Тетрадка с утеха | webcafe.bg
Webcafe

Тетрадка с утеха

Webcafe.bg
24.08.2012, 17:23 (обновена 16.09.2012, 15:35)
чалга

Снимка: © Е.Косева/Men.bg

За 2 лв. получаваш тетрадка, диск на певицата от корицата плюс учебно помагало

С известно неудобство разбрахме, че тетрадки с чалга певици на кориците всъщност са изложени на пазара поне от 2006 г. Но понеже на доста от нас им предстои тепърва да си пращат децата на училище, а на други тепърва им предстои да не искат да раждат деца тук - поради очевидни причини, нямаше как да не обърнем внимание на снимката, която най-много циркулира във Facebook днес, 20 дни преди 15 септември.

Но това не е всичко: За 2 лв. получаваш тетрадка, диск на певицата от корицата плюс учебно помагало (то за какво е при тая прекрасна оферта не се знае).

Мили хора от Планетата на Чалгата, които явно си въобразявате, че всички вече сме кацнали там. Моля ви да свършите поне веднъж нещо смислено, отказвайки образът ви да стои по ученическите чинове, тъй като мозъците в образованието са заети да препрочитат Ботев и не им е до такива дребни неща като дискчета с кючеци към ученическите пособия.

Ако някой е проспал появата на подобни тетрадки на пазара, това със сигурност не са децата, а те са за тях. И ако поне един родител дръзне да се оплаче от тетрадките, ще попадне в казуса с дискриминацията. Самодискриминирайте се и се върнете в кръчмите. Благодарим.

Oще: тетрадки  чалга 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.07.2010, 18:51

18 Зелен Бетон | 26.08.201212:18

@VL: Съгласен съм с повечето от обобщенията ти. Мислим сходно, само че ти си по-голям скептик от мене Усмивка

Напълно се присъединявам към това, че ако майките изглеждат изискано и на 45-50, много по-малко вероятно е дъщерите да възприемат чалга-стандартите. С едно уточнение: това е функция не толкова на стила на обличане, колкото на начина на мислене, съответно и ценностната система.

Вярно е, че кориците на тетрадките не са определящи за тия неща – но са един от факторите, създаващи образната среда, в която съществува човек. И влияят: по малко, но постоянно и продължително, на принципа на водната капка.

@Mile Manolov: Разбира се, че някои ще пишат (и рисуват) неща, доста по-вулгарни от снимките на разголени блондинки. Но НЕ ВСИЧКИ. Тоест, не само ще ИМАТ АЛТЕРНАТИВА (какво да напишат/нарисуват/залепят на тетрадките си), а и ще трябва да НАПРАВЯТ ИЗБОР. Което е много по-добре от това някой друг да е направил избор вместо тях и да не им е оставил алтернативи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

17 Mile Manolov | 25.08.201223:33

А хлапетата няма да оставят кориците празни, това е повече от сигурно. Празната корица ще им е стимул да измислят и сътворят нещо сами
----------------------------------

пиши кур на стената и да се махаме!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

16 Pavur Pezev | 25.08.201221:27

2016-та-За два кинта,с тетрадката-Песлава за час,да й понамачкаш циците,две големи пещерски инжектирани в диня и две ганджи за отскок...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.04.2011, 07:59

15 VL | 25.08.201220:45

"Защото нормалните хора все още са неподозирано много."

Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се

Батка, и аз залагах на подобно твърдение преди няколко години. Преди ГЕРБ и преди гласуващите за герб да вземат властта. А те я взеха. Сега е модно да си средно тъп, средно обезпечен ама с амбиции за повече, средно неубедителен, средно променливи нужди и т.н. Средна класа си се наричат. И те не са нормални. Те са алчни, те искат ... даже е учудващо, те са склонни да има и за други ако има досттъчно за тях. И не ги интересува кой е умен и кой обратното на умен. То си е все едно. Важното е да имат. И оооо, тъга, те си отстояват достойнството. Мощно и винаги под мотото "Да се не прееба!". Постоянно се следи кой колко работи и как на друг било работа и т.н. Когато се управляваше по целесъобразност, те пак имаха малко ама си кротуваха, че и малкото ставаше лесно нищо. И ред други такива ....

И за примерите за подражание. А кажете ми коя тинейджърка или непосредствено преди тийн възрастта би имала за идол и за ценност панелката, майката и бащата с визия на хипопотами, постоянните мрънкания как са се скапали от бачкане днес ако изобщо са ходили на място различно от кварталната кръчма и т.н. Тетрадките им били виновни, ебаси!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

14 Thea Atanasova | 25.08.201219:14

Цяло чудо е, че тетрадката не върви (за сега) с малка водка и може би пакетче презервативи... Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.07.2010, 18:51

13 Зелен Бетон | 25.08.201219:07

Преди години тетрадките бяха без картинки.

