев кадрувал и се опитвал да управлява вместо него града и общината. Кметът се дистанцира от Делян Добрев - местният клон на партията се дистанцира от кмета. Патова ситуация.

Намесват се местните кадри на конкурентната БСП и скандалът се раздухва.

Че скандал има - има. Въпросът е как реагираме на него?

Защото този скандал е абсолютната и повсеместна действителност в България.

Историята мълчи колко министерства са ставали свидетели как именно по тази схема министри, зам.-министри, шефове на дирекции и т.н. си "инсталират" на някоя не особено видима и не особено трудоемка позиция я любовницата, я племенника, я някое приятелско дете... Факт е, че всички знаем поне няколко подобни истории.

Слагаш ги там, където няма да пречат, и те доволни, и ти доволен. Подобно дон Корлеоне после просто береш плодовете на услугите си.

И като дойде време за избори се започва едно голямо звънене. Понякога дори не е нужно да има избори.

На практика цялата страна е маркирана от подобни йерархично-шуробаджанашки връзки, които колкото и да не ни се иска, определят не малка част от политиката на страната.

И ако ще се възмущаваме, нека го направим и тук, и във всеки един друг подобен случай, който видим.

Да отворим широко очи.

Въпросът е имаме ли сили като общество за подобно нещо, или ще си останем само с отделни и спорадични викове срещу статуквото от рода на "аз на тебе, ти на мене".

Честно казано не можем със сигурност да твърдим, че така стоят нещата в случая с Делян Добрев. Факт е, че негови близки, приятели и съученици заемат нерегламентирано своите постове. В крайна сметка именно те ще му костват политическата кариера, поне засега. Но да не го мислим него. С такава мощна подкрепа от структурите на ГЕРБ, все някой ще отвори местенце и за него.

Все пак... за какво са приятелите...

Oще: администрация  делян добрев  кадруване  кумгейт  услуга за услуга  шуробаджанащина 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.02.2011, 17:30

3 Emilat | 02.10.201711:44

В случая затова се пише слято.
А сили срещу "подобно нещо" обществото ни няма. Факт! Ставащото с "Дунарит" и "Емко" доказва твърдението. И си стои въпросът срещу кого/какво беше протестът след назначаването на Пеевски за председател на ДАНС ? А протест ли беше?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

2 Гризли | 02.10.201711:16

Най-младият министър (ако помня правилно) в кабинет на герб, а толкова оправен и мислещ за близките си хора.
Щом едно такова политическо кутре може така добре да се погрижи за когото трябва, какво ли е положението с много по-възрастните и по-опитните от него политици?!...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

1 Виктория Пенелопова 07 | 01.10.201720:55

Ееее, от Кафето се очаква много повече. Вече и децата научиха, че става дума за 1 братовчедка. Не очаквах точно от този Автор, да е толкова буквален.
Защото Д.Д. трябва да е повод да се размишлява, да се усмиват и разобличават партийните метастази.
Всяко ОД на МВР е партийно.
Прокурорите са партийни.
Дори шефовете на болници, дкц-та и пр. са партийни.
Това нормално ли е? Чуди се
   

оценка

+0 -1