Избрахме си нов изтребител ... но не знаем кой е | webcafe.bg
Webcafe

Избрахме си нов изтребител ... но не знаем кой е

Красимир ГрозевКрасимир Грозев
25.04.2017, 20:07 (обновена 27.04.2017, 15:22)
8587587

Едно е сигурно, от МО ще трябва по перфектен начин да защитят направения избор, какъвто и да е той, защото залогът е не само парите на данъкоплатците, но и осигуряването на националната ни сигурност в следващите десетилетия.

Някъде из етажите на Министерство на отбраната отлежава докладът на междуведомствената експертна комисия, която е оценила трите постъпили оферти за доставка на нов тип боен самолет за ВВС.

Какво точно пише в доклада и как са класирани офертите е неизвестно. Поне не и официално, защото вече множество авторитетни български медии (вестниците „Сега” и „24 часа”, както и сайта Offnews) съобщиха на база на собствени източници, че победител е шведското предложение Saab Gripen C/D.

Победата на Gripen над употребяваните F-16A/B MLU би била по-скоро логична от гледна точка на военно-техническите характеристики на двете машини.

Шведският изтребител е новопроизведен и има ресурс от 8000 часа във въздуха, което му позволява да се експлоатира интензивно в продължение на над 40 години. В същото време, употребяваните F-16, които ни се предлагат, са произведени през 1983 – 1984 г. и дългосрочната им експлоатация у нас би била много проблематична от техническа и финансова гледна точка.

Смята се, че Gripen има също по-модерно оборудване и до някъде въоръжение. Не е за пренебрегване и фактът, че производителят обещава доставка в рамките на 18 месеца, докато употребяваните F-16 ще бъдат получени след малко над три години, а това увеличава времето в което трябва да поддържаме съветските МиГ-29. Както се видя в последните години, там поддръжката е повече от скъпа.

Шведският изтребител е създаден да отразява съветска инвазия и е проектиран да лети от прави участъци на шосейната мрежа на скандинавското кралство при минимална техническа поддръжка. F-16 не е толкова оперативно гъвкав.

Разбира се, Gripen далеч не е перфектен. Очаква се офертата на САЩ и Португалия да е по-евтина. F-16 има по-голяма далечина на полет и по-голям боен товар. Не е за пренебрегване и фактът, че определени кръгове могат да изтъкнат евентуални политически дивиденти от покупката на американски изтребител.

Точно заради такива доводи Румъния купи F-16 втора ръка преди четири години.

Но засега, всичко това е само предположение.  Докладът на междуведомствената комисия трябва да бъде представен на Министерски съвет, като отговорността за обявяване на победителя се пада на него.

Съмнително е, че кабинетът „Герджиков” ще се реши на това да обяви победител в конкурс за доставката на осем бойни самолета на цена от 1,5 млрд. лева, предвид няколкото сериозни скандала около границите на правомощия на служебното правителство, които станаха факт в последните месеци.

От гледна точка на процедура, след обявяването на победителя МС трябва да даде мандат на военния министър да води преговори с избрания победител. След техния край се подписва междудържавен договор, който се ратифицира от правителството и Народното събрание.

Разбира се, никой и нищо не задължава бъдещия кабинет „Борисов 3” да зачита направеното класиране от експертната комисия, нито пък да продължава напред със същите модернизационни военни приоритети.

Въпреки това, в изказването на Бойко Борисов след днешната му среща с президента Радев се четеше, че между двамата има някакво (поне базово) разбирателство по въпросите за модернизацията на армията.

Едно е сигурно, от МО ще трябва по перфектен начин да защитят направения избор, какъвто и да е той, защото залогът е не само парите на данъкоплатците, но и осигуряването на националната ни сигурност в следващите десетилетия.

А това може да стане само с максимална прозрачност. Нещо което засега по-скоро убягва на военното ведомство.

