Автобуси, лобизъм, закони, парламент, министър, премиер и няколко препратки и поуки за управници | webcafe.bg
Webcafe

Пролетна буря

Ники Русиновски
14.05.2010, 18:54 (обновена 15.05.2010, 11:43)
Александър Цветков

Снимка: © БГНЕС

Управникът Александър Цветков, транспортен министър и пряко отговорен за случващото се, реши, че е време да си измие ръцете

Преди около 2000 години римският управник Пилат Понтийски има проблем с гражданин, наречен Исус Христос. По закон той трябва да осъди на смърт няколко граждани, сред които и въпросният. Екзекуцията на последния обаче може да доведе до някои брожения сред населението. Затова управникът се сеща за местното традиционно право, според което гражданите могат да помилват един от осъдените и им предоставя тази опция. Ядосаната на Исус тълпа търговци освобождава друг от осъдените и пожелава смъртта на Христос. Доволен от хитрия си ход, че формално не той е осъдил Исус, управникът Понтийски си измива ръцете - в прекия и преносния смисъл - и праща Христос да бъде разпънат на кръста.

Преди 6 години около Великден един стар автобус с деца от Свищов пада и потъва в река Лим между Сърбия и Черна гора. Удавят се 12 деца... След много разправии съдът формално стоварва вината върху гражданина Илия Измирлиев, шофьор на автобуса, който е осъден и буквално разпънат на кръст от медиите и обществото. Обществото обича да има виновни. Но подсъзнателно знае истината за това къде е вината за инцидента. Затова по-късно НС прие законов текст, според който такива превози на деца или ученици могат да се извършват само в светлата част на денонощието и с автобуси, за които има издадени удостоверения за категоризация. Така бяха наложени строги ограничения върху извършването на екскурзии с деца, които биха били поставени в риск, ако пътуват с 20-30-годишни трошки.

В наши дни. Като студен пролетен дъжд се изля върху обществото днес новината, че ГЕРБ са приели текстове в Закона за автомобилните превози, с които отново се връщат в бизнеса фирмите със стари автобуси. Законопроектът е внесен от Министерския съвет по предложение на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщения.

Присветна мълния. Синята коалиция заяви, че текстът е приет от ГЕРБ „под силен лобистки натиск" и че ще предложи между първо и второ четене на закона отменените текстове да бъдат върнати.

Тресна гръмотевица. Депутат от управляващото мнозинство скочи да припомня на съпартийците си кога и защо са приети поправките, които те току що отмениха на първо четене. Той нарече случващото се „гнусен лобизъм".

Облаците се сгъстиха, небето стана мрачно и замириса на буря. Управникът Александър Цветков, транспортен министър и пряко отговорен за случващото се, реши, че е време да си измие ръцете. Той небрежно заяви, че нямало никакъв лобизъм, чисто технически било нужно да се оправи закона, ама да е нужно, да е нужно, колко да е нужно... лично той не държал. Още две изречения по-нататък Цветков направо почна да се кълне, че „ама в никакъв случай не държал, наистина".

И преди новината да стигне до родителите на загиналите деца в Свищов и до всички други родители/избиратели в държавата, отвсякъде затрещя, заваля, засвятка - появи се deux ex machine, господарят-Слънце, той и господарят-Зевс, известен още като Бойко Борисов и гневът му се стовари върху простите земните твари и делата им нечисти и небогоугодни.

Премиерът нарече отмяната на текстовете „безумие",  „едва ли не саботаж към правителството" и „типичен пример как ниските нива се поддават на лобистки интереси". И е прав както само той може да бъде...

Борисов увери, че от сутринта разследва случая и е изискал от управника министър Цветков да му посочи виновните, чието наказание ще бъде "да си ходят". Премиерът се оправда, че при изготвянето на закона са участвали браншови организации, а от кабинета просто не са обърнали внимание при придвижването на текста. "Съжалявам, че някой път научавам малко по-късно, но нищо лошо не се е случило", заключи той и увери, че „поправките Лим" ще бъдат върнати в закона. Псле отиде да играе тенис в Борисовата градина.

Облаците изчезнаха, слънцето светна и гражданите вече спокойно можеха да отидат на концерт на AC/DC. Управниците си измиха ръцете, виновните ще бъдат разпънати на кръст.

У обществото обаче и този път остава усещането, че нещо все пак не е наред. Екс-здравният министър Нанев се замеси с такива лобистки браншови организации и си замина, транспортният министър - който видимо имаше ясна представа, че си „играе с огъня" (по думите на депутат от ГЕРБ) - също е кандидат-пътник след днешния гаф.

А какво да кажем за културното министерство, чиито управник Рашидов направо подписва документи за сътрудничество с чужди лобисти, получава от тях персонални награди и после става ясно, че едва ли не министерството му влиза в бизнеса с продажба на софтуер?

Ами всичките тези депутати от управляващата партия, гласували автоматично и днешните скандални поправки - не бяха ли те назначени пак от премиера-слънце?

Или какво - един не казал, друг не чул, трети не видял?

Тц. Това, което убягва на управниците ни, които смятат, че са решили въпроса, като са си умили ръцете, е че управникът Понтийски вече 2000 години не може да отмие кръвта на гражданина Христос от ръцете си.

Днес няма да получим отговор на въпросите си. Но ще мине време и такъв ще има. И вярвайте ми - няма да е след 2000 години.

Oще: автобуси  буря  лим  лобизъм 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

1 MacAllister | 17.05.201019:09

Попаднах тук след като прочетох една статия за присъдата от 1 година за кучкарката, чиито кучета убиха дете през есента. В коментарите се бяха изредили да критикуват как трябва закон срещу кучетата, как трябва да глобяват кучкарите и разбира се дежурното недоволство от съда. И сега с това измиване на ръцете съвсем ми дойде мензиса за деня Усмивка. Едно, че никой не обръща внимание, че държавния прокурор е тоя дето не знае какво да поиска от съда и че едва ли е по-къдърен и от начинаещ служебен адвокат, друго че като става въпрос за закони, никой обикновено не ги гледа (сигурно гледа мач докато трябва да ги чете) и последно че оня народ дето лае сега на грешното дърво ходи и гласува за хора, които дори и обща култура нямат (да не говорим за някакво понятие какво правят) ама добре играят футбол и харесват същите фолк парчета. Пък после тия същите като му покажат избрания за виновник и давай бау-бау-бау! Абе народе, и аз живея в тая страна, айде да се разберем малко да мислим преди да козируваме на телевизора, а? Човека сигурно още сънува кошмари и сигурно не е и опитвал да се защити ама има ли виновен - супер! Сега накъде? Ще избиете кучетата, ще смените съда с полицайски трибунал, ще се подслушваме сичките и доноси ще си пишем един за друг и ще сме европейци - с кеф!
   

оценка

+0 -0