Потомък на братя Дейкови си иска Панагюрското златно съкровище | webcafe.bg
Webcafe

В секцията ли ще си го сложиш, Цветанков?

Webcafe.bg
20.07.2011, 17:25 (обновена 20.07.2011, 18:55)
Панагюрско съкровище

Внук на един от откривателите на Панагюрското златно съкровище се съди с държавата за собствеността му

Внук на един от откривателите на Панагюрското златно съкровище оспорва собствеността му. Павел Цветанков е завел иск в Софийския административен съд преди месец, с който - така да се каже - иска "нотариален акт" върху античните златни предмети, изкопани от дядо му и неговите братя през 1949 година в семейната нива.

Твърди, че държавата няма документ за собственост на находката, тя е случайна и е станала в частен имот, а не по време на археологически разкопки. А предците му били обезщетени с нещо като 5 работни заплати по онова време. Така че според него семейството му притежава съкровището, а не държавата.

На един магазинер да му хрумне това нещо - някак си можем да го понесем. Но се оказва, че недоволният наследник на братя Дейкови е... музикант. Човек на изкуството.

В същото време за него Панагюрското златно съкровище е просто килограми злато, които по съдебен път могат да станат негови и да му оправят краткия земен път.

Той не гледа на тях като на духовно наследство, свидетелство за древната история на региона, писмо от преди близо 2500 години, пренесено през пръстта. Дали са кюлчета или ритони и подноси - май на него му е все едно.

Разбира се, засега няма перспектива да се докопа до ценните предмети, защото по Закона за културното наследство те са публична държавна собственост, са казали от министерството на Вежди Рашидов. А и магисратите са отхвърлили иска му като несъстоятелен.

Какво искаш да го правиш това съкровище, Цветанков, че си тръгнал да се бориш по съдебен път за него? Навярно си чул, че златото на борсата поскъпва и ти е хрумнало да го претопиш на кюлчета и да го продадеш?

Или пък смяташ да отвориш бижутерски бизнес и да го превърнеш в синджирчета и обеци? Или си решил да си го сложиш зад витрината в секцията на апартамента си и жена ти да му бърше праха заедно с останалите сувенири в дома?

Или пък смяташ да го продадеш я на Лувъра, я на Британския музей за хубава сума, с която да си купиш някоя панелка. Хората се чудят как да си върнат заграбеното преди години историческо наследство обратно в родината. И ние се чудим същото - като например как да си вземем Четвороевангелието на цар Иван Александър от Лондон, ама няма как. А ти доброволно ще ходиш да им тикаш още в ръцете, та да се стичат по чужди музеи туристите, да не идват тук. Пък и това съкровище струва повече за България, защото е част от нейната история, във Франция и Англия то най-вероятно ще е по-скоро килограми злато.

Ако си въобразяваш, че можеш да организираш с него пътуваща изложба, от която да печелиш, много си се объркал. Ще ти трябва огромна застраховка, три охранителни фирми да те пазят, специална кола да те вози заедно със съдовете. Толкова много инвестиции ти трябват, че ще се откажеш бързо.

А ако решиш да минеш тънко и да возиш съкровището на семейната лада из градове и паланки, още след първия завой ще те пречакат бабаити, които не се съдят по съдилища и не молят културно за нищо, просто си го взимат. И за тях това ще са паници и кани, готови за шиткане, не исторически ценности. А после следите им ще се изгубят и ще си зачертаем цяла глава в историята, само защото на теб ти се приискал по-охолен живот.

А ти ще си останеш с единия документ за собственост, ще идеш да плачеш на същата тази държава, от която го взе. А тя ще има всички основания най-злорадо да ти си подсмихне: „Аз казах ли ти!? За какво ти беше на баир лозе и на гол тумбак - чифте пищови?"

