ЧЕЗ, и вие (не) сте прави! | webcafe.bg
Webcafe

ЧЕЗ, и вие (не) сте прави!

Ники Русиновски
14.09.2010, 18:45 (обновена 15.09.2010, 18:19)
блахослав файмон, чез

Снимка: © Cez.bg

Изпълнителният директор на ЧЕЗ-България Блахослав Файмон

Наглостта няма граници.

Обаче си има имена.

Едно от тях в България е ЧЕЗ.

Днес въпросното ЕРП отново си поиска да отчита тока на 3 месеца.

Няма да говоря за епичната битка на българския потребител с чешката държавна ел-компания, в резултат на която отново получихме „правото" да ни отчитат сметките месечно. Даже няма да припомням за яките глоби, които дружеството отнесе, нито за това как в нарушение на закона още сума ти време се правеше на ударено и не изпълняваше заповедта на ДКЕВР да върне обратно въпросното отчитане.

Аз ще дам само един пример и то касаещ лично моето семейство.

При тримесечното отчитане на тока сметката ни изведнъж скочи. И прогнозната сума все беше по-голяма от действителната, тоест - вечно ми вземаха повече, което след няколко месеца ми връщаха. Няма лихви, няма извинение или обяснение, няма нищо.

След връщането на месечното отчитане сметката ни изведнъж пак така мистериозно падна. Падна почти двойно! Истина е, че по определени причини ние леко намалихме елпотреблението в къщи спрямо преди, но двойно?...

И това не е всичко. След въвеждането на тримесечното отчитане един ден получихме фантастична за нас сметка - около 200 лв. Толкова - тогава - ние правехме за около 5 месеца.

Знаете как е, възразяваш-не възразяваш, първо плащаш и после си търсиш правата, иначе ти режат тока (а на много места по света е обратното: жалбата спира задължението да изплатиш сумата, докато компанията не докаже основателността й - защото това е ютилити сектор и компанията е монополист, може да пише каквото си иска в сметката ти!).

След разправии неофициално ми обясниха, че било станало „грешка" и официално получих документ, че съм надплатил. Въз основа на който месеци наред ми приспадаха сумата от месечните сметки. С всичките прогнозни суми, реални суми, тримесечни сметки, месечни сметки, надплатени суми, корекции, връщания и преизчисления и професор по математика би се разплакал от яд, че не може да разбере колко точно дължи, колко са му върнали и колко е платил... Важното е, че ЧЕЗ ми взе парите авансово, безлихвено, неоснователно и незаконно и ми скъса нервите.

После обаче колеги журналисти откриха, че въпросната „грешка" с по 100, 200, 300 и повече лева еднократно надвземане се е случила на цялата територия, обслужвана от ЧЕЗ - на места на всяко десето, а на други до всяко пето домакинство! Та смятайте „грешката" от средно по 200 лв.  в няколко десетки хиляди или дори няколко стотици хиляди домакинства колко прави. Ето на това му се вика як безлихвен заем! Или направо измама в особено големи размери...

Та затова, колкото и да е политически некоректно, ама като стане дума за ЧЕЗ и ми се приисква отново да е 1968-ма и да окупираме Чехословакия! Аз поне не се сещам за друга чужда компания в България, която да се държи толкова нагло...

Днес обаче представители на ЧЕЗ казаха и нещо важно. Че мрежата им не държи (защо - това е друг въпрос), че висим на косъм и в някой красив момент половин София може да остане без ток заради повреда или откраднат кабел.

В тази връзка те искат промяна на законите - така че крадците на ел-кабели и съоръжения да бъдат съдени като посегатели срещу националната сигурност, а не като дребни кокошкари. Което означава да лежат ефективно в затворите с неколкогодишни присъди.

Не съм привърженик на увеличаване на наказанията за различни престъпления. Отдавна е доказано, че дори и неадекватно жестоки наказания за дребни престъпления нямат достатъчно възпиращ ефект. Юристите и социолозите знаят, че ефект има не повишаването на наказанието, а неотменимостта на изпълнението му.

С други думи - и 100 години да е затворът за кражба на нещо си, полза няма, след като никой не гони, не лови и не съди крадците. Докато ако крадецът знае, че каквото и да открадне, ще го хванат, осъдят и ще лежи в затвора - дупе да му е яко там! - пък ако ще и месец да е, това доста би го разколебало дали да открадне.

Въпреки това подкрепям предложенията на ЧЕЗ - за промяната в законите, не за връщане на тримесечното отчитане. Нещо повече - смятам, че те са малко закъснели и дори могат да се разширят. Тук вече не е смешно - да оставиш квартал, малък град, София или половината Черноморие без ток наистина не е битова кражба на еди колко си метра или тона кабел, а престъпление срещу националната сигурност.

Да откраднеш релси, траверси, талпи или друга жп инфраструктура също не е битова кражба - това си е чист атентат. Колкото и да си беден или неграмотен, знаеш за какво служат тези неща и че влаковете не се движат на крилца, а в тях има живи хора. И замерянето на преминаващи влакове с камъни, което е национален спорт за нашите ромски братя в някой части на София например също не е безобидно забавление за малки деца.

Да, кражбите на кабели, релси и какво ли още не са начин за препитание на много от мургавите ни сънародници. Като, разбира се, такива кражби се вършат и от българи. Именно поради това в цялата тази история няма никаква дискриминация - извършителят не е българин или циганин, той е просто крадец. А на крадците мястото им е в затвора.

Е, хайде най-после да ги вкараме там.

Oще: електроснабдяване  ерп  закони  кражби  отчитане на тока  чез 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.08.2010, 01:03

2 Radoslav Nenchovski | 15.09.201002:25

При тримесечното отчитане не могат много да ти надписват, защото сумите, които предплаща човек могат да се коригират онлайн в страницата им и ако те ти тръшнат стандартната за всички сума от 140 лв. за предплащане с малко акъл (който го има, де) бързо и лесно можеш да си я направиш 40 лв., че даже и 10 лв. ако искаш.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.09.2010, 22:26

1 Anton Trandev Stoychev | 14.09.201022:24

Нищо не пречи на ЧЕЗ да надписват сметките и при месечно отчитане. Аз открих, че месец август съм бил на две места - на почивка и в къщи, поне според сметката за ток. При пристигането на фактурата се оказа, че имам доста надписана ел. енергия. Объркан Объркан Обадих се на някакъв телефон и една учтива лелка прие присърце проблема, но не даде никакво решение или обещание това да не се повтаря. Просто човещина от нейна страна.
   

оценка

+0 -0