Шекерджийство или работа - или как върви класацията в столичните забавачки | webcafe.bg
Webcafe

Техни Величества Шефките...

Елена Христозова
02.05.2011, 15:46 (обновена 04.05.2011, 16:45)
Йорданка Фандъкова

Снимка: © Sofia Photo Agency

Според кмета на София Йорданка Фандъкова класирането за столичните детски градини е прозрачно - така е, показа кой класира най-напред...

Класирането за столичните детски градини и ясли върви по две писти - първата, по която пускат децата директорките на въпросните заведения, и втората - по която информационната система класира всички останали извън тази "класация" хлапета...

Това е основният извод от приключилото в края на миналата седмица класиране в София. По-оспорвано от него е само записването на първокласници в 133-о "А.С. Пушкин" например.

Стана ясно, че не достигат около 5000 места в детските градини и 4500 в яслените групи в София.

"От над 22 000 деца с активни кандидатури в Информационната система за обслужване на детските градини, на 29 април на първо класиране са били приети 6702, което е едва 30%", съобщиха от Сдружение "Настоящи и бъдещи майки".

Оттам посочиха конкретни данни (виж вдясно), които показват как се заобикаля информационната система.

Класирането е възможно най-прозрачното, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова. Съвсем вярно.

Ако я нямаше информационната система, нямаше да разберем за Първото класиране - на Техни Величества Шефките на детски градини...

Столичното кметство има сериозен въпрос за решаване - или да отмени информационната система за класиране, тъй като класирането на директорките очевидно е с приоритет, или да остави тази работа изцяло на тях.

Но най-добре да вкара хроничното заболяване сред критериите за класиране и да го изкара извън правомощията на въпросните шефки на детски градини.

Защото в България субективният подход доминира, а е редно правилата все пак да го "пререждат". Иначе директорките на детските заведения ще са все с едни гърди пред правилата.

Фалшивите медицински от личния лекар за наличието на такова заболяване нека си тежат на съвестта на родителите и на джипитата, които са ги издали...

Що се отнася до новите детски градини в столицата, ясно е, че статистиката е бая "напудрена", както обясняват от сдружението на майките.

Защото положението в най-новите - и населени, новопостроени южни квартали е плачевно. И може да се изрази с четири думи - много блокове, малко инфраструктура.

Очевидно в България двете писти са налични навсякъде - от детските градини до правосъдието. От люлката до Темида.

Ами дайте тогава да ги регламентираме и по Конституция... Без друго преходът свърши - затова да рефрешнем написаната за прехода.

А сега сериозно - строителството на нови детски градини в София вече не е лайтмотив на управляващите. Допреди да стане премиер, Бойко Борисов все за това говореше. Сега има нов акцент - метрото. Даже и спортна плодащка не е откривал скоро.

Верно е, че столичното кметство тръгна от нулата при решаването на този проблем. Но не е мръднало много от тази кота. Още повече, че остави стихийното разрастване на жилищното строителство, без да планира детски градини за бъдещите квартали...

Предвид кризисното състояние дори и на столичната хазна, когато не се намират пари и за ремонти, за нови градини ще забравим.

Какъв обаче друг модел предлага кметството?

Явно ще чакаме листовките с предизборните обещания.

Oще: градини  директорки  екоравновесие  йорданка фандъкова  кучета  работа  ясли 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.04.2011, 19:05

7 Margarita Krasteva | 05.05.201109:59

и пистите Цветанке
да се пресичат във безкраааайностаааа...
Плези се не съм Аинщайн България!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.09.2010, 20:28

6 ISN | 03.05.201117:02

Вие софианците пак взехте да се делите на провинциалисти и не-провинциалисти, кой от колко години живеел в София. Много ми беше забавно миналата година по новините как 2-3 клявки с лекьосани анцузи (репортажа май беше точно от Люлин), говорещи диалектно обясняваха как техните деца не влезНАли, щото влезНАли децата на разни там "селяни" дошли от незнам къде да бачкат в София. Проблемът на вас, жителите на София е, че повечето страдате от комплекси за потеклото си (защото повечето от тези, които се зоват кореняци софианци, родителите им или най-много бабите им са от провинцията), а за нас, провинциалистите, трагедията е, че всичко умно и читаво заминава за София, градовете пустеят и западат, но поне нямаме проблеми с детските градини, ха, ха!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

5 Mile Manolov | 03.05.201115:01

Стига правили чавета ве... създавате проблеми на власта ^^
Не ва е срам Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.05.2010, 11:28

4 kawata | 03.05.201111:40

Емо,

абе и при нас не е кой знае колко добре щом дъщеря ми не я взеха на първо класиране и има още доста деца да чакат в "онзи списък" на интернет страницата на СО. Прав е авторът - явно директорките на детските градини са с повече власт от районите кметове....

Апропо - живеем в "Надежда и изобщо, ама изобщо не искам и да чувам за южните квартали!!! Да си им берат гайлето - то не е само детски градини: ами улици, асфалт, осветление, транспорт, комуникации, зеленина, ...., ще има да чакат и да се надяват на поне малко от това, което имаме тук!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.02.2011, 12:43

3 D G D | 03.05.201102:21

@ Муртазов:
По таз ти логика и за кенефа ш'ти требе охрана Смее се Люлин отдавна не е това, за което го мислиш!

А Фандъка да си огледа наличните заведения - в квартала около мене в трите налични има разни фирми, школи и частни градини!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.12.2010, 18:10

2 Hristo Petrov Mourtazov | 02.05.201118:12

А, мерси! За Люлин само с командировъчно и с охрана!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.08.2010, 15:16

1 emo13 | 02.05.201118:00

В южните квартали 70% от софиянците са там от 5 години или по-малко. Защо при нас в северните и западните квартали няма такъв проблем. Ами да сте чули новоизлюпен софиянец-селяндур да иска да дойде в Люлин?!? Аз не съм! Щом се заселват като парвенюта да си преценяват последствията.
   

оценка

+0 -0