Вероятно имаш някакви документални основания, намерил си пропуски в процедурата - пропуски от съвременна гледна точка - с която роднините ти са предали Панагюрското златно съкровище някога на държавата. И току виж си успял да спечелиш делото. Но струва ли си да се запишеш в историята като музиканта, който няма усещане за вечност, изкуство, духовност и памет, като търгаша, изнесъл едни от ценните ни исторически предмети, за да яде по две кебапчета повече на ден? Зарежи... Не си слагай този грях на душата.

Oще: братя дейкови  иск  културно наследство  наследство  панагюрското златно съкровище  спор  съд 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.04.2011, 14:50

8 Ама друг път | 22.07.201119:50

Виж информацията за колекцията на Васил Божков.Имал доход от 2-3 млн.лева.С бизнес се занимава от 1991 г.Колекцията е оценена на 120 млн.долара и за нито един екземпляр от нея няма официална информация от къде е добит.На изложбата в НИМ нямаше никаква информация,в каталога също.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.10.2010, 15:30

7 Krasimir Kovachev | 22.07.201118:48

Прав е Архангел, щом като има реституция на земи и имоти,трябва да се преразгледа и това "доброволно" предаване срещу 5 заплати и да се обезщетят наследниците,както подобава.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.03.2011, 19:29

6 Архангел | 21.07.201111:56

Чакай сега и аз да изтропам какво мисля Усмивка

Че това е безценно културно наследство- да така е, но предполагам човечецът има право на някакво овъзмездяване-някакъв процент от стойността на обектите.
А това, че били го дарили навремето "доброволно" срещу 5 заплати.
От една страна сделката си е сделка, но като знаем как "доброволна" беше колективизацията на земята и колко хора бяха пратени по лагери, защото не искаха доброволно да си дадат земята срещу смешни пари...
може би човекът има право на разваляне на сделката и по-справедливо овъзмездяване.От друга страна има сигурно и давност-не знам.
Но според мене трябва случаят да се разгледа по-спокойно и без да хвърчи толкова слюнка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.10.2010, 10:16

5 Geno Ivanov | 21.07.201110:25

Човека бори кризата. Аз ако намеря нещо такова в нивата на село, най-малкото ще искам някакви приходи от показването му по музеите.
Сравнението с парче злато.....автора на темата може да влиза в главите на хората и да говори от тяхно име, какво те си мислят.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

4 lele male | 21.07.201110:13

Аз мисля, да проверя как стои въпросът за издаване на ограничителна заповед за бъдещи домогвания от журналисти... Щом има запор върху бъдещи вземания, защо да няма и такава заповед... не разбирам /Да си пусна една - just in case, че като се знам каква съм... Смее се /
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

3 Thea Atanasova | 20.07.201122:25

Оня ние в България нямаме журналисти. Тук има мършояди, лешояди, плъхове, хлебарки - въобще всичко друго, но не и "журналисти"... НЕ! Трябва някой да пази хората от журналистите като от престъпници...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

2 иван | 20.07.201120:47

Ако този иск и неговото отхвърляне като несъстоятелен, беше влезъл в новините без навързаните коментарии и предположения, би бил още един куриоз: какво ли не измислят хората, за да се измъкнат от мизерията!
Но да му припишеш собствените си виждания, как може да се изтъргуват тези съкровища и след това да го разгромиш последователно от позицията на патриот, загрижен за националните съкровища, е практика, която си мислех, че остана в едно време, което се надяваме, че никога няма да се върне.

И си задавам въпроса, този човек не е публична личност, не е политик, защо беше необходимо с толкова много злъч да го унижите, да го направите жалък и смешен?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

1 Оня Дето Го Трият | 20.07.201119:34

Дали е прав или не човека е отделен въпрос. Може в хола да си го сложи съкровището ако му го върнат (да предположим)!
Но от Уебкафето що избрахте да се изгаврите с простия музикантин дет си иска съкровището, а не с някой от видните колекционери.....онези със звучните прякори?
На умряло куче нож извадихте - бахти и журналистите дето сте НЕ!
   

оценка

+0 -0