Нали за това са приятелите? | webcafe.bg
Webcafe

Нали за това са приятелите?

АПАлександър Петров
01.10.2017, 17:49 (обновена 17.01.2018, 12:32)
Делян Добрев в Канал 3

Снимка: © Facebook, Делян Добрев

Кадруването го има откакто още има администрация

Поредния "гейт" с властово участие е напът да коства политическата кариера на Делян Добрев. Или може би не? Все пак нито Добрев е Фийон, нито България е Франция.

Мощната подкрепа от структурите след новината за оставката му в стил #ВсичкиОбичамеДелян току-виж върнала везните на партийното равновесие. Не е да не се е случвало. Това са стари трикове - с едната ръка пишеш оставката, с другата - броиш подкрепата.

Историята накратно е следната: Добрев, който е и областен ръководител на ГЕРБ за Хасково, натискал негови хора на ключови позиции в общинската администрация на града. И сега се надигна вълна от обществено възмущение.

Ама чак сега ли забелязваме, че в България има такива неща? Кадрувания и различни "дрийм-тиймове". Та в нашия език си имаме специален термин за тия работи.

Шуробаджанащина му се казва.

И не, че не е скандално. В конкретния случай съученици, кумове и бизнес партньори са назначени на временни позиции като директори и секретари в общината. През хора на такива позиции минават далеч не малко пари, те разполагат с влияние, ресурси и власти, които не са за подценяване, особено ако има някакви странични помисли извън длъжностната характеристика (макар да не знаем дали е така в действителност).

И да, подобно лансиране на личности, ползващи се с лична протекция "отгоре" е грешно и влиза в противоречие с идеята за здравото демократично общество.

Въпросът обаче е, че този скандал го дъвчем сега, защото вътре в ГЕРБ очевидно си имат някакви проблеми, които излизат на бял свят под формата на замеряне с компромати.

Кметът от ГЕРБ бил абдикирал от предизборните си обещания, а областният координатор на партията Делян Добрев кадрувал и се опитвал да управлява вместо него града и общината. Кметът се дистанцира от Делян Добрев - местният клон на партията се дистанцира от кмета. Патова ситуация.

Намесват се местните кадри на конкурентната БСП и скандалът се раздухва.

Че скандал има - има. Въпросът е как реагираме на него?

Защото този скандал е абсолютната и повсеместна действителност в България.

Историята мълчи колко министерства са ставали свидетели как именно по тази схема министри, зам.-министри, шефове на дирекции и т.н. си "инсталират" на някоя не особено видима и не особено трудоемка позиция я любовницата, я племенника, я някое приятелско дете... Факт е, че всички знаем поне няколко подобни истории.

Слагаш ги там, където няма да пречат, и те доволни, и ти доволен. Подобно дон Корлеоне после просто береш плодовете на услугите си.

И като дойде време за избори се започва едно голямо звънене. Понякога дори не е нужно да има избори.

На практика цялата страна е маркирана от подобни йерархично-шуробаджанашки връзки, които колкото и да не ни се иска, определят не малка част от политиката на страната.

И ако ще се възмущаваме, нека го направим и тук, и във всеки един друг подобен случай, който видим.

Да отворим широко очи.

Въпросът е имаме ли сили като общество за подобно нещо, или ще си останем само с отделни и спорадични викове срещу статуквото от рода на "аз на тебе, ти на мене".

Честно казано не можем със сигурност да твърдим, че така стоят нещата в случая с Делян Добрев. Факт е, че негови близки, приятели и съученици заемат нерегламентирано своите постове. В крайна сметка именно те ще му костват политическата кариера, поне засега. Но да не го мислим него. С такава мощна подкрепа от структурите на ГЕРБ, все някой ще отвори местенце и за него.

Все пак... за какво са приятелите...

Oще: администрация  делян добрев  кадруване  кумгейт  услуга за услуга  шуробаджанащина 


Още от Да го web@...

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.02.2011, 17:30

3 Emilat | 02.10.201711:44

В случая затова се пише слято.
А сили срещу "подобно нещо" обществото ни няма. Факт! Ставащото с "Дунарит" и "Емко" доказва твърдението. И си стои въпросът срещу кого/какво беше протестът след назначаването на Пеевски за председател на ДАНС ? А протест ли беше?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

2 Гризли | 02.10.201711:16

Най-младият министър (ако помня правилно) в кабинет на герб, а толкова оправен и мислещ за близките си хора.
Щом едно такова политическо кутре може така добре да се погрижи за когото трябва, какво ли е положението с много по-възрастните и по-опитните от него политици?!...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

1 Виктория Пенелопова 07 | 01.10.201720:55

Ееее, от Кафето се очаква много повече. Вече и децата научиха, че става дума за 1 братовчедка. Не очаквах точно от този Автор, да е толкова буквален.
Защото Д.Д. трябва да е повод да се размишлява, да се усмиват и разобличават партийните метастази.
Всяко ОД на МВР е партийно.
Прокурорите са партийни.
Дори шефовете на болници, дкц-та и пр. са партийни.
Това нормално ли е? Чуди се
   

оценка

+0 -1