Oще: f16  f-16a/b mlu  gripen  saab gripen c/d  армия  боен самолет  ввс  грипен  избор на изтребител  изтребител  миг29  отбрана  сделката за изтребителите 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.08.2012, 16:39

21 scuba | 06.05.201713:23

Я-а-а-а!
Редакционният Роко се е превърнал в редакционният Уточнител!
Само който не е чел Мопасан не знае,че човек името си мени,но стилът на писане-не.
Извинете ме за консерватината употреба на пълния член в българския език.
В Трънско казваха:Аз взех и хлябът и ножът.
Кафе,прочетете Мопасан и сменете или името или проститутката.
Отговори - след прочитането.
Обещавам ако пак ми изтриите коментара да си сменя името.Проститутката-не!
Нали знаете,не е трудно.
Успех!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 12.09.2012, 22:25

20 Уточнител | 04.05.201718:43

Даа, явно сме на прав път!
Подразнихме русофилската рат и тази част от населението, което го гони силно симплизмът! Това пък значи, че стоим на патриотични и интелигентни позиции, независимо дали става въпрос за Самальот МиГ, или за агент Льотчик с кодово име Президент.
Или ако требва да се изразим закодирано по русский (защото Червенобългарските русофили не го разбират!):

ТАК ДЕРЖАТЬ!

А иначе, ако Човекът вземе да обяснява надълго и нашироко на един обикновен симплизант-папагал (не русофил*), че водата е мокра, или пък, че геврекът има дупка, накрая сам ще заприлича на такъв...Безмислено е. Невежеството, комлектовано със симплизъм, се превръща в неизкореним Порок.
____________________________
*ако изобщо има такава разлика
   

оценка

+0 -3

Регистриран на: 05.04.2017, 00:50

19 hypocritical bastard | 04.05.201702:01

говорейки за Гугъл и Уики се чудя дали някои хора са виждали самолет на живо преди да изпишат цели повести във форумите . Аз поне съм виждал на живо и F16 и Грипен , на земята и във въздуха , пипал съм ги , познавам български пилоти и хора от ВВС и съм говорил с американски пилот на F-16 , който въпреки че беше очевидно предубеден не каза нищо лошо за Грипен нито за МиГ 29 ( може би е до възпитание) .
   

оценка

+0 -3

Регистриран на: 05.04.2017, 00:50

18 hypocritical bastard | 04.05.201701:51

Уточнител - говорейки си за самолети , кое точно според теб е голямото предимство на F-16 пред Грипен заради което си струва да купим 35 годишни самолети проектирани да се използват 25 години , Ако обичаш позовавай се на някакви факти , ако е възможно те да са за 35 годишен BLOCK 15 ъпгрейдван до MLU , а не за BLOCK 60
   

оценка

+0 -3

Регистриран на: 12.09.2012, 22:25

17 Уточнител | 03.05.201720:33

Даа, явно сме на прав път!
Подразнихме русофилската рат и тази част от населението, което го гони силно симплизмът! Това пък значи, че стоим на патриотични и интелигентни позиции, независимо дали става въпрос за Самальот МиГ, или за Льотчик с кодово име Президент.
Или ако требва да се изразим закодирано по русский (защото Червенобългарските русофили не го разбират!):

ТАК ДЕРЖАТЬ!
   

оценка

+0 -4

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

16 dedo adji | 03.05.201719:24

А бе уточнителят, ти да не си другото Аз на шареното прасе от ню йорк? И ти като него, като закъсаш, се хващаш за правописа и граматиката. И уж мразиш Русия, а пишеш по руски САМАЛЬОТ.
Не съм компетентен да се изказвам за самолетите, само за политическите ти глупотевини. Осем самолета, от каквато ще марка да са, няма да уплашат Русия. Нито Турция. А любимите ти тарикати мамалигарите си увеличиха територията не със собствени сили а с помощта на Франция. Когато Франция беше натикана в ъгъла Сталин им взе Молдова, а Хитлер Южна Добруджа.
   