После върху тях започнаха да се появяват героите от „Ну, погоди“ и Мики Маус – но само върху тези за началното училище, с квадратчетата и с широките и тесни редове.

После навлязоха автомобилите, Дарт Вейдър, феите, цветенцата и сърчицата – а едноцветните корици от грапава хартия бяха окончателно заместени с гланцови, с геометрични мотиви.

Дотук някъде беше с функционалните основания за печат върху кориците: да е по-приятно за малките и да не е скучно за възрастните.

Оттам нататък печатът върху кориците на тетрадките се дължи единствено на това, че печатниците, които ги произвеждат, гледат да изкарат по-голяма печалба. При съвременните печатни технологии, пълноцветният офсетов печат върху кориците качва производствените разходи за тетрадка с максимум няколко процента – обаче „тетрадка с картинка“ се продава на едро с поне 20-30% по-скъпо. Колко още качват търговците, не знам.

И понеже тетрадките са масова и не особено скъпа стока с гарантиран пазар, такива без картинки вече никой не прави.

При това целта не е да се отпечатват картинки ЗАРАДИ КОИТО някой да си купи тетрадката; просто гледат картинката да е такава, че ДА НЕ ОТКАЖЕ клиента да си я купи. Тоест – нещо възможно най-обичайно, универсално и общоприето. Никой в една печатница не си играе да прави маркетингово проучване какви картинки обичат да гледат различните групи клиенти.

С оглед на масовата образна и ценностна среда у нас чалгата е ВЪЗМОЖНО НАЙ-БЕЗКОНФЛИКТНАТА тематика: тъжно, но факт. Мнозинството потенциални клиенти гарантирано няма да се подразнят от чалга-картинката. Или поне не дотолкова, че да не купят тетрадката – особено ако всички алтернативи са все от тоя сорт. Пък малцината, които биха се подразнили сериозно, ще купуват каквото има. Те са твърде малко, за да интересуват печатниците.

А това, че тетрадки се продават в комплект с чалга дискове, със сигурност не е идея на печатниците – те няма да се размърдат да творят такива дълбокомислени пазарни ходове, тях ги интересува машините им да не стоят без работа. Интифата е от чалга-индустрията – която, ако има как, ще пласира дисковете си и заедно с тоалетната хартия или клечките за зъби.

Виж, там вече маркетингът е в действие: дружината на Митко Пайнера възпитава вкусовете на бъдещите си потребители. Целенасочено, още от ранна възраст. Няма как да не ти се отрази ако, докато растеш, ежедневно пред очите ти са образите на разни силиконени каки. И то се отразява не на съзнателно, а на подсъзнателно ниво – което е и целта.

Не съм привърженик на държавната регулация за щяло и нещяло, но бих подкрепил нормативен акт, който не разрешава печат на изображения върху тетрадките (както и продажба на учебни пособия в комплект с други стоки). При всички положения го намирам за много по-приемливо от един куп други идиотски ограничителни разпоредби, които се роят в последно време.

Междувременно, ако съм един шеф на печатница, ще пусна тетрадки с едноцветни корици. Даже и да ги продавам на цени колкото тия с шарениите, съм сигурен, че няма да ми се задържат на склад. Защото нормалните хора все още са неподозирано много. Само че си мълчат, затова не си личи.

А хлапетата няма да оставят кориците празни, това е повече от сигурно. Празната корица ще им е стимул да измислят и сътворят нещо сами, вместо да кльопат готов образен и (псевдо)естетически полуфабрикат. Из къщи още стоят някои от гимназиалните ми тетрадки; не ми се изхвърлят точно заради кориците – напомнят ми как съм мислел и как съм виждал света тогава.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

12 Оня Дето Го Трият | 25.08.201217:13

Тетрадката ли върви с диск на Преслава или диска на Преслава върви с тетрадка? Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

11 Чинчифон | 25.08.201215:38

Чалгата не е изкуство,нито музика.Тя е озвучена демонстрация на вторични полови белези.А неопитните или неуспешни демонстранти се държат като в АГ-болници-натрапват ни не само белезите,но и първичните си органи Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.12.2011, 14:16

10 Elena Dyakova | 25.08.201213:39

Щом някой би дал 2 лева за тетрадка от най-ниско качество - жълта вестникарска долнопробна хартия, заради физиономията и диска на Преслава, напълно си заслужава съдбата си. На пазара има за 1.30 лв. качествени тетрадки със спирала, от хубава гладка хартия и с гланцирани твърди корици.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.01.2011, 20:35

9 Копче | 25.08.201213:34

*Джей Ло
   

оценка

+0 -0