Анти ода | webcafe.bg
Webcafe

Анти ода

Мария КасимоваМария Касимова
11.07.2016, 14:11 (обновена 12.07.2016, 14:03)
димитър рачков

Снимка: © https://www.facebook.com/DimiturRachkovv

Прероденият жанр на възхвала на държавен служител с фалирал имидж не се връзва с естествено битие на хора-артисти

Така и така стана ясно, че Вежди Рашидов няма да си ходи, „група" известни артисти реши да съчини писмо в негова подкрепа. Да вържем гащите по-здраво, защото знае ли се в тия смутни, културни времена кого и накъде може да го отвее вятърът.

Всичко тръгна от статус на продуцента Магърдич Халваджиян, в който всъщност фокусът от политическия гаф на министъра беше изместен към народопсихология. Според това добре написано и емоционално мнение, искащите оставката на Рашидов („може би най-добрият културен министър в новата ни история", според Халваджиян) го „изяли", защото е успял и богат.

А българинът - в своя събирателен образ - не обича успелите и богатите, нали така.

С други думи: Рашидов се оказа мразен на класов принцип. Едва ли не - завиждат му, защото дразни с парите и успеха си.

Това даде устрем на т.нар група известни български артисти (сред които Димитър Рачков и Любомир Нейков от театър "Мелпомена") да обяснят горе-долу същото в писмото си, излагайки какви културни министерски добрини са се случили, благодарение на Министър (да, с главно "М") Рашидов.

Няма да коментирам съдържанието на този текст - в него цялата работа, която един министър по условие трябва да свърши, е представена в леко героичен, дори последномохикански план.

За недопустимото му поведение, засягащо свободата на словото, не се казва нищо. Искането за оставка е наречено „поредните опити да се дискредитира неговото име".

Авторите на писмото не допускат, че протестът няма нищо общо нито с името на Вежди Рашидов, нито с парите му, нито с таланта му на скулптор. Протестът е срещу самозабравил се министър, който официално заплашва и пуска недоизказани „компромати", за да наказва журналисти. Това е повече от достатъчно един политик с подобно поведение вече да не е част от „демократична история на България", както я наричат защитниците на онеправдания Рашидов. Толкова.

Самото писмо е показателно и с още нещо - в него на езиково въоръжение се връщат изрази и думи, които помня от пионерските си години. Какво ще кажете например за: „далновидното управление на държавните ресурси", „непоклатимата му воля", „благодарение на персоналните усилия на г-н Рашидов", „по-справедливо заплащане за своя труд", „хората на изкуството получиха възможност да работят в по-модерна съвременна база"...

Може би някъде по чиновническите чекмеджета все още има бланки с подобни емоционални комунистически дитирамби, в които просто се попълват актуални имена на тези, които трябва да бъдат „подкрепени" и спасени от народния гняв.

Четох го няколко пъти и все не мога да си представя артисти - при това наистина страхотно талантливи артисти - да седнат и да създадат спонтанно подобна четка на овехтял конюнктурен език.

Все не ми се иска да повярвам, че артистите, чиято работа е да правят изкуство, да извисяват с идеите си, да извеждат отвъд делничното политическо джафкане, могат да сътворят такова епистоларно клише.

И не е въпросът в това взели ли са „половин стотинка" от „държавната ясла", както е модерно да се казва - харесва ли ни като продукт или не, трудът на тези артисти е видим. Не ме интересуват парите на нито един от група „Мелпомена", както не ме интересуват мултигруповите скулптори на министъра и хонорарите за тях.

Изумително е обаче умелото избягване на конкретния повод за искането на оставката и пакетирането на защитата от страна на „групата известни артисти" на принципа „окепазявате добрия човек".

Да си готин пич, не е професия, както казват руснаците.

Прероденият жанр на възхвала на държавен служител с фалирал имидж не се връзва с естествено битие на хора-артисти. Свободата на духа изглежда подиграна, облечена в хилави пиарски клишета. Подиграна е и позицията на онези, които вечно осмиват обществените нелепици, но възпяват министъра в раболепно продължение на апострофа на продуцента си.

Естествената чувствителна артистична реакция дойде този път след нехайно мълчание относно казуса „Рашидов, журналистите и държавната ясла".

След мълчание относно по-големия проблем - поправката към Закона за културното наследство.

Но пък кацнала точно тогава, когато стана ясно, че културното министерско кресло си остава на Рашидов.

Oще: бнт  вежди рашидов  георги ангелов  денят започва с култура  димитър рачков  закон за културното наследство  защита на рашидов  култура  любо нейков  магърдич халваджиян 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.09.2010, 22:38

3 шщд | 13.07.201615:03

И Мария Кисимова си заслужи грантовете
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.02.2011, 02:08

2 Gastaroll | 12.07.201619:46

Надявам се, Боби Ваклинов да даде скункс на Халваджиян и Рачков. Заслужиха си ги и двата.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 23.05.2013, 01:45

1 Conspirator | 12.07.201600:47

''...поведение, засягащо свободата на словото.''
А бе,Вълков,къде е тази ефимерна ''свобода на словото''?
Виж в карето-отляво.Любимият на цял народ БХК е захапал Кеворкян за проповядване на расова омраза,а факта,че България извън София и големите градове живее в постоянен терор и неистов страх-не ви засяга.
Оревахте цялата преса и телевизии,щото Вежди не дава достъп до паричките от Европа на НПО дружинките,а ще ги дава на калпак на някакви простаци от провинцията.Култура да правили...
Де гиди,мекерета!
Действате точно като онези каскети-комунистите,що се отнася до ''идеологическия враг'',с тази разлика,че онези имаха достатъчно акъл да контролират циганската престъпност.
   

оценка

+3 -2