оценка

+1 -4

Регистриран на: 12.09.2012, 22:25

15 Уточнител | 03.05.201719:19

РАЗМИШЛЕНИЕ

НЕ Е ЛЕСНО, да ограмотиш полуграмотния, нито да научиш неукия, но ние ще продължаваме, защото невежеството по дадената тема е опасно и работи не само против интелекта, но против националната безопасност, в угода на чужди/враждебни сили, напр. ЧервеноРуската агентура.
Така, че ако дори една душа възприеме нещо от писаното по-долу, това ще е успех.
Тук цаката му е ЧЕТЕНЕТО. Чете книги момчета, не се страхувайте! Четете популярна и специализирана литература по въпроса. Тогава опасността да попаднете на фалшиви данни/новини е много малка. Защо? Защото, за разлика от чичо Гугъл/Вики (където всичко или почти всичко е анонимно), Книгата има ЯСЕН ПРОИЗХОД: автор,който стои с името и авторитета си, година на издаване, издателство, СПИСЪК ИЗПОЛЗВАНА ЛИТЕРАТУРА и т.н.. С други думи, информацията е ПРОСЛЕДИМА: като тръгнете, например от книга за О. Лилиентал ще стигнете по веригата до книга за Ме 262 и т.н до F-32, или техните конструктори, или до трудовете на големите теоретици на аеродинамиката, или до бойното използване на различните самолети във войните, или... Това се наричат научно свързани/проследими факти. А когато тръгнете по верига да търсите проследимост на някоя фалшива новина от медиите (напр. в Тубата за некое Русско чудо-оръжие/безаналогово), ще стигнете ДОНИКЪДЕ! Ето това е разликата между истинския научен/технически факт и измисления.
Разбрахте ли нещо? Ако да, значи има надежда!
   

оценка

+0 -4

Регистриран на: 12.09.2012, 22:25

14 Уточнител | 03.05.201718:47

ПЪЛНИ СИМПЛИЗМИ

Единственият интерес на Отечеството е да има силна армия/ВВС, съобразена с икономическите ни възможности. Това, което се плещи тук от Гугъл-разбирачите е пълен симплизъм. Невъзможно е, да сравняваш дата типа самолети - единият е лек, за еър полисинг, а другият е ударен, многоцелев, най-разпространен в света, с най-дълга бойна история. А пък Грипен-а, също вече е остарял за тази марка, а освен това се продава без въоръжение. Да сравняваш възможностите на шведската военна авиационна индустрия с тези на американската е нелепо. Не случайно, преди 3 години експертите от Министерството избраха Ф-16, независимо от дрънканиците за "втора ръка" и др. фалшиви новини.
Всъщност въпросът е политически, агентурата постоянно нагнетява фалшиви новини, а от друга страна, креатурите на Президента крият подробности от офертите и разпертушинват Министерството, за да подготвят почвата за приемане офертата на Сааб. Това изглежда вече много вероятно, след назначаването на руския агент (КДС/КГБ) и генеричен потомък на АБпФК, антибългарина К. Каракачанов, за военен министър. Естествено е Русия да има интерес България да е въоръжена с по-слаб самальот, нали така? Този номер обаче, при румънците не минавает (това са най-големите хитреци на Европа, които неотклоно гонят националният си интерес, независимо от политически възгледи и партийни пристрастия - затова държавата им за 60 г.г. увеличи територията и населението си ТРОЙНО)!
   

оценка

+0 -4

Регистриран на: 05.04.2017, 00:50

13 hypocritical bastard | 03.05.201717:33

Господа , не става въпрос за шведски или съветски самолети , а за конкретни оферти . Не оставайте с впечатлението че смятам F16 за "калпав" самолет , напротив , но мисля че конкретно тази оферта за португалските такива не устройва България . Разбира се и двата самолета си имат и силни и слаби страни , но общо взето и двата вършат работа , като шведската оферта предлага офсет , добра лизингова схема и чисто нови самолети , а португало-американската повече боеприпаси , което никак не е маловажно , но това при много близки цени за придобиване , като това накланя везните към Грипен . Освен това шведския самолет има някои специфики ,като например възможност да бъде експлоатиран от не чак толкова добре подготвени и поддържани писти ( което е добре известен проблем при F 16 благодарение на разположението на въздухозаборника и не особено усилените колесници ) , както и преминаването от AIR то AIR към AIR to GROUND конфигурация в рамките на 20 минути , а също и опростеното обслужване .
   

оценка

+0 -4

Регистриран на: 12.09.2012, 22:25

12 Уточнител | 03.05.201716:08

УТОЧНЕНИЯ за плиткоумници:

Пише се: "А уточнителяТ пише...". Следващата дума - "глупоСтевини", може и да мине за словотворчество, ако не намирисваше на ниска образованост. Тъпакът сигурно е искал да напише "глупотевини". Но все пак, като постижение не е лошо - едно изречение, две грешки (втората може да мине и за печатна)...
Наистина не е зле, особено като се има предвид нивото на образованост при съвременното младо поколение. Това е видно и в повечето от долните коментари - ниска грамотност, стигаща до функционална неграмотност. И разбира се, още по-лошо - ниско интелектуално ниво, свеждащо се до папагалско повтаряне на информация от чичо Гугъл, без изобщо да се схваща смисъла.
   

оценка

+0